QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Copilul prescolar

COPILUL PRESCOLAR


Perioada intre 3 si 6 ani este perioada prescolarului. Cifre orientative privind inaltimea si greutatea sunt date in tabelul de mai jos.


Varsta, aniInaltimea, cm

Greutatea, kg

Tabel 4


La 4 – 5 ani, dezvoltarea motorie permite executarea de miscari izolate, cu diferite segmente ale corpului: mersul pe tricicleta. Dificultatea miscarilor creste: catarari, sarituri, balans. Apare insa si capacitatea de a sta linistit si a colora, a se juca cu plastilina. Folosirea periutei de dinti si a pieptenului sunt deja insusite.

Este o perioada de mari acumulari. Parintii trebuie sa fie indrumati sa ofere copiilor posibilitatea de dezvoltare. Un factor nou ce intervine e gradinita – in cazul in care copilul nu a fost la cresa. Este locul in care sunt o multime de copii de varsta lui, e locul unde nu mai este cu mama si cu tata. E preferabil ca gradinitele sa colaboreze cu personal medical si cu nurse.

Povestile se inmultesc, apar nume de flori, arbori, cladiri, vocabularul se dezvolta. Apar in vocabular expresile triviale si injuraturile. Prescolarul devina capabil sa foloseasca verbele atat la trecut cat si la viitor.

Se manifesta dorinta de independenta. Ea alterneaza cu intoarcerea la protectia adultului, cand se iveste vreo dificultate sau cand este obosit. Se masora in mici competitii cu alti copii de varsta lui. Incepe sa accepte reguli simple de comportament. Cu timpul reuseste sa treaca propriile dorinta pe plan secundar, sa respecte dorintele si chiar sa caute societatea altor copii. Prefera parteneri de joc de acelasi sex. Se infurie cand nu i se fac poftele sau cand este dominat in joc de alti copii.

Este a doua perioada a lui “de ce?”. Se aduga si intrebari noi : cum se face?, la ce foloseste? La aceste intrebari trebuie sa se raspunda adecvat copiilor. Logica adultilor, abstracta, nu poate fi inteleasa de copii de 4 – 5 ani. Nursa va ajuta parintii in acest sens, mai ales prin exemplificari concludente, care sa le arate parintilor cum se procedeaza in astfel de cazuri. In jurul varstei de 5 ani, creste rationamentul. Pe baza celor invatate, copilul pune diverse intrebari. Povestile nu le mai modifica adultul. E randul copilului sa le modifice. O influenta enorma o au televiziunea si chiar internetul. Din pacate, stilul de viata al “copiilor cu cheia de gat” se mosteneste in Romania de la o generatie la alta. Parintii se preocupa prea putin de ceea ce copii vad la televizor. Emisiuni slab calitative, programe pentru copii indoielnice fac ca imaginatia copiilor sa fie plina de pokemoni si de “Leana si Costel”. S-ar parea ca pe acest segment parintii sunt foarte greu de educat, ei insisi fiind mari consumatori de emisiuni proaste. Poate ca este preferabil ca nursele sa colaboreze cu educatoarele pe aceasta latura.
Incepe faza de “identificare”. Prima data cu parintii. Apoi imita jocurile de-a doctorul, de-a politistul, de-a pilotul. Faza de identificare va dura cativa ani. Parintii trebuie sa las imaginatia copilului sa zburde si sa nu ia in ras ideile lui. La gradinita, dar nu numai, copilul este implicat in mici scenete. Este pus in situatia de a juca diverse roluri. Este preferabil sa vina sa

asis­te la aceste piese, atat pentru a evalua gradul de dezvoltare al copilului, de interactiune cu alti copii. Piesa e preferabil sa fie invatate si de parinti, pentru a fi jucate in 2-3 si acasa, cu copilul.

Spre sfarsitul celui de-al saselea an de viata, toate functiile motorii sunt stapanite fara dificultate. Pe plan psihic si emotional vine o perioada de stabilizare si armonie. Copilul incepe sa actioneze rational, imaginea despre lume incepe sa se apropie de cea a adultului, problematica devine mai palpabila. Incepe sa prioritizeze actiuni: „trebuie mai intai sa fac asta!”. Planifica mental ce vrea sa deseneze sau sa modeleze. Se bucura cand li se dau mici sarcini si cand sunt laudati pentru reusita actiunii lor. Critica si rationamentele se fac simtite: „Nu poti sa alergi pe apa, te ineci!”. Se dezvolta spiritul autocritic. Isi apreciaza actiunile prin prisma modului in care vor reactiona parintii.

Toate alimentele, exceptand cele condimentate, iuti, unele conserve se pot da copilului. Alcoolul este exclus din alimentatie. Variatia alimentelor trebuie sa fie mentinuta. Obiceiurile alimentare – dar si comportamentul la masa – al adultilor incepe sa fie imitat de copil. Mesele sunt cele „normale”: mic dejun, pranz, cina. Daca simte nevoia, poate fi introdusa masa de la ora 10. Nursele trebuie sa insiste in continuare pe o alimentatie naturala. Copii vor fi feriti de sucurile carbogazoase din comert. Dulciurile cumparate vor fi oferite cu circumspectie. O buna metoda de a distrage atentia copilului de la dulciurile din comert este actiunea de implicare in prepararea prajiturilor in casa. Nursa trebuie sa insiste si pe mesele luate impreuna de toti membri familiei, pentru cresterea comunitatii. Copilul va manca ceea ce mananca familia la astfel de mese.

Igiena trebuie sa ocupe un rol important in viata prescolarului. Parintii vor fi incurajati sa lase copilul sa desfasoare singur actiunile ce tin de igiena personala – daca este cazul, sub supraveghere. Copilul se poate spala singur cu apa si sapun, fie cand este murdar, fie dupa folosirea closetului. Se poate pune in baie un scaunel pe care sa se urce pentru a ajunge la chiuveta – urmarind totusi sa nu se rastoarne.

La fel, folosirea periutei de dinti. Important este ca prescolarul sa invete corect tehnica periajului. Acest lucru va fi facut de parinti, de medicul de specialitate, de educatoare, de nurse sau combinat. Exemplul personal al parintilor


ce se spala dimineata si seara pe dinti este de mare ajutor copiilor pentru a actiona constant in periajul dintilor. Se dezbraca si se imbraca singur si isi pune hainele in ordine. Copilul va fi indemnat sa pastreze curatenia si dupa ce a mancat. Va fi incurajat sa puna farfuria murdara in chiuveta. Baia de seara este un bun prilej de comunicare intre parinte si copil si trebuie incurajata. Argumentele de genul apa si gazul sunt scumpe (pentru a nu mai consuma de fapt timpul cu toaleta copilului) nu isi au rostul. Copilul va fi lasat sa se sapuneasca singur, pe portiunile in care ajunge, apoi va fi spalat cu un material fin pe tot corpul. Se va avea in vedere si curatirea unghilor si spalarea parului cu sampon neutru, pentru copii. Parul va fi tuns scurt, chiar si la fetite si va fi lasat liber. Parul nu se tunde pana la piele.Se periaza cu o perie.

Parinti vor fi incurajati sa lase copilul cat mai mult in aer liber. Asta presupune aer curat (nepoluat), loc sigur de joaca, instrumente pentru joc: nisip, galetuse, apa pentru balacit etc. Viata de la oras nu mai prea ofera insa astfel de locuri. Doar curtile caselor pot fi un loc asemanator celui de mai sus, in cazul in care nu este poluat aerul. Indiferent de starea materiala, orice familie isi permite sa iasa in natura, sa evadeze din localitate. Pentru cei cu bani asta inseamna concedii la mare sau munte, pentru cei cu bani putini inseamna o excursie cu bicicleta pana la cel mai apropiat rau din zona. Indiferent de starea materiala, contactul copilului cu natura este esential, iar nursa va accentua acest lucru. Mersul prin iarba, statul cu picioarele in rau, nemaipunand la socoteala atractia marii sau muntelui, au un rol de stimulare al copilului.

Tot la acesta varsta apare inclinatia pentru sport. Parintii vor trebui sa incurajeze copilul sa faca miscare. Nu este recomandat sa se inceapa pregatirea sportiva de la aceasta varsta. Copilul trebuie sa practice sporturi cat mai variate: lovirea mingii, mersul cu tricicleta si apoi cu bicicleta, inotul, saniusul, dansul.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }