QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente psihologie

Psihologia ReconfortariiRelaxarea este un proces activ, pedant volitional si directionat spre o cunoastere ipsogena constienta cu potenta anti-stres.

ANTRENAMENTUL AUTOGEN SCHULTZ
Elaborat in anii '20 pierdea prin dependenta clientului de sugestiile date de terapeut. Metoda Hipnozei Fractionate a lui Oscar Vogt (1916) si anume Auto-Hipnoza a fost percutant adoptata.
Trainingul Autogen apare ca metoda de relaxare prin exercitii sistematice de concentrare asupra unor formule sugestive - formule inductoare). Senzatia de greutate este consecinta fireasca a relaxarii musculare. Trainingul se face initial de cate 3 ori pe zi apoi odata pe zi. Primele efecte stabile notabile apar la 3 luni dupa debutul AAS.


Luthe, elevul lui Schultz introduce expresia Stare Autogena pentru a desemna starea de constiinta modificata care se obtine prin concentrarea pasiva asupra senzatiilor corporale si asupra formulelor sugestive prin decontractarea musculara ce are ca rezultat detensionarea intregului organism. SA se declara pre-somn dupa Geissmann iar pentru altii psihofiziologic particulara - extazul.
Detensionarea priveste muscularul si mentalul in virtutea unui tonus de repaus. Decontractia desemneaza strict relaxarea musculara fiind nu un scop ci mijlocul prin care se faciliteaza accesul in starea autogena. Deconectarea Concentrativa se obtine prin relaxarea musculara progresiva, concentrarea pasiva asupra formulelor inductoare sugestive si evocarea mentala a unor senzatii cenestezice sau (si) a unor imagini. Rezulta astfel
Plonjarea Introspectiva - fiinta se cauta in ea insasi printr-o detasare de interactiunile directe cu realitatea si cu implicatiile sale.
DC apare la M. Klein ca Traire Regresiva. In abordarile persoanei centrate pe corp TR sunt considerate un vector al regasirii amintirii sentimentelor. Aceasta stare e diferita in raport cu modul de percepere psihanalitic sau clasic - reactualizare a unor moduri de gandire, traire si comportare care au fost caracteristice unei etape anterioare a dezvoltarii individului. Starea de deconectare apare atunci cand constiinta e orientata exclusiv asupra cenesteziei ori formulelor iconice sau verbale iterate in limbajul interior - starea de absorbtie interna si cea de atentie selectiva. Prin deconexiune persoana se traduce fara inhibitii in exegeza hipnagogica a personalitatii.
Concentrarea Activa remite subiectului ocazia de-a se descoperi pe sine in toate categoriile existentei - corporale / mentale / sociale.
Concentrarea Pasiva revendica amnezia cenestezica respectiv a sinelui. In CP observam si Abandonul Controalelor. Sistemul defensiv pastreaza un control rigid al activitatii fantasmatice inconstiente - patogene - adesea manifestat printr-o tensiune musculara corporala specifica persoanelor nevrotice dar familiara si celor anevrotice. Fantasmatica ce provoaca acest tip de defensa este in general cu tema sexuala dar poate fi si regresiva iar atunci pe cat de vechi e nivelul regresiei cu atat mai mare va fi rezistenta la AC. Trairea relaxarii dupa antrenament progresiv si interventii suportive ar putea autoriza persoana sa se abandoneze starii autogene chiar daca facand acest lucru se va reintalni cu fantasmele de care se teme. Persoana pasiva trebuie invatata la a se crampona de starea autogena pentru a nu adormi pe timpul AAS.
Sugestiile Hipnotice se enunta prin formule ale Trainingului Autogen. Cu riscul de-a va deceptiona trebuie sa va spun ca aceasta metoda nu este o metoda destinata inteligentei ci se adreseaza fiintei irationale, emotionale si viscerale - Avertismentul Geissmann.
Formulele initiale nu actioneaza pe calea auto-persuasiunii ci prin concentrarea pasiva asupra lor. Limbajul accesibil partilor inconstiente ale personalitatii cere sa fie condensat la maximum in formulele cele mai semnificative posibil fiind nevoie asadar de o anumita ritmica, repetitie si stereotipie.

RELAXAREA INCONTRACTIVA JACOBSON
Preocupat de studierea unor fenomene neuronale si musculare lanseaza ipoteza ca un zgomot brusc ce perturba starea de concentrare a persoanei provoaca tresariri involuntare datorate unui transfer de energie psihica in domeniul fizic. Aceasta preocupare isi avea originea in teoriile psihanalitice ale vremii si posibil legata de fenomenul conversiei.
Ipoteza Jacobson a fost infirmata de insusi autorul ei care peste timp si-n urma cercetarilor a realizat ca perturbarile neuronale si tresaririle involuntare erau cu atat mai puternice cu cat persoana era mai tensionata si nu se manifestau daca subiectul era atensionat. Via electromiografie Jacobson a observat ca doar gandul referitor la un act motor amorseaza in musculatura corespunzatoare strict localizate potentiale de actiune infime fara sa apara insa miscari vizibile. Relaxarea prin Incontractare Progresiva e aplicabila la toti subiectii care fac obiectul terapiei. Relaxarea prin Incontractare Diferentiala se aplica doar anumitor persoane.
RIJ dupa Jacobson difera in raport cu Antrenamentul Autogen Schultz :

- absenta Concentrarii Pasive specifica AAS
- dorinta de-a elimina orice aspect terapeutic verbal considerandu-se dobandirea controlului asupra diferitilor muschi ai corpului ca suficienta pentru a obtine efectul scontat
- nu se vrea nici-o influenta a tehnicii hipnotice sau psihanalitice
- persoana recordeaza disparitia Senzatiilor Cenestezice intensa pana la pierderea impresiilor legate de pozitia membrelor (AAS nu renunta la SC)

RELAXAREA CONDITIONATA BRESLER
Yoga stipuleaza ca respiratia controleaza fluxul Pranei in corp adica a fortei vitale cosmice. Respiratia este una dintre cele mai sensibile functii somatice la variatiile dispozitiei afective a individului. Instalarea voluntara a starii de relaxare se tradeaza prin rarirea ritmului respirator si prin fazele de inspiratie / expiratie. Respiratia abdominala trebuie sa domine pe cea toracica.
In starea de veghe muschii sunt supusi in permanenta chiar si-n repaus unei tensiuni ce asigura statura ori tonusul muscular. Acesta nu se reduce considerabil decat in somnul REM si in timpul starii autogene. Scaderea tonusului muscular e asociata cresterii pragului de excitabilitate neuro-musculara.
Valentele sedative ale metodei confirma corelatiile dintre tensiunea musculara si activitatea cerebrala. Raspunsul Trofotropic endofilactic de refacere se opune celui ergotropic de crestere a metabolismului. RT denota reactia de emergenta (Fight or Run!) tratata de Cannon. Se reduce activitatea Sistemului Nervos Simpatic si apare decrementarea Arousalului. Starea de relaxare induce concentrarea activitatii psihice si nu lentoarea iar modificarile produse intr-un sens opus celor provocate de starile tensionante favorizeaza la maximum procesele naturale de refacere.
Corpul este mediatorul relaxarii psihice fiind in acelasi timp si primul ei beneficiar. Sinele Cenestezic pune in sinteza Schema Corporala si Imaginea Corpului. Dolto dezvolta ideea ca IC e proiectia imaginara si fantasmatica a fiintei noastre emotionale in timp ce SC este reprezentarea si perceptia entitatii noastre fizice.
IDul Corporal reprezinta structura globala si sintetica a interactiunilor psihosomatice constiente si inconstiente, actuale si trecute. Altfel spus este vorba despre un ansamblu de informatii referitoare la structurarea corpului, elemente aparute din perceptii, amintiri emotionale, atribute arhaice ale Dialogurilor Tonico-Posturale, din fantasme sau din experiente penibile sau agreabile precum si din tranzactiile senzoriale sau senzuale. Este vorba asadar despre o entitate puternic ancorata in trecut si in inconstientul nostru dar care participa activ la dinamica evolutiva a identitatii persoanei, la trairea constienta si la dinamica noastra actuala. Este desigur intr-o perpetua miscare de interactiune, susceptibila in permanenta la modificari circumstantiale. De remarcat faptul ca vasta zona a acestei structuri este ocultata si fara sa fie refulata in inconstient apare bastardizata ca si consecinta a structurii noastre.
Reinvestirea Corporala permite comunicarea facila cu Eul Corporal din acel Dat Global Pre-Sexual si Ireductibil al identitatii noastre. Pozitia Adoptata de Subiect si anume pe spate duce la recircumstantializarea contextului securizant din timpul copilariei la sanul matern.
Miscarea Regresiva observa Winnicott priveste Obiectele Tranzitionale si Fenomenele Tranzitionale. Pe parcursul primei copilarii nou-nascutul trece printr-o situatie de dependenta partiala mama nefiind perceputa ca obiect exterior. Trecerea de la fuziune la diferentiere se face in alta etapa a copilariei prin intermediul OT ce nu sunt considerate ca parte a lumii interne sau externe insa apte sa ia parte la ambele entitati prin FT ce absolva copilul de anxietatea de separare. Calea aceasta e una normala pentru dezvoltare si merge de la iluzie la deziluzie spre acele prize de constiinta de sine si catre interdependenta si individuatie. OT si FT aduc individului Campul de Constiinta Neutru incontestabil desi apartine domeniului iluziei asupra caruia copilul nu trebuie sa-i justifice apartenenta nici la realitatea interioara nici la realitatea exterioara. De fapt CCN se va prelungi de-a lungul intregii vieti prin experienta intensa care apartine domeniului artelor, religiei, imaginatiei, creatiei stiintifice.
Travaliul de Relaxare incepe prin inducerea calmului care la si pentru inceput este exogen. Vocea Exersorului se vrea afabila si ferma deci securizanta. VE isi asuma Functia Maternanta iar treptat VA pe itinerariul terapiei va deveni impartiala sau inatribuabila. Fara subiect regent VE nu mai vine nici din interior si nici din exterior dar ori tocmai de aceea spatiul prezervat ei apare intre Eu si non-Eu. Recordarea VE trimite Zona Intermediara de experienta care se situeaza intre subiectiv si ceea ce este obiectiv perceput. Ea devine o conditie a unei profunde relaxari. Pot sa apara si alte FT ca de pilda atunci cand clientul se ataseaza de un ritual sau HomeObject. Locurile si gestionarea geografiei disponibile dupa logica FT garanteaza Spatiul Tranzitional.
Tulburarile PsihoSomatice sunt raspunsuri neuro-vegetative la agresiuni psihice organizate in manifestari clinice cu intensitate si durata mai mari decat simplele concomitente fiziologice ale proceselor emotionale. Sunt manifestari reversibile pentru care nu se poate identifica un substrat organic, desi sunt coerente si converg spre scanarea mapei clinice specifica unei boli somatice. Bolile PS reprezinta un grup de afectiuni in a caror etiologie se pot identifica factori psihologici si psihosociali - stres, comportamente de risc, traume - si au un mecanism patogen constand de obicei in dereglari neuro-endocrin-vegetative sau suprasolicitari functionale a unor structuri biologice eronante (predispozitia de organ). Substratul organic este identificabil si manifestarile ce apar privesc si declara folderul clinic al respectivei boli. Se remarca modul specific de structurare, organizare si functionare psihica favorizant aparitiei si stabilizarii APS via Gandirea Operatorie, Alextimie si Personalitatea de Tip A. Gandirea operatorie sau factuala a clientului e descrisa de Marty ca una ce reproduce fidel actiunea in loc ca prin integrare sa se distanteze de ea. Deci GO se enunta in spiritul cartezian.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }