QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente pedagogie

Organizarea subsistemului de invǎtǎmantOrganizarea subsistemului de invǎtǎmant

Organizarea, planificarea, decizia si comanda, in invǎtǎmant urmeazǎ microciclul din figura 9. Este cel mai complex proces managerial. Finalitatea lui este pur informationalǎ, concretizatǎ in documente de organizare, planificare, decizie, comandǎ.

In general principalele finalitǎti de organizare - planificare - comandǎ trebuie sǎ cuprindǎ toate cele cca. 13 componente organizationale (si altele) din figura 11 si se referǎ la organigrame, documente de autorizare si acreditare, planuri de invǎtǎmant pe profile si nivele, programe scolare si/sau analitice, planificǎri orare (lunare, semestriale, pe module, cicluri . .).Organizarea subsistemului de invǎtǎmant incepe cu proiectarea proceselor didactice pentru noile specializǎri sau/si reproiectarea celor existente (organizare procesualǎ). Pe baza noilor procese se reconfigureazǎ structura (organigrama, resursele, etc.) subsistemului educational si a celor conexe cu acesta (organizare structuralǎ). Proiectarea (reproiectarea) subsistemului educational din punct de vedere structural si functional (procesual) poate fi realizatǎ de manageri educationali.

O particularitate insemnatǎ a procesului managerial educational de organizare - planificare - decizie - comandǎ fatǎ de mediul afacerilor, este durata relativ constantǎ a unui ciclu decizional; anul sau ciclul scolar, schimbǎri dramatice neprevǎzute fiind putin probabile in interiorul acestui ciclu. Este o compensare a stresului intelectual ridicat din domeniul educational. In mediul afacerilor, schimbǎrile au cicluri mult mai scurte: sǎptǎmani, luni.

Sistemul de invǎtǎmant respectǎ principiul structurǎrii ierarhice, de tip neuronal, fǎrǎ a fi insǎ strict centralizat.

Caracteristica integralitate a sistemului de invǎtǎmant, este data de incorporarea tuturor institutiilor ce au ca obiectiv fundamental modelarea personalitǎtii umane, precum si a tuturor elementelor care-i asigurǎ autoadaptabilitatea. Ministerul Educatiei si Cercetǎrii (MEdC) isi exercitǎ functia de conducere superioarǎ in plan normativ (Dreptul Invǎtǎmantului), asigurǎrii calitǎtii, finantǎrii de la buget, conceptiei strategice educationale si relatiile cu mediul national si international.Celelalte subsisteme au o largǎ autonomie in conducere, datǎ de limitele actelor normative.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }