QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Metoda “Schimba perechea” (SHARE- PAIR CIRCLES)

Metoda “Schimba perechea” (SHARE- PAIR CIRCLES)


Share – Pair Circles este o metoda de lucru pe perechi. Se imparte clasa in doua grupe egale ca numar de participanti. Se formeaza doua cercuri concentrice, elevii fiind fata in fata pe perechi.

Profesorul pune o intrebare sau da o sarcina de lucru in perechi. Fiecare pereche discuta si apoi comunica ideile. Cercul din exterior se roteste in sensul acelor de ceasornic, realizandu-se astfel schimbarea partenerilor in pereche.
Elevii au posibilitatea de a lucra cu fiecare membru al clasei. Fiecare se implica in activitate si isi aduce contributia la rezolvarea sarcinii.

ETAPELE:

1. Etapa organizarii colectivului in doua grupe egale.

• Fiecare elev ocupa un scaun, fie in cercul din interior, fie in cercul exterior.

Profesorul poate sa lase elevilor libertatea se a-si alege locul sau poate organiza colectivul punand copiii sa numere din doi in doi. Astfel, cei cu numarul 1 se vor aseza in cercul interior cu fata la exterior, iar cei cu numarul 2 in cercul exterior cu fata catre elevii din cercul interior. Stand fata in fata, fiecare elev are un partener.

Daca numarul de elevi este impar, la activitate poate participa si cadrul didactic sau doi elevi pot lucra in “tandem”.

2. Etapa prezentarii si explicarii problemei:

Profesorul ofera cazurile pentru studiu, problemele de rezolvat sau situatiile didactice si explica importanta solutionarii.

3. Etapa de lucru in perechi:

• Elevii lucreaza doi cate doi pentru cateva minute. Apoi elevii din cercul exterior se muta un loc mai la dreapta pentru a schimba partenerii, realizand astfel o noua pereche. Jocul se continua pana cand se ajunge la partenerii initiali sau se termina intrebarile.

3. Etapa analizei ideilor si a elaborarii concluziilor:

In acest moment, clasa se regrupeaza si se analizeaza ideile emise. Profesorul face impreuna cu elevii o schema a concluziilor obtinute.

Teme de studiu:- Se pot da elevilor intrebari cu raspunsuri eliptice care se vor completa pe rand de catre fiecare pereche, iar in final se vor analiza toate raspunsurile si se vor face corectari si completari.

- Perechile pot rezolva cate o problema de pe o fisa data pana la epuizarea sarcinii, iar in final se vor citi rezolvarile. Se poate da urmatoarea comanda (dupa ce elevii si-au ocupat locurile in cercurile concentrice): “Toti elevii rezolva punctul nr. 1 din fisa, timp de 5 minute.” Are loc apoi schimbarea perechilor si se da urmatoarea comanda: “Toate perechile se concentreaza la punctul nr. 2 din fisa.” Si asa mai departe, pana cand se temina fisa de lucru. Se reface colectivul si se analizeaza pe rand raspunsurile date.

Avantajele metodei Share – Pair Circles:

- este o metoda interactiva de grup, care stimuleaza participarea tuturor elevilor la activitate;

- elevii au posibilitatea de a lucra cu fiecare dintre membrii colectivului;

- stimuleaza cooperarea in echipa, ajutorul reciproc, intelegerea si toleranta fata de opinia celuilalt;

- este o metoda usor de aplicat la orice varsta si adaptabila oricarui domeniu si obiect de invatamant;

- dezvolta inteligenta logica-matematica (capacitatea de a analiza logic problemele, de a realiza operatii matematice si a investiga stiintific sarcinile, de a face deductii), inteligenta interpersonala ce creeaza oportunitati in munca colectiva.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }