QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Adolescenta si implicatiile ei

Adolescenta si implicatiile eiAdolescenta ramane perioada celor mai inflcarate visuri, perioada in care , adeseori, ne punem atatea intrebari si ne dam atat de putine raspunsuri. Ea reprezinta un fel unic de a fi al fiecaruia, mai ales ca tinerii trec de la o stare de dependenta socio0economica totala - in care scoala si familia ii calauzeau activitatea - la o independenta relativa. Aceasta independenta da personalitate individului, il face sa simta ca « ia viata in propriile lui maini », desi, in multe cazuri, comportamentul ii este dirijat in mod inconstient de catre alte persoane in fata carora cedeaza afectiv, lasandu-se prada sentimentelor, atat de proprii acestei varste.Psihologii au incercat sa explice acet fenomen, dar diversitatea punctelor de vedere a impiedicat aparitia unei conceptii unitare si coerente. Din aceasta perspectiva, un model de explicare a problemelor caracteristice adolescentei il ofera Jean Rousselet, in lucrarea « Adolescentul, acest necunoscut ».

Autorul considera ca paritia feminitatii la fete este caracterizata printr-un sentiment de jena. Fata se simte dintr-o data impura : nu intelege de ce este atat de diferita de cea dinainte si ii invidiaza pe baieti , care se tansforma in barbati fara nici o incercare penibila. De multe ori, parintii agraveaza inconstient acest sentimnet de inferioritate fata de sexul masculih. Ascultand convorbirile adultilor, in care unele familii se plang ca au o fata si nu un baiat, sau vazandu0i pe unii parinti temandu-se pentru viitorul fetei lor, careia i se face mai greu un rost in viata decat unui baiat, ele tremura la gandul ca proprii lor parinti pot avea regrete asemanatoare. Pentru a se linisti, « cersesc » cu stangacie dovezi de dragoste, nu se mai dezlipesc de parintiilor, ii coplesesc cu tandrete si sfarsesc prin a-i enerva. Alrtele, dimpotriva, se izoleaza de ai lor spre a nu le impune prezenta dezagreabila, pentru ca apoi sa se mire cu triste ca nau fost parasite , lucru care nunexista decat in imaginatia lor. In ambele cazuri, izolate fiind, cauta iubirea in alta parte. Au nevoie de o prietena de suflet. Eii incredinteaza toate aceste taine, este geloasa pe ea, viseaza sa nu se mai desparta niciodata de ea.

Uneori, doua prietene se asociaza numai ca sa se sprijine reciproc in intalnirile lor cu baietii. Timiditatea si sentimentul de inferioritate dispar din momentul inn care observa ca nu mai sunt respinse,iar tovarasia lor este , dimpotriva, cautata de baieti. Fiecare dintre ele va avea reactii proprii descoperind puterea sa asupra barbatilor. Nu-I mai ajunge sa fie iubita, va dori, acum sa iubeasca la randul ei.

Din clipa in care crede ca a intalnit dragostea, adolescenta este intotdeauna convinsa ca va gasi la partenerul sau aceeasi inflacarare. Adolescentul nu se poate darui , insa, cu o generozitate identica. Dupa ce entuziasmul initial se stinge, el alearga catre alte aventuri, fata cunoscand atunci tristetea unei deceptii in dragoste. Uneori, pentru a retine langa ea un partener mai putin grabit, tanara indragostita nu pregeta sa-i acorde mai mult decat ar fi vrut el in realitate. Aceasta daruire de sine nu face decat sa intarzie sfarsitul aventurii, facandu-l si mai amar.

Pe de lat parte, o data cu pubertatea, tanarul simte nevoia, constient sau nu, sa-si afirme virilitatea. Se considera matur si vrea sa-si dovedeasca lui insusi, ca si prietenilor, acest lucru. Placerea simtita in urma ejacularilor nocturne spontane ii dovedeste ca aparatul sau genital este capabil sa-i provoace satisfactii. Dar se intampla ca el, uneori, sa si le provoace prin masturbare. Majoritatea baietilor intre 13 si 18 ani cad, mai mult sau mai puitn, in acest « pacat ». Indiferent daca adolescentul are sau nu aceste obiceiuri, la un moment dat corpul lui cere si alte satisfactii : cauta partenera posibila in fiecare trecatoare pe care o intalneste.Daca o educatie sexuala bine gandita a reusit sa le transmita respectul pentru anumite valori morale, ei se opresc de la orice flirt impins dincolo de limitele permise sau cauta intr-o casatorie precoce imbinarea aspiratiilor romantice cu dorintele sexuale. Daca, dimpotriva, evolutia lor sexuala n-a fost supravegheata, acesti adolescenti, fara a-si da seama de lasitatea pozitiilor lor, se lasa tarati intr-un vartej de aventuri, unele mai jalnice decat altele. Se satura repede de aceste trasaturi efemere, si , putin cate putin, aceasta atitudine sterilizeaza in ei orice posibilitate de dragoste adevarata in viitor. De altfel, dintotdeauna, mici Don Juani au facut sa sufere fetele din jurul lor, ei insisi ramanand la fel de nesatisfacuti.

Desigur nu am luat in calcul cupluile echilibrate , bazate pe sinceritate si afectiune, petru ca acestea sunt mult mai putine procentual si, pe masura trecerii timpului, tind sa devina si mai putine. Pe de alta parte, am cautat sa insisitam asupra faptului ca majoritatea « iubirilor » au un scop final precis ( actul sexual0 , chiard daca individul nu constientizeaza atractia sexuala. El crede ca iubeste. Dar, oare, stie el ce este iubirea la 18 - 20 de ani ? De cele mai multe ori, un tanar se inflacareaza de o traire imaginara, peste care se suprapun emotii si dorinte. Este varsta naivitatilor, a instabi8litatilor si a atumultului chinuitor din interior, cand persoana de care te apropii parca ar veni sa realizeze imaginea visului launtric pe care il intrupeaza. Pana la aflarea dragostei, se trece prin atatea cautari, incercari, esecuri, iluzii pierdute si apoi regasite .

Deci, cel putin din punctul de vedere al gasirii parteerului ideal si al dragostei adevarate, adolescenta ramane atat de complicata, tocmai aceasta caracteristica conferindu-i frumusete si mister.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }