QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Educatia permanenta

Educatia permanenta


Educatia nu trebuie (nu poate) sa se rezume la ceea ce ofera scoala de toate gradele, oricat de elevata ar fi trebuie sa se continue si dupa absolvirea scolii si facultatii, sa continue toata viata. Aceasta pentru a feri omul de starea de „suficienta”, de limitarea instruirii. Intr-un asemenea context a aparut necesitatea educatiei permanente. Jan Amos Comensisus – Komensky (sec. XVII) a sustinut ideea ca „Viata toata e o scoala”. Educatia permanenta este un principiu al sistemului de invatamant in Romania prevazut in Constitutie si in Legea invatamantului.

Educatia permanenta este un sistem educational deschis, compus din obiective, continuturi, forme si tehnici educationale, care asigura intretinerea si dezvoltarea continua a potentialului cognitiv, afectiv si actional al personalitatii, formarea capacitatiilor si a deprinderilor de autoeducatie, formarea unei personalitati independente, flexibila si creativa, care sa. raspunda schimbarilor care se produc in societate . Educatia permanenta ne fereste de imbatranirea timpurie din punct de vedere anatomofiziologic si psihosocial, contribuind astfel la cresterea calitatii vietii individului.Obiectivele educatiei permanente sunt:

Intelegerea necesitatii educatiei permanente atat la nivelul factorilor de decizie, a unitatiilor de invatamant, a altor factori educativi, cat si al individului tanar si adult;

Asigurarea improspatarii si imbogatirii sistematice si continue a cunostiintelor generale si speciale;

Perfectionarea capacitatilor si deprinderilor intelectuale, si profesionale

Adaptarea pregatirii profesionale, adaptabilitate la calificarii si recalificari, pentru asigurarea progresului social continuu

Diminuarea efectelor „uzurii morale” a cunostiintelor teoretice si practice prin reanprospatarea continua cu noi informatii si tehnologii

Dobandirea de tehnici si deprinderi de educatie permanenta si altele.Factorii educatiei permanente

Factorii institutionali scolari reprezentati de scoala de toate gradele ramane cel mai important factor de educatie si mijloc de educatie permanenta. Scoala trebuie sa asigure urmatoarele: pregatirea pentru autoeducatie, pentru educatie permanenta,perfectionarea profesional stiintifica.

Factorii           institutionali extrascolari

Printre factorii extrascolari care aduc o contributie educativa valoroasa atat la educatie dar mai ales la educatia permanenta mentionam: mass – media (radio, T.V, presa, sesiuniile stiintifice, excursii, etc.) familia si organizatiile de tineret, si alte asociatii cultural educative.

Factori generali (obiectivi si subiectivi) Dintre acestia mentionam: progresul social (indeosebi cel stiintifico tehnic, cultural) schimbariile si chiar mutatiile produse in activitatea socio utila (in servicii, in profesii) setea de cunoastere a omului necesitatea adaptarii personalitatii la cerintele progresului social, ale revolutiei stiintifice, culturale care solicita dezvoltarea personalitatii prin eforturi personale, determinand autoeducatia continua.Formele de educatie permanenta

In functie de obiectivele si factorii care contribuie, in educatia permanenta se cunoaste o gama variata de forme:

Organizate de scoala – care pregatesc pentru educatia permanenta Ele se intalnesc indeosebi in scoala si au rolul de a pregatii tineretul studios pentru autoeducatie si educatia permanenta.Organizate de sistemul de educatie permanenta dintre acestea mentionam: cursuri postscolare si postuniversitare, cursuri de perfectionare a pregatiri profesionale, de managament, marketing, doctorat, etc.

Libere spontane.Educatia pe teme diverse prin mass – media, prin diverse activitati culturale, stiintifice, etc educatia realizata prin vizite excursii, expozitii, drumetii.

Putem afirma ca educatiei in toate ipostazele ei contribuie la formarea si dezvoltarea unui sistem educatie permanenta . Acesta la randul lui va purta pecetea personalitatii individului si binenteles pecetea epocii social istorice in care acesta traieste. In figura nr.2 este prezentat modul de articulare a formelor educatiei si continuarea acestora cu educatia permanenta.


Educatia permanenta:

mod de a fi si a deveni;

Convergenta posibila a educatiilor “paralele

ARTICULARE

Fig.nr.2. Articularea formelor educatiei-educatie permanenta


Tehnici de educatie permanenta


Tehnica de a invata singur cu cartea – tehnica muncii intelectuale

Tehnica de a investiga singur si in echipa, in laborator, in biblioteca, de a descoperi noul

Tehnica de a reanvata si reinvestiga singur sau in echipa.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }