QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Caracteristicile comunicarii medicale

Caracteristicile comunicarii medicale


Comunicarea medic-pacient este o comunicare directa, fata in fata, nemediata si neformalizata. Intre cei doi subiecti ai transferului de informatie are loc un schimb continuu de informatii, care ii conduce pe fiecare din cei doi parteneri catre obiectivele precise ale intrevederii: aflarea raspunsurilor in legatura cu modificarea starii de sanatate, remediile propuse pentru inlaturarea acestora, modalitatile practice de actiune. In afara acestui fascicol de informatii, sa-i zicem central, are loc si o alta trecere de mesaje secundare, care permit raspunsul la o serie de probleme „periferice”. Pentru a incerca sa lamurim mai atent felul in care relatia de comunicare se deruleaza, am apelat la conceptul de fereastra de comunicare. Aceasta este conceptualizata ca avand patru zone patrate prin care cei doi parteneri, fata in fata, comunica. Unul este doctorul, pe care l-am numit DO, iar celalalt este pacientul/pacienta pe care il vom numi NAe sau Nadia, pentru a reusi o formula memotehnica a zonelor ferestrei DONA.
Fereastra de comunicare  DONA


O buna comunicare este o conditie fara care desfasurarea actului medical de calitate este doar o utopie. Descoperirea adevaratei naturi a problemelor pacientului, traducerea acesteia intr-un diagnostic si comunicarea acestui diagnostic pacientului depind in mare masura de o buna comunicare intre doctor si pacient. Satisfactia pacientului, complianta la tratament si rezultatele acestui tratament depind de asemenea de calitatea acestei interactiuni intre medic si pacient.
DESCHISA

INTERACTIUNE
OARBA

VULNERABILITATEASCUNSA

INTIMITATE
NECUNOSCUTA

DEZVALUIRE


v        Zona D reprezinta comportamentul cunoscut de sine si de ceilalti. Acesta arata in ce masura doua sau mai multe persoane pot da si primi in mod liber, pot lucra impreuna, se pot bucura de experiente comune.

Cu cat este mai mare acest patrat, cu atat contactul persoanei respective cu realitatea este mai bun si cu atat este persoana mai pregatita sa-si ajute prietenii si pe sine insusi.

v        Zona O, zona oarba, reprezinta comportamentul necunoscut de catre sine, dar care este evident pentru ceilalti.

Cea mai simpla ilustrare a acestui patrat o reprezinta ticurile sau ticurile verbale, de care persoana respectiva nu este constienta, dar care sunt evidente pentru ceilalti.

De exemplu, tendinta de a vorbi mult in cadrul unui grup poate fi evidenta pentru toata lumea, in afara celuia care o face

v        Zona N este zona activitatii necunoscute unde comportamentul nu este cunoscut nici de individ, nici de ceilalti.

atat individul si ceilalti cu care acesta intra in contact, descopera din cand in cand noi comportamente care existau de fapt din totdeauna.

Un individ poate fi surprins, de exemplu, de faptul ca preia conducerea grupului intr-un moment critica

v        Zona A reprezinta comportamentul cunoscut de catre sine, dar ascuns celorlalti.

Acest patrat se mai numeste si Agenda ascunsa. De exemplu, cineva doreste sa primeasca o anume sarcina de la seful sau pentru a iesi in evidenta prin ducerea la bun sfarsit a sarcinii respective, dar nu-i spune sefului de ce doreste aceasta sarcina si nici nu incearca intr-un mod prea evident sa o obtina.(CUNOSCUT DE CATRE SINE)

(NECUNOSCUT DE CATRE SINE)

(CUNOSCUT

DE CEILALTI)D

PARTEA PUBLICA

A SINELUI


Date despre mine si comportarea mea, cunoscute atat mie, cat si celorlalti. Nu am probleme cu aceste aspecte.

O

PARTEA INCONSTIENTA

A SINELUI


Date despre mine, pe care ceilalti le observa, dar pe care eu nu le cunosc.

(NECUNOSCUT DE CEILALTI)

A

PARTEA PRIVATA

A SINELUI


Date despre mine, pe care le stiu numai eu si sunt necunoscute de ceilalti

N

PARTEA POTENTIALA

A SINELUI


Date despre mine, care sunt necunoscute atat pentru mine, cat si pentru ceilalti.fata in fataochiul ia Si da in acelaSi timp
EU IL VAD PE CELALALT

CELALALT MA VEDE PE MINE

D: CE STIU EU DESPRE MINE

O: CE STIE ALTUL DESPRE MINE

N: CE NU STIU NICI EU DESPRE MINE

A: CE STIU EU DESPRE MINE

D: CE STIE ALTUL DESPRE MINE

O: CE NU STIU EU DESPRE MINE

N: CE NICI ALTUL NU STIE DESPRE MINE

A: CE NU STIE ALTUL DESPRE MINE


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }