QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.

AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Ovogeneza - mecanisme, particularitati, accidenteOvogeneza - mecanisme, particularitati, accidente


Ovogeneza (meioza la femei) - desi parcurge trepte de evolutie celulara similare sexului masculin, ovogeneza se particularizeaza prin programul desfasurarii procesului.

Prima diviziune meiotica in care ovogoniile se transforma in ovocite primare, debuteaza f. precoce, adica in luna a III-a a vietii intrauterine, dupa care diviziunea se intrerupe in acest stadiu si celulele intra intr-o faza de asteptare care se prelungeste pana la pubertate, respectiv pana la ovulatie.

Dupa pubertate, meioza continua sub actiunea hormonului foliculostimulant hipovizat (fsh), in fiecare luna, maturizandu-se un ovocit. Din diviziune rezulta doua celule - adica un ovocit secundar si un globul polar. Acestea au dimensiuni inegale si sunt haploide. Dupa a II-a diviziune meiotica iau nastere ovulul si al doilea globul polar, de asemenea inegale si haploide. Aceasta inseamna ca la femeie, in urma meiozei, dintr-un ovocit primar rezulta o singura celula sexuala matura, adica ovulul - celula care are 23 crs., din care : 22 autosomi si 1 crs. x (gonosom). Doar ovulul participa la fecundare, globulul polar nefiind functional din acest p.d.v.

Gametogeneza la femeie este deci un proces discontinuu pentru ca se intrerupe intre luna a treia de viata intrauterina si pubertate. Este de asemenea un proces putin intens pt. ca in cursul intregii vieti reproductive umane se maturizeaza doar cca. 3 - 400 ovocite, care asteapta momentul maturarii cel mai putin 11 ani si cel mai mult 50 de ani.

Ovogeneza nu este nici ea ferita de accidente. Odata cu cresterea varstei biologice a femeii este posibil sa se produca acele accidente (erori) de distributie a materialului genetic implicat in diviziunea meiotica. In urma acestor evenimente rezulta gameti anormali, cu modificari ale nr. de crs., care daca participa la fecundare pot duce la aparitia zigotilor anormali. In continuare, organismul care se dezv. din acel ou va exprima fenotipic consecintele situatiei genotipice existente.

In intervalul de timp parcurs pana la ovulatie ovocitele sunt si ele supuse unui asa-zis proces de imbatranire si totodata sunt expuse unor posibile influente externe de tipul iradierii, infectiilor, intoxicatiilor chimice, care pot reduce eficienta meiozei.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }