QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Psihosomatica: corpul nostru comunica emotiiCasa Corpului Didactic Galati

Programul de formare Educarea inteligentei emotionale pentru imbunatatirea vietii scolare


Psihosomatica: corpul nostru comunica emotii


Acest curs contine: clarificari privind conceptul de psihosomatica, informatii despre legatura fizic-emotional, efecte ale emotiilor asupra starii de sanatate.
I.   Ce este psihosomatica?


Pentru inceput, faceti un exercitiu simplu: masurati-va pulsul timp de un minut si notati rezultatul. Ganditi-va la un eveniment fericit din viata dumneavoastra si incercati sa-l amplificati mental. Masurati-va pulsul din nou. Ce-ati constatat?


Orice stare emotionala, chiar daca nu este intens perceputa, poate sa modifice reactiile fiziologice ale organismului uman. Modificarile usoare de puls/ritm cardiac nu sunt daunatoare, asa cum, teoretic, nu dauneaza nici emotiile puternice, traite periodic. Specialistii cred insa ca, in timp, oamenii care au o viata emotionala intensa (incluzand atat emotii pozitive, cat si negative), pot fi afectati din punct de vedere al starii de sanatate. De aceea, autocontrolul si ,,racirea" sentimentelor sunt importante, ceea ce nu presupune sa ne transformam in oameni indiferenti, neatenti la nevoile celorlalti.


Psihosomatica este o stiinta transdisciplinara care studiaza bolile dintr-o dubla perspectiva: psihologica si somatica. Aceasta stiinta accentueaza interactiunea dintre minte, corp si mediul social, abordand afectiunile organismului dintr-o perspectiva holistica.


Specialistii in domeniu au ajuns la concluzia ca factorii emotionali precum stresul, disperarea, sentimentul de culpa/inutilitate/singuratate sunt asociati cel mai adesea cu aparitia unor boli. Iata doar cateva dintre legaturile demonstrate stiintific:

In perioadele de stres intens, activitatea sistemului imunitar se diminueaza; virusurile si infectiile pot actiona cu toata forta - racim mai usor, revin unele dureri;

Emotiile negative (suferinta psihica, panica, disperarea, enervarea etc) afecteaza frecventa respiratorie si cardiaca; repetate, aceste emotii pot declansa boli precum HTA, astmul bronsic;

Insomniile cauzate de emotii pot dezechilibra metabolismul calciului, al glucidelor, al lipidelor; rezulta in timp spasmofilie, diabet, obezitate.

De remarcat este faptul ca, in astfel de situatii, medicatia nu rezolva problema de fond, ci doar inlatura cateva simptome, pentru un termen scurt. Ar fi mult mai eficient, cred specialistii care studiaza psihosomatica, sa se recurga la tehnici de relaxare, sa se gaseasca solutii de rezolvare a problemelor presante, sa se ,,raceasca" sentimentele. Dealtfel, cu totii suntem de acord ca un om sanatos si cu mintea limpede este mai productiv decat unul disperat, bolnav, (auto)transpus in victima. Cu alte cuvinte, educarea inteligentei emotionale, cu accent pe rezolvarea de probleme si pe stima de sine, poate fi, in multe situatii, o cale de vindecare.Tema individuala, obligatorie

Faceti un miniglosar care sa contina cinci termeni (cu explicatii), pe baza conceptului de psihosomatica. Indicati sursa pentru fiecare explicatie. Este preferabil sa folositi atat surse on-line, cat si tiparite.

Aceasta tema nu va fi postata pe site, dar va fi adusa la urmatoarea intalnire in clasa!II.     Cum transmite corpul nostru emotiile?


Toti oamenii stiu ce inseamna o emotie puternica. Factorii declansatori sunt multipli: examene, evenimente fericite sau triste, vesti neasteptate etc. Pe langa ceea ce simte individul in interiorul sau, corpul declanseaza si reactii vizibile pentru ceilalti: transpiratie, inrosirea fetei, tremuraturi, plans etc. Unele persoane incearca sa-si inhibe aceste reactii externe. Care este insa cauza acestui autocontrol? De cele mai multe ori, tot o emotie, si anume teama: teama de a nu fi judecat de ceilalti, teama de a nu-i rani pe cei dragi cu propria suferinta, teama de ridicol. Cu alte cuvinte, substituim o emotie potential periculoasa pentru sanatate cu alta, dar la fel de nociva. Efectul este o puternica ardere interna, o dublare a emotiei principale. Dat fiind faptul ca reactiile externe pot avea rol de chatarsis (de ,,eliberare", de consum a sentimentului), inhibarea fara ,,racire" nu este eficienta. Solutia rezida tot in abordarea dintr-o alta perspectiva a evenimentului declansator, adica una care sa ofere deschidere, solutii si sa diminueze impactul.


Studiu de caz

Pe Elena au apreciat-o toti profesorii in liceu. A invatat bine, a fost interesata de activitatile extracurriculare, s-a implicat in proiectele scolare. Toti au prevazut un viitor bun pentru ea si au crezut ca isi va gasi usor drumul in viata. Au aflat insa, dupa cativa ani, ca Elena este somera si urmeaza tratament pentru o boala cardiaca, declansata dupa respingerea la un interviu de angajare. I s-a spus atunci ca, desi pare bine pregatita, nu se remarca prin siguranta si isi exteriorizeaza prea usor emotiile. Iar angajatorul avea nevoie de o persoana hotarata, care sa convinga.


Reflectie:

  1. Care credeti ca este adevarata cauza a bolii Elenei?
  2. Elaborati un plan pentru integrarea socioprofesionala a Elenei.

Tema nu este obligatorie, dar cazul Elenei va fi discutat in plen, la urmatoarea intalnire in clasa.

Legatura dintre psihic si fizic a fost evidentiata din timpuri stravechi, dinainte ca psihologia sa capete statutul de stiinta. Acest lucru este dovedit, printre altele, de unele expresii populare pe care le folosim si astazi. Sa analizam, prin prisma psihosomaticii, expresia ,,imi sta inima in loc". Din punct de vedere emotional, ,,statul inimii" este declansat de sentimente precum frica, panica, asteptarea incordata. Din punct de vedere medical, ,,statul inimii" poate insemna ceva mult mai grav, precum stopul cardiac. Cert este ca repetarea emotiilor care conduc la senzatia de inima oprita, poate determina, la un moment dat, oprirea reala a organului vital.

Iata si alte expresii care pun in legatura laturile fizica si psihica ale personalitatii:

,,Imi pocneste capul": durere generata de tensiune, stres; pericolul - accident vascular cerebral;

,,Am un pietroi in stomac": senzatie indusa de o emotie puternica, de ingrijorare; pericolul: gastrite, ulcere.

Lista poate continua; esential este sa ne gandim bine atunci cand avem astfel de senzatii: cat de des se produc, in ce contexte? La ce pericole ne expunem? Exista vreun . beneficiu determinat de aceste stari? Analizand problema din mai multe perspective, apeland la ajutorul persoanelor de incredere, ne putem imbunatati viata emotionala, dar si sanatatea.

Tema de grup, obligatorie

Concepeti o lista de sapte sugestii/sfaturi pentru imbunatatirea vietii emotionale si a starii de sanatate. Explicati modul concret in care fiecare sfat/sugestie poate fi de ajutor. Puteti sa folositi urmatorul cadru de lucru (orientativ):

Sfatul/sugestia

Starea psihica/emotia dupa aplicare

Beneficii pe termen lung

Tema va fi realizata pe maxim o pagina, va fi postata pe site si va contine cele trei nume ale membrilor echipei de lucru.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }