QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Sistemul stiintelor pedagogice

Sistemul stiintelor pedagogice


Raportul dintre pedagogie si celelalte stiinte socio-umane si nu numai evidentiaza caracterul interdisciplinar si sistemic al pedagogiei, fapt ce surprinde conexiunile dintre parti in cadrul unui intreg, dupa cum rezulta si din etimologia termenului grecesc „systema” (i) – care semnifica ansamblul partilor si corelatia dintre ele.

Asemanator tuturor fenomenelor socio-umane, la inceput si fenomenul educational a fost relativ simplu, fapt ce a determinat si o cunoastere educationala redusa si relativ nediferentiata, ceea ce a facut sa fie incorporata intr-o singura disciplina - pedagogia.

Dezvoltarea si diversificarea educatiei, asemanator altor domenii ale realitatii, a determinat in mod obiectiv studierea fenomenului educational in functie de stadiile realizarii lui, de diversele laturi sau aspecte ale acestuia, conducand la aparitia diverselor discipline pedagogice, ca atare la formarea sistemului stiintelor pedagogice, asemanator formarii sistemului stiintelor fizice, chimice, mecanice, tehnice etc. Deci, sistemul stiintelor pedagogice reprezinta ansamblul disciplinelor (ramurilor) pedagogice, care, in baza legitatilor si strategiilor educationale generale, studiaza in mod adecvat diferitele laturi, stadii, profile sau aspecte educationale specifice.
Sistemul stiintelor pedagogice cuprind urmatoarele discipline (ramuri) pedagogice mai importante:

a)   Pedagogia generala: este o disciplina teoretica ce studiaza actiunea educationala, legile, problemele si strategiile esentiale si generale ale fenomenului instructiv-educativ in ansamblul si varietatea lui, surprinzand legitatile si fenomenul educational indiferent de locul si de timpul in care se desfasoara.

b)   Pedagogia prescolara - studiaza legile si strategiile educationale in raport cu specificul pregatirii educatoarelor si al procesului instructiv-educativ al prescolarilor in gradinitele de copii, aria ei limitandu-se si corelandu-se, totodata, in functie de varsta obiectului educational, deci cu problematica si tehnologia actiunii educationale, cu copii de varsta prescolara.

c)   Pedagogia scolara - studiaza legile si strategiile educationale in raport cu specificul pregatirii personalului didactic si al procesului instructiv-educativ al scolarilor in scolile primare, gimnazii si licee, precum si scolile profesionale si postliceale. Totodata, se preocupa cu problematica si tehnologia actiunii educationale in cadrul scolii ca principala structura – institutie educationala, deci cu copiii normal dezvoltati din punct de vedere fizic si psihic.

d)   Pedagogia speciala sau defectologia pedagogica - studiaza legile si strategiile specifice pregatirii personalului didactic si al conducerii procesului instructiv-educativ al celor ce prezinta devieri de la normal, de natura senzoriala, mentala, de vorbire si comportament. Se delimiteaza in functie de anumite particularitati ale obiectului educational, avand ca subramuri: surdo-tiflo-oligofreno-pedagogia; surdopedagogia - pentru surzi, hipoacuzici; tiflopedagogia – pentru orbi (gr. „typhilos” - orb); oligofrenopedagogia - pentru inapoiati (intarziati) mintal (grecescul „oligos” - putin; phren - minte); logopedia - pentru copiii normali mental, dar cu tulburari de vorbire (balbaitii) - grecescul „logos” - vorbire, pais-paidos – copil; pedagogia corectiva – pentru copiii cu tulburari (devieri) de conduita comportament) – care sunt educati in scolile de corectie.

e)   Pedagogia inginereasca sau a invatamantului tehnic-ingineresc – studiaza legile si strategiile educationale in raport cu specificul pregatirii psihopedagogice a profesorilor-ingineri si procesului de invatamant in care acestia activeaza ca educatori in invatamantul profesional si tehnic - mediu, postliceal si superior tehnic. Strans legate de pedagogia inginereasca sau a invatamantului tehnic-ingineresc se poate vorbi de o serie de subramuri ale acesteia, cum ar fi: pedagogia profesionala, pedagogia industriala, pedagogia tehnica, pedagogia invatamantului profesional, tehnic mediu si tehnic superior, pedagogia muncii s.a.

f)      Pedagogia invatamantului superior - studiaza legile si strategiile educationale in raport cu specificul pregatirii specialistilor (cadrelor cu calificare superioara), corespunzator diverselor profile ale acestui grad de invatamant,  fapt care conduce la dezvoltarea unor subramuri ale acestuia cum sunt: pedagogia universitara, pedagogia invatamantului tehnic superior - care este si o subramura a pedagogiei ingineresti pedagogiile invatamantului superior agricol, medical, economic, artistic, juridic, de management etc.

g)     Pedagogia adultilor (sociala, educatiei permanente) - studiaza legile specifice si strategiile educatiei adultilor.

h)   Pedagogia perfectionarii pregatirii profesionale - studiaza problematica perfectionarii profesionale a tuturor salariatilor prin forme institutionalizate postscolare si postuniversitare sau forme de reciclare. Pentru profesori se realizeaza perfectionarea profesionala si psihopedagogica, prin forme speciale de obtinere a definitivatului, gradelor II si I si reciclari periodice.

i)    Pedagogia sexelor - studiaza problematica educatiei sexuale.

j)    Pedagogia timpului liber (loisir-ului) - studiaza problematica folosirii rationale si eficiente a timpului ce il au oamenii la dispozitie.

k)   Pedagogia familiei (familiala) - studiaza problemele educatiei in familie.

l)    Pedagogia conducerii invatamantului (managementul educational) – studiaza problematica complexa a conducerii scolii de toate gradele.

m) Pedagogia comparata - studiaza comparativ sistemele de educatie si gandire pedagogice, fiind acea ramura a stiintei educatiei care se ocupa si cu studierea particularitatilor nationale ale educatiei in vederea relevarii a ceea ce este tipic si universal. Comparatia se poate face urmarind diverse aspecte, transversal sau longitudinal, individual sau global din doua sau mai multe tari facand referinta asupra continutului invatamantului, a organizarii acestuia, a modului de evaluare a sistemului de pregatire a cadrelor didactice etc.

n)   Pedagogia istorica (istoria pedagogiei) - studiaza educatia si gandirea pedagogica de-a lungul istoriei.

o)   Pedagogia prospectiva - studiaza anticipativ educatia si scoala viitorului.

p)   Metodicile – reprezinta pedagogia aplicata la predarea obiectelor (disciplinelor) de invatamant si activitatilor didactice, cum ar fi: metodica predarii fizicii, chimiei, matematicii, tehnologiei etc.        

In contextul sistemului stiintelor educatiei un rol important il are sociologia educatiei, aceasta devenind o ramura aplicativa a sociologiei si care are ca obiect studiul:

relatiei dintre educatie si alte mari institutii sociale (scoala prin diversele sale forme);

sociologic ce face referinta la principala institutie educationala care este scoala si substructurile sale apartinatoare (clasa, grupul de elevi, grupul de cadre didactice);comportarii clasei si sociologia predarii (E. Houyle).

Sintetizand problematica ce vizeaza perspectiva sistemica a stiintelor pedagogice, C. Barzea ne propune in lucrarea „Arta si stiinta educatiei” clasificarea stiintelor pedagogice in baza a trei criterii de analiza – sinteza a educatiei, dupa cum urmeaza:

A.    Dupa nivelul de generalitate reflectat:

Stiinte pedagogice fundamentale:

Teoria educatiei

Teoria procesului de invatamant (Didactica generala)

Stiinte pedagogice aplicative:

a)     pe domenii de aplicabilitate:

pedagogia speciala: pedagogia deficientelor/defectologie

pedagogia ocrotirii

pedagogia aptitudinilor speciale


- pedagogia sociala:                            pedagogia familiei

pedagogia muncii

pedagogia mass-media

- pedagogia artei

- pedagogia sportului

- pedagogia militara

- pedagogia medicala, etc.

b)     pe perioade de varsta:

- pedagogia prescolara

- pedagogia scolara

- pedagogia universitara

- pedagogia adultilor

c)     pe discipline de invatamant:

- metodica predarii limbii romane/matematicii/biologiei/istoriei .

B.    Dupa metodologia de cercetare predominanta:

- istoria pedagogiei

- pedagogia comparata

- pedagogia experimentala

- pedagogia cibernetica

- pedagogia educatiei, etc.

C.    Dupa tipul de interdisciplinaritate activat:

Interdisciplinaritate clasica:

- pedagogia psihologica (psihologia educatiei)

- pedagogia sociologica (sociologia educatiei)

- filosofia educatiei

- pedagogia antropologica

- pedagogia axiologica, etc.

Transdisciplinaritate:

- management educational

- pedagogia curriculumului

- pedagogia invatarii, etc.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }