QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Rezolvarea unor probleme de optica geometrica folosind derivateleRezolvarea unor probleme de optica geometrica folosind derivatele

Perioada in care ne aflam evidentiaza semnificative mutatii in domeniul renovarii programelor scolare, in cel al proiectarii unor continuturi noi destinate procesului de instruire si de formare a elevilor si, de altfel, in organizarea invatamantului pe baze noi in toate sectoarele sale.

In aceste conditii, formarea culturii generale a elevului si capacitatii de a-si sintetiza cunostintele dobandite in scoala, pentru a le putea utiliza in solutionarea problemelor puse de realitatea contemporana, devine o necesitate stringenta. Un loc deosebit in aceasta directie il are studiul fizicii si matematicii, al raporturilor si schimburilor de idei, de calcule si de aplicatii ale cunostintelor din aceste domenii in realizari concrete, materiale.

Interdisciplinaritatea trebuie sa ramana mereu in atentia profesorilor care predau diverse discipline deoarece corespondente pot sa se descopere chiar intre unele discipline care, la prima vedere, par incompatibile. De exemplu, matematicianul Dan Barbilian remarca legaturile dintre geometrie si poezie cand afirma: "Ca si in geometrie, inteleg prin poezie o anumita simbolica pentru reprezentarea formelor posibile de existenta Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, asa ca, ramanand poet, n-am parasit niciodata domeniul divin al geometriei.'

Cu atat mai evidente sunt corespondentele intre fizica si matematica, ambele cultivand un mod de a gandi in spirit abstract, insusirea unui limbaj stiintific adecvat, dezvoltarea capacitatii de perceptie a realitatii si formarea unui stil de munca intelectuala.

Instruirea interdisciplinara presupune o serie de interactiuni care se manifesta prin diverse aspecte, cum ar fi transferul de cunostinte in alte discipline (matematica, chimie, biologie, filozofie, discipline tehnice etc.) sau preluarea de metode, de cunostinte si a unui limbaj specific altor discipline.

Oamenii de stiinta apreciaza matematica drept un limbaj potrivit pentru exprimarea unor legi sau descrierea mior fenomene din lumea inconjuratoare.

Este firesc, deci, ca fizica sa utilizeze intens limbajul matematic pentru obiectivizarea legilor sale. Trebuie amintit, insa, ca o serie de domenii importante ale matematicii, precum calculul diferential sau cel tensorial au fost create si s-au dezvoltat ca suport al unor fenomene fizice.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }