QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Psihologie Holistica
ANTELIMINARII
Se constata 3 abordari filozofice
- pozitia inter-actionista (Descartes - interactiunea se produce via glanda pineala)
Metabolismul unei celule vii
- 2000 de procese fizice si chimice / secunda
- paralelismul (2-hotomia spirit / materie)
- teoria identitatii (psihicul e forma ce asumptizeaza succesiunea proceselor nervoase din creier)
Aristotel vorbea de cauza eficienta / finala / materiala / formala. Imaginea se traduce printr-un sistem precizat de raporturi. Reactia subiectului raportata la conduita si ambianta denota obiectul psihologiei.
METODOLOGIA CERCETARII
Principiul Determinismului
Nu exista libertate fata de sine - condamnarea la electivitate. Cauzele sunt complexe / finale / probabiliste (hazardul nu elimina ci autentifica determinismul in punctele de maxima convergenta). Asemanarea produce asociatia dupa care abia uneori se constientizeaza etionomul. Legile psihologice dupa Pradines sunt de functionare / compozitie / dezvoltare

Principiul Dezvoltarii
Acomodarea asimilarilor si asimilarea acomodarilor sunt inevitabile in planul evolutiei.

Principiul Organizarii Sistemice
Bertalanffy vede-n sistem ansamblul de elemente a caror interactiune duce inaleatoriu la aparitia unor proprietati specifice pe care nu le poseda partile constitutive holdingului.
Sistemele se declara inchise pentru a se delimita de rest prin asumarea unei identitati specifice / deschise (fiintele) din nevoia de-a se relationa cu celelalte sisteme / dinamice / hiper-complexe / autoreglabile

METODELE PSIHOLOGIEI
Mucchielli vede-n metodologie totalitatea metodelor utilizate de o stiinta si teoria generala asupra acestei totalitati.
Introspectia - Psihologia e trecuta la persoana I. Subiectul arbitrar nu poate accede la inconstient - amendamentul behaviorist.
Extrospectia - exegeza persoanei sau grupului integrate in algoritmul diadic.
Convorbirea - Valentele erotemice pluvioneaza textul responsabil de context.
Chestionarul - Interpelarea urmeaza standarde orale / grafice din ratiuni de ancheta sociala sau de natura conexa.
Anamneza - Istoria personala a individului si sanogenia lui.
Experimentul (observatia provocata - Bernard) de laborator / standard / natural.
Testele - cei mai buni - constata si Andrei Cosmovici - sunt de regula dezavantajati prin testele de inteligenta.
IQ e in si cu timpul animuabil.

BAZA FIZIOLOGICA A VIETII PSIHICE
Excitabilitatea
Atunci cand cineva rupe frunza unei plante apar curenti electrici in tulpina ei sau a plantei proxime celei ofensate. Sistemul nervos se enunta reticulat. La meduza intalnim cca. 100 000 de neuroni. La unele exemplare gasim o serie de celule foto-responsive grupate - oceli (germenii ochilor de la animalele superioare). De-asemenea exista si celule specializate - statocist - responsabile de pozitia verticala.


La insecte - unde observam 1 milion de celule nervoase pedantate in mari ganglioni cerebroizi - apar senzatiile. Dezvoltarea organelor de simt e permisa via tango-receptori respectiv tele-receptori. Cefalopodele au cca. 168 de milioane de neuroni in creierul lor. De-aceea caracatita poate fi dresata.

Epivolutia Speciei Umane
Traim intr-un univers de energie conditionata de relatia cu masa si deci cu materia. Suportul vietii este - incontestabil - materia vie. Elementele chimice fundamentale - carbonul / azotul
/ fosforul / hidrogenul / oxigenul. Sintetizand proportiile timpului geologic s-a tradus epilogic varsta Terrei (4,7 miliarde de ani) pe 1 an calendaristic.
Cronoductul se cere parcurs din alta perspectiva :
 5 mai - procariotele
 3 august - eucariotele
 24 octombrie - cele mai vechi animale multi-celulare
 29 noiembrie - pestii
 4 decembrie - vertebratele
 8 decembrie - reptilele
 12 decembrie - mamiferele
 19 decembrie - pasarile
 30 decembrie - primul hominid (Ramaphitecus)
 31 decembrie - ora 20.30 genul Homo
 31 decembrie - ora 23.55 Homo Sapiens

Dryopithecus -20 de milioane de ani in urma.
Australopithecus - primul hominid - 3 milioane de ani in urma. Statura era de 120 cm si greutatea de 25 kg. Creierul sau avea cca 508 cm2.
Homo Erectus Habilis - 2 milioane de ani in trecut. Avea cca 40 de kg iar capacitatea craniana era de aproximativ 680 cm2 . HEH erau canibali - victimele au fost din tagma australopitecilor.
Pitecantropul - 550 000 de ani in urma. Capacitatea craniului era de 860 cm2.
Sinantropul - acum 120 000 de ani (China). Avea craniul de 1050 cm2. Focul nu era produs dar confiscat din incendiile provocate de trasnet.
Omul din Neanderthal - cu 100 000 de ani in urma. Cutia craniana are gabaritul de 1400 cm2. Inaltimea lui putea atinge 155 cm. Produce singur focul. Apar primele morminte.


Homo Sapiens - paleoliticul superior (acum 35 000 de ani). Capacitatea craniana e similara celei prezente la omul actual - 1500 cm2. Creatia duce la artefacte.

SISTEMUL NERVOS CENTRAL
Creierul este moale si pluteste in propria sa albie lichida cu rol de protectie. El nu poate simti algia daca e lezat direct datorita faptului ca nu poseda receptori de durere. Cantareste 1,3 kg si contine cca. 100 de miliarde de neuroni intre care se stabilesc 101000 pana la chiar 1010000 sinapse. Creierul primeste aproape 1/5 din sangele pompat de cord. Privat de oxigen peste 250 de secunde e pasibil de leziuni ireparabile.
Bariera Hemato-encefalica constituie sistemul de filtraj care impiedica anumite substante sa ajunga la creier chiar daca sunt transportate prin circuitul sanguin. BH actioneaza si in sens invers - unele substante produse de creier nu vor patrunde in organism fiind considerate alogene. Scleroza multipla se datoreaza unui virus ce afecteaza BH permitand apoi proteinelor din SNC sa patrunda in circuitul sanguin si sa fie transportate in tot corpul. Aceasta mobilizeaza sistemul imunitar impotriva intrusului care ulterior va distruge mielinizarea din SNC. Odata ce izolatia s-a deteriorat axonii nu mai pot retine mesajele separat si acestea devin sterse prin urmare activitatile fizice si produse ale omului nu pot fi coordonate cu precizie. Atat creierul cat si encefalul sunt acoperite de meninge cu rol trofic si de protectie.


Maduva spinarii
Cea mai veche componenta a SNC din punct de vedere filogenetic si cea mai simpla functional. Fiecare segment din MS care da nastere unei perechi de nervi spinali se numeste Segment Spinal sau Neuromer.
Sectiunea transversala a MS deconspira un canal central - ependimar - elongare a tubului neural dorsal. Functia de conducere e asumata de substanta alba respectiv fasciculele si tracturile ascendente / descendente. Functiile de centru reflex si de integrare inferioara a aferentelor somatice / vegetative sunt asumptizate de catre substanta cenusie in interiorul careia se gasesc corpii neuronilor care iau parte la alcatuirea arcurilor reflexe medulare.

Encefalul - trunchiul cerebral / 2-encefal / telencefal
Trunchiul Cerebral - bulbul rahidian / Puntea lui Varolio / mezencefalul
Mielencefalul - bulbul rahidian ori maduva elongata cuprinde centrii vitali comandand reflexul de tuse / stranut / deglutitie / voma / salivatie / respiratie
Pulsul cardiac e si el influentat dar nu determinat.
Puntea lui Varolio
- reflexul lacrimal
- reflexul de salivatie amorsat de vederea alimentelor sau olfactizarea lor
- reflexul cornean de clipire
- reflexul auditiv de clipire la zgomote
- reflexul oculo-fono-gir prin aruncarea privirii in directia de unde vine mesajul auditiv
- reflexul de masticatie
- reflexul de sugere

Metencefalul - creierul posterior / mic regleaza echilibrul / tonusul muscular / miscarile fine.
Mezencefalul - creierul medial se reclama prin pedunculii cerebrali. Nucleul Rosu asigura tonusul muscular. Substanta Neagra regleaza miscarile. Coliculii cvadrigemeni superiori nu intervin in formarea senzatiilor de vaz ci comanda inchiderea fantei palpebrale la lumina agasanta si cinetizeaza globii oculari in directia unui excitant vizual. Coliculii cvadrigemeni inferiori nu se implica in aparitia senzatiilor de auz dar comanda orientarea capului in directia de unde parvine sunetul.
- reflexul pupilar foto-motor / de acomodare distala / reflexul static / kinetic2-encefalul
Talamusul
Releu pentru toate caile senzitive ce merg la cortex cu exceptia sensibilitatii olfactive.
Sensibilitatea interoceptiva are releu talamic dar dupa o halta sinaptica in hipotalamus.
Sindromul talamic provoaca manifestari majore in jumatatea de corp opusa leziunii
- anestezie / algie paroxistica cu etiologie afectogena / grimase involuntare

Hipotalamusul
- monitorizeaza organele interne si glanda hipofiza
- declanseaza si cultiva emotiile
- centrul hedonic
- centrul algiei
- centrul setei
- centrul foamei
- centrul satietatii


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }