QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Mecanisme de aparare, personalitate si boala

Mecanisme de aparare, personalitate si boala


Interesul pentru tipurile tulburarilor de personalitate este legat de felul in care acesti pacienti reactioneaza la situatia de a fi bolnavi, de felul in care se comporta in spital. De asemenea interventia medicala va fi mai eficienta daca ea va fi in acord cu tipul de personalitate, adica va fi un mesaj nuantat si nu unul standardizat. Mecanismele de aparare vor diferi atat in calitate cat si in eficienta, in raport cu structura de personalitate a bolnavului in fata situatiei de boala.


Nivele de aparare a Eu-lui in situatia de a fi bolnav

Matur - sanatos si adaptativ, cognitie si afectivitate integrate

Altruism – delegare, dar multumind pentru serviciile celorlalti

Anticipare – planificarea realista a evenimentelor din viitor

Umor – exprimarea sentimentelor si eliberarea tensiunii

Sublimarea – indirect, exprimarea partiala a nevoilor

Supresia – neluarea in seama a unui conflict in mod constient

Nevrotic - sentimente instinctuale alterate pentru individ, care apar pentru un observator ca “amanari”

Deplasare – redirectionarea sentimentelor catre un obiect mai putin incarcat

Disociere – alterarea sensului de identitate pentru a evita neplacerile

Intelectualizare – atentie acordata detaliului, evitarea afectului

Formare de reactii – comportament opus rugamintii nedorite

Reprimare – “uitarea” unor aspecte ale realitatii

Imatur – normal la copiii mari, ajuta adultii pentru evitarea intimitatii, obisnuit in tulburarile de personalitate si de dispozitie

Comportament extrovertit – exprimarea comportamentala a unui conflict inconstient

Hipocondrie – transformarea sentimentelor in preocupari somatice

Agresiune pasiva – complianta deschisa, ostilitate ascunsa

Proiectie – atribuie sentimentele proprii altcuiva

Narcisist – normal la copiii mici, altereaza realitatea pentru individ, apare bolnav mintal pentru un observator

Proiectare deliranta – ideea deliranta paranoida ca sentimentele interioare provin din exterior

Distorsionare – reformularea grosiera a realitatii exterioare

Negare psihotica – ignorarea ferma a unor aspecte evidente ale realitatii

Dupa Vaillant GE, 1971


Este de remarcat ca manualul de diagnostic si tratament DSM IV recunoaste clar si pentru prima oara in mod oficial valoarea mecanismelor de aparare in patogeneza si sanogeneza prezentand si un glosar al acestora.


GLOSAR DE MECANISME SPECIFICE DE aparare

Acting out  Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin actiuni si nu prin reflectii sau sentimente. Aceasta definitie este mai larga decat conceptul initial, care se referea la acting out-ul simtamintelor sau dorintelor transferentiale din cursul psihoterapiei si incearca sa includa comportamentele care apar atat in cadrul cat si in afara relatiei de transfer. Ca defensa, trecerea la act nu este sinonima cu „comportament rau”, pentru ca necesita dovada ca respectivul comportament este legat de conflicte emotionale.

Altruism  Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin dedicarea fata de satisfacerea nevoilor altora. Spre deosebire de sacrificiul de sine , caracteristic uneori pentru formarea de reactie, persoana care face uz de altruism primeste gratificare fie vicariant, fie prin raspunsul celorlalti.

Anticipare  Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin trairea de reactii emotionale inaintea unor posibile evenimente viitoare sau anticipand consecintele acestora si cu luarea in considerare a unor raspunsuri sau solutii realiste, alternative.

Deplasare  Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin transferarea unui simtamant sau raspuns fasa de un obiect asupra unui alt obiect-substitut (de regula mai putin amenintator)

Desfacere (undoing)  Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin cuvinte sau comportament menit sa nege sau sa repare (amendeze) simbolic ganduri, sentimente sau actiuni inacceptabile.

Disociere Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi printr-o ruptura in functiile, de regula integrate, ale constientei, memoriei, perceperii de sine sau a mediului, sau ale comportamentului senzorial/motor.Formare de reactie (sau – formatiune, reaction formation) Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin substituirea de comportamente, ganduri, sau sentimente diametral opuse propriilor ganduri sau simtaminte inacceptabile (de regula, survine in conjunctie cu represiunea acestora din urma).

Idealizare Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin atribuirea de calitati pozitive exagerate altor persoane.

Identificare proiectiva Ca si in proiectie (vezi), persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi atribuind altora, in mod fals, propriile sale sentimente, impulsuri, sau ganduri inacceptabile. Spre deosebire de proiectia simpla, persoana nu reneaga cu totul ceea ce proiecteaza, ramanand constienta de propriile afecte sau impulsuri, dar atribuindu-le eronat – drept reactii justificate – celeilalte persoane. Nu arareori, persoana induce altora tocmai sentimentele pe care a crezut initial – eronat – ca aceia le au despre ea, facand dificil de clarificat cine si ce a facut mai intai celuilalt.

Intelectualizare Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin folosirea excesiva a gandirii abstracte sau prin elaborarea de generalizari, pentru a controla sau a reduce la minimum sentimentele tulburatoare.

Izolare a afectului Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin separarea ideilor de simtamintele asociate initial cu ele. Persoana pierde contactul cu simtamintele asociate unei idei date (de ex., un eveniment traumatizant), ramanand constienta de elementele ei cognitive (de ex., detaliile descriptive).

Negare (denial) Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin refuzul de a recunoaste un anumit aspect dureros al realitatii externe sau al trairii subiective, aspect care este vizibil pentru altii. Termenul negare psihotica se foloseste atunci cand este prezenta o alterare majora a testarii realitatii.

Omnipotenta Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi simtind sau actionand ca si cum ar poseda puteri sau abilitati speciale si ar fi superioara altora.

Proiectie Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi atribuind altuia, in mod fals, propriile sale sentimente, impulsuri sau ganduri inacceptabile.

Rationalizare Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi ascunzand motivatiile reale ale gandurilor, actiunilor sau sentimentelor sale prin elaborarea de explicatii reasiguratoare sau care servesc propriei cauze (self-serving), dar care sunt incorecte.

Represiune Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin expulzarea din campul constiintei a dorintelor, gandurilor sau trairilor perturbatoare. Componenta afectiva a acestora poate sa ramana constienta, detasata de ideile care i se asociaza.

Scindare (splitting) Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi prin separarea starilor afective opuse si neintegrarea in imagini coerente a calitatilor pozitive si negative proprii si ale altora. Dat fiind ca subiectul nu poate trai simultan afectele ambivalente, punctele de vedere si expectatiile mai echilibrate despre sine si ceilalti sunt excluse din constiinta emotionala. Imaginile de sine si cele obiectuale tind sa alterneze polar: exclusiv iubitor, puternic, valoros, protector si bland – sau exclusiv rau, dusmanos, manios, distructiv, rejectant sau lipsit de valoare.

Sublimare Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi canalizandu-si simtamintele sau impulsurile potential maladaptative in comportamente acceptabile social (de ex., sporturi „de contact” [„dure”] pentru canalizarea impulsurilor de manie)

Supresiune Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor interni sau externi evitand intentionat sa se gandeasca la probleme, dorinte, simtiri sau trairi perturbatoare.

Umor Persoana face fata conflictului emotional sau stresorilor externi punand accentul pe aspectele amuzante sau ironice ale conflictului sau stresorului.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }