QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Metoda anchetei pe baza de chestionar ; Chestionar de evaluare a motivatiei si nivelului de empatie
Metoda anchetei pe baza de chestionar ; Chestionar de evaluare a motivatiei si nivelului de empatie


Constructia acestui chestionar a pornit din dorinta realizarii unei cat mai fine discriminari in ceea ce priveste identificarea tipului de motivatie ce a stat la baza optiunii catre meseria de asistent maternal, cat si pentru surprinderea nivelului de empatie de care dispun cei cu aceasta meserie. De asemenea, se va incerca surprinderea unor eventuale corelatii care exista intre motivatia si nivelul de empatie ale asistentilor maternali si factori ai structurii lor de personalitate. Este interesant, din punct de vedere stiintific, sa urmarim care factori ai personalitatii sunt mai apropiate de aspecte empatice si motivationale ale asistentilor maternali. Dintr-un alt punct de vedere, urmarim evolutia pe care motivatia acestora o va inregistra pe parcursul exercitarii profesiei si ce factori ai personalitatii vor fi influentati.
Chestionarul a fost construit pe mai multe dimensiuni, dupa cum urmeaza:

Motivatia optiunii profesionale, respectiv implicarea in procesul de crestere si educare a copilului cuprinde primele 10 intrebari;

Relatia de comunicare si socializare cuprinde intrebarile 11-21;

Integrarea sociala si empatia implicate in relatie a asistentului maternal sunt surprinse in intrebarile 22-32.

De precizat ca cele trei dimensiuni ale chestionarului construit nu sunt exclusiviste. Unele intrebari pot fi, prin natura lor, incadrate si in alte dimensiuni, nu numai in cele in care au fost explicit incadrate.

Cotarea rezultatelor s-a realizat pe o scara de la 1 la 5, unde 1 reprezinta niciodata, 2 rareori, 3 uneori, 4 des, 5 intotdeauna. Scorurile mici indica o prezenta scazuta a dimensiunii puse in discutie, pe cand scorurile mari indica o prezenta intr-o foarte mare masura a acelei dimensiuni.

Chestionarul in cauza nu isi propune sa abordeze intr-o premiera exhaustiva dimensiunile luate in discutie, ci sa surprinda aspectele diferentiale la subiectii care au facut obiectul cercetarii


.Inventarul Comportamentelor pentru Copii (ICC )

Formatul interviului a fost semi-structurat si fata in fata. Toate rezultatele au fost colectate in scopul prelucrarii si nici un raspuns individual nu a fost identificat cu o familie anume.

S-a folosit Inventarul Comportamentelor pentru copii (ICC) de la 4 la 16 ani si o versiune pentru copii de la 2 la 3 ani (Achenbach & Edelbrock, 1983).

Inventarul este validat pe deplin. Subscalele folosite pentru ICC de la 2 la 3 ani evalueaza depresia, retragerea, problemele de somn, acuzele somatice, agresivitatea si tendinta de a distruge. Subscalele ICC pentru 4-16 ani contin 9 subscale si 3 scale de sinteza (vezi Achenbach, 1991; Achenbach & Edelbrock, 1983). Pentru o perioada de un an, coeficientul r a fost 0,75; pentru o perioada de doi ani, coeficientul r a fost 0,71. Subscalele folosite in ICC de la 4 la 16 ani sunt: boli somatice, retragere in sine, anxietate/depresie, probleme sociale, probleme de gandire, probleme de atentie, delincventa si comportamentul agresiv. Scalele de sinteza sunt probleme de internalizare, probleme de externalizare si scala problemelor totale. Scorul alfa variaza intre 0,54 si 0,96. Scalele au fost normate pe doua grupuri. Grupul clinic reprezinta norma bazata pe un esantion general de copii, apropiat copilului tipic. In cadrul acestei analize sunt folosite doar subscalele instrumentelor.Scala de Evaluare Emotionala si de Comportament (SEEC)

SEEC este o scala standardizata, desemnata sa evalueze achizitiile si competentele din punct de vedere emotional si comportamental ale copiilor de la 5 la 18 ani. Acesta este un inventar de 52 de itemi standardizat pe copii care nu au fost identificati ca avand tulburari emotionale si de comportament si pe copii cu tulburari emotionale si de comportament. Acest instrument evalueaza cinci dimensiuni ale achizitiilor in timpul copilariei abilitati in privinta relatiilor interpersonale, implicarea familiala, abilitati intrapersonale, functionarea scolara si caracteristicile puternice afective. Subscalele SEEC au indicele alfa intre 0,87 si 0,96; fidelitatea generala a sclalei este de 0,97 (vezi Epstein & Sharma, 1998).

Pentru acest proiect a fost folosit si modificat un chestionar utilizat in prealabil intr-o cercetare asupra adoptiei in Statele Unite ale Americii si in Romania; include intrebari despre demografia familiei si copilului; istoria copilului inainte de plasament; masuratori ale atasamentului, dezvoltarii si functionarii senzoriale; intrebari legate de folosirea serviciilor si nevoile de servicii si multipli indicatori ai rezultatelor (evaluarea din punctul de vedere al familiei a asteptarilor legate de sistemul de plasament, impactul plasamentului in familie, ganduri de terminare a plasamentului).

Toate masuratorile au fost traduse in romanesste in SUA, iar traducerea a fost verificati apoi in Romania. ICC a fost tradus de Adina Gabor, un fost student in psihologie si dezvoltare umana la Universitatea Washington State. Scalele traduse ale ICC au fost oferite de catre Dr. Elizabeth Soliday, dupa ce a fost primita aprobarea pentru a le folosi din partea Dr. Achenbach. Alti traducatori au fost: Simona (Monica) Stefaniga, Margarita Protopopescu si Ludmila Neagu. Permisiunea de a traduce SEEC fara a plati a fost data de Dr. Nils A. Pearson, Ph. D., Director de Cercetare PRO-ED (care distribuie SEEC).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }