QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Efectele migratiei asupra dezvoltarii economico-sociale a tarii

Efectele migratiei asupra dezvoltarii economico-sociale a tarii


Procesul migratiei este unul complex cu efecte multiple si variante nu doar la nivel comunitar .

Unul dintre efectele cele mai vizibile, cu impact mare asupra fluxurilor de migratie este evolutia pietei de munca.Migratia fortei de munca nu are doar efecte negative, pozitivismul acesteia fiind benefic atat pentru tarile de origine cat si pentru cele de destinatie. Intre cele doua categorii are loc o diseminare a cunostintelor si a metodelor moderne de lucru. Se dobandesc experiente cu efecte pozitive asupra dezvoltarii ulterioare a indivizilor.

Efectele migratiei sunt de natura economica, sociala, culturala pentru toti implicati.

Pentru tarile de origine, efectele migratiei sunt pozitive in primul rand in domeniul protectiei sociale prin reducerea numarului somerilor si crearea unui echilibru pe piasa muncii ducand la cresterea salariilor.

Diminuarea deficitului de forta de munca se realizeaza prin angajari de muncitori din Moldova, Bulgaria, Pakistan, India, China sau Turcia, tari cu nivel de trai scazut, care obtin salarii mai mari decat in tara lor de origine in functie de pregatirea, aptitudinile si respectul acestora pentru munca. Angajatorii romani ajung chiar sa motiveze acceptarea muncitorilor sraini, in locul somerilor romani, pentru

pretentiile lor financiare mici. Acestia se multumesc cu salarii de pana la 1000 lei, mai putin cu 50% decat cele cerute de romani.

Cu acest salarii, la care se adauga si alte cheltuieli (cazare, asistenta medicala, transport, hrana) un angajator ajunge sa iasa in castig decat daca ar plati un muncitor roman.

Un alt avantaj al angajarii acestei categorii de muncitori este si acela ca, avand contracte incheiate pe perioade mai mari de un an, acestia nu pot pleca la alte companii sau din tara.

Impedimentele angajarii muncitorilor straini constau in acordarea unui statut legal acestora si in existenta unor puternice diferente culturale intre natii.

Avantaj pentru tarile de origine este si fluxul de valuta al migransilor ( chiar daca o mare parte este destinat consumului imediat), factor de crestere economica, care contribuie la micsorarea presiunii asupra deficitului contului curent si balantei de plati externe al acestora.

Doua treimi din banii trimisi in tara vin de la romanii plecati la munca in Italia si Spania.

Transferurile banesti din strainatate au efect imediat de crestere a calitatii vietii gospodariilor si familiilor emigrantilor . Romania ocupa locul zece in lume, intr-un clasament al remitentelor intocmit de Banca Mondiala si pe locul doi in UE.

Efectele pozitive pentru cresterea economica provin si din faptul ca o parte din veniturile provenite de la emigranti sunt economisite in sistemul bancar.

In situatia falimentelor firmelor sau a reducerilor de personal, forsa de munca se orienteaza spre locuri de munca mai prost platite, insa stabile, devenind ,, salvatori,, ai sistemului si factori ai stabilizarii economice.

Experienta de leadership si calificarile imbunatatite dobandite de grupurile de repatriati contribuie, de asemenea, la cresterea economica a tarii respective Acestia transfera know-how-ul si standardele inalte putand deveni angajatori pentru o parte din semenii lor.

Companiile au ajuns la concluzia ca experienta acestora este mult mai utila decat a angajatilor straini care au fost transferati in tarile de destinatie pe bani multi.

In vederea impiedicarii emigrarii specialistilor, cu efecte asupra reducerii dezvoltarii tehnologice, exista modalitate de a-i motiva prin crearea de retele intre acestia si cei din alte tari.

Moderarea cresterilor salariale din ultimele luni, atat de evidenta nu numai in Romania, confirma tentatia diminuarii cheltuielilor cu forta de munca. La venituri mai mici ale poulatiei, se reduce si consumul, iar in fata cererii diminuate, vanzatorul isi ieftineste produsele, fie ele marfuri sau servicii.

In asa zisele (economii de scala), cu cat costurile fixe se impart la un numar mai mare de marfuri si servicii vandute , cu atat productivitatea sporeste.

Un management al performantei bine stabilit , ofera sansa angajarilor mai avantajoase in perioade de incetinire a ritmului economic, daca angajatorul dispune de fondul de salarii necesar.

Pentru dezvoltarea economica , in tara de origine , s-ar putea utiliza migrantii si abilitatile lor prin incurajarea unei migratii circulare.

Migratia circulara ar diminua exodul de ,,creiere,, pentru ca absenta ar fi temporara si ar oferi recompense pentru intoarcerea in tara de origine atunci cand nu mai poate sta in tara de destinatie.

Pentru tarile de destinatie efectele asupra cresterii economice sunt favorabile. Emigrantii reprezinta o forta de munca bine pregatita , capabile de performante inalte. Acestia vor acoperi si domenii economice , bine platite , ce nu prezinta interes pentru muncitorii autohtoni chiar in conditiile unui nivel ridicat al somajului , sau datorita lipsei personalului calificat in aceste domenii.

Existenta unei oferte variate de forta de munca determina angajatorii sa aleaga persoanele cele mai potrivite, din punct de vedere al calificarii si aptitudinilor, pentru posturile respective. De asemenea exista acum posibilitatea extinderii activitatii acestora prin crearea de noi locuri de munca.Lucratorii migranti isi pot pune in practica cunostintele dobandite in tara de origine ajungand sa fie recompensati corespunzator calificarii.

Multi cetateni migranti isi pun in practica ideile de afaceri infiintandu-si firme si creand astfel locuri de munca atat pentru conationali cat si pentru cetatenii altor state.

In unele tari aproape jumatate din cresterea economica se datoreaza imigrantilor .

Tarile de destinatie faciliteaza de multe ori accesul pe piata muncii a fortei de munca inalt calificata cu influente pozitive asupra eficientei economice, cresterii produsului intern brut si imbunatatirii nivelului de trai.

Existenta unei migratii circulare in tara de destinatie ar raspunde unor temeri privind migrantii care stau permanent si ar oferi o alternativa liberalizarii complete a acesteia.

In conditiile crizei actuale migratia ar putea fi o solutie , ,,taierea,, acesteia nefacand decat sa adanceasca si mai mult deficitul economic al tarilor respective.


Concluzii


In locul unei dezvoltari pe termen mediu, Romania are parte de o migratie pe termen lung.

Pentru inversarea fluxului este nevoie ca statul sa-si contureze liniile strategice in asa fel incat sa duca la crearea de locuri de munca diversificate intr-o economie optimala si relativ echilibrat distribuita pe teritoriul tarii. Baza extrem de fragila pe care evolueaza economia romaneasca face ca problema echilibrului macroeconomic si a nivelului de trai sa nu-si gaseasca rezolvarea intr-un viitor apropiat.

In lipsa investitiilor companiilor de top care, prin expansiunea cifrelor de afaceri si a fluxurilor financiare, sa schimbe radical realitatea, se va putea pune semnul egal intre deficitul de competitivitate si emigratie.

Romania a fost si este tara de origine sau de tranzit in fluxurile de migratie. Intrarea acesteia in grupul tarilor membre UE coroborat cu cresterea veniturilor va duce in mod sigur la o schimbare in aceasta situatie . Avand drept exemplu tari ca Spania sau Italia iar mai nou Polonia, Ungaria sau Slovenia dupa ce au aderat in 2004 la UE , Romania va deveni in acelasi timp atat o tara sursa cat si de destinatie pentru ca apoi numarul emigrantilor sa fie depasit de cel al imigrantilor . Unul dintre efectele cele mai vizibile, cu impact mare asupra fluxurilor de migratie este evolutia pietei fortei de munca.

Atat migratia masiva pentru munca, cat si procesul de imbatranire al populatiei afecteaza in prezent oferta de forta de munca.

La nivel international migratia fortei de munca este un fenomen cu mare potential in primul rand pentru dezvoltarea statelor in curs de dezvoltare reducand saracia si determinand cresterea investitiilor in capitalul uman.

Criza globala actuala creaza dificultati pentru toate tarile inclusiv pentru tarile membre UE, iar somajul imregistreaza cresteri semnificative.

Pentru a trece peste aceasta provocare este nevoie ca UE sa fie unita si puternica.

Masurile luate sunt in domeniul stabilizarii sistemului bancar si in sustinerea redresarii economice, urmarindu-se in primul rand restabilirea canalelor esentiale de credit in cadrul economiei.

Pactul de stabilitate si de crestere ofera un cadru solid care permite stimularea cererii si crearii de locuri de munca pe termen scurt, creand totodata conditiile pentru mentinerea caracterului solid si durabil al finantelor publice pe termen mediu si lung .

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }