QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente pedagogie

Componentele cognitiv-formativ-aplicative ale procesului de invatamantComponentele cognitiv-formativ-aplicative ale procesului de invatamant


Continuturile predate de catre profesor si surprinse in planul de invatamant fac referinta atat la dimensiunea teoretica-informativa cat si la cea practica-aplicativa. In acest context se desprind componente cum sunt:

cunostintele;

priceperile;

deprinderile;obisnuintele.

Cunostintele

Cunostintele reprezinta componenta ideatica (cognitiva) a procesului de invatamant, exprimata prin informatii sub forma de notiuni, concepte, idei, teze, legi, principii, teorii, ipoteze etc. care se predau si se invata in procesul de invatamant la o anumita disciplina sau pe ansamblul disciplinelor de invatamant. Ele pot fi informatii de cultura generala, de cultura sociala si umanista, de cultura stiintifica si tehnica etc.

Priceperile

Priceperea reprezinta componenta formativ-actionala a procesului de invatamant, exprimata prin capacitatea de a aplica cunostintele in mod constient, activ-participativ, corect, cu o anumita iscusinta (indemanare sau abilitate), cu o anumita experienta, in conditii variate si schimbate.

Priceperile pot fi intelectuale - de a calcula, de a rezolva exercitii si probleme teoretice, de a calcula cu rigla de calcul si calculatorul etc. si practice - de a lucra la o masina unealta, de a face operatii la un tablou de comanda sau intr-o instalatie tehnica etc.

Deprinderile

Deprinderea este capacitatea de a aplica informatiile cu usurinta, rapid, operativ si cu randament sporit, cu respectarea tuturor calitatilor, priceperii (corectitudine, iscusinta, abilitate, in conditii variate si schimbate). Deprinderea este priceperea transformata in act reflex sau cu alte cuvinte este priceperea ajunsa la stadiu de automatizare a componentelor, operatiilor sau actiunilor de aplicare.

Mecanismul transformarii priceperii in deprindere este dat de exercitiile (de repetarile) realizate in mod sistematic si continuu. Prin repetitii se automatizeaza componentele operatiei, ansamblul acesteia ramanand, insa, constient, deoarece omul nu poate fi transformat intr-un automat, intr-un robot.

Obisnuintele

Obisnuintele reprezinta componenta formativ-actionala sub forma de aplicare a cunostintelor in mod curent si frecvent, ca o necesitate vitala (de viata), de obicei, de act reflex total.

Asupra acestor componente vom reveni intr-un alt curs asa ca nu vom insista asupra lor aici si acum.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }