QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Calitatea educatiei in spirit europeanCALITATEA EDUCATIEI in SPIRIT EUROPEAN


Scoala nr. 1 FETESTI - GRADINITA


MOTTO:

«Scopul educatiei si instructiei este de a scoate din ce in ce mai multe informatii de la individ, in loc de a introduce din ce in ce mai multe informatii in mintea acestora » F. Froebel1. NECESITATEA ASIGURARII CALITATII EDUCATIEI in SPIRIT EUROPEAN

Pentru prima data in Romania avem o definitie reglementata legal a "calitatii", inteleasa ca un ansamblu de caracteristici ale unui program de educatie si ale furnizorului acestuia, prin care sunt indeplinite asteptarile beneficiarului si standardele de calitate.

O educatie de calitate este acea educatie care are in vedere copilul si care este oferita de institutii responsabile ce stiu sa respecte individul. In realizarea calitatii educatiei un rol important il au si cadrele didactice care dau viata transformarilor proiectate la nivelul sistemului de invatamant prin reformele care vizeaza calitatea educatiei.

2. ADAPTAREA SERVICIILOR EDUCATIONALE LA NIVELUL COPIILOR

Educatia prescolara are la baza necesitatea unei noi abordari a perioadei cuprinse intre 0 si 6 ani, perioada in care copilul se dezvolta rapid, inregistrand progrese remarcabile.

Strategia privind calitatea educatiei vizeaza acele masuri prin care copilul sa dispuna de sanse si oportunitati educationale pentru a intampina deficientele de invatare si cele psiho-comportamentale inainte de invatamantul primar.

Serviciile educationale sunt furnizate de gradinita in cadrul careia curriculum-ul a fost revizuit in vederea includerii principiilor centrate pe copil. Actiunile intreprinse au o puternica si mai de durata influenta asupra progresului individual al copilului, iar investitia cat mai mare de timp ne conduce pe termen lung la dezvoltarea sociala si la realizarea sustinuta a drepturilor copilului.

Educatoarele trebuie sa-si canalizeze efortul in directia folosirii unor metode tehnice si procedee care sa-l implice pe copil in procesul de invatare, urmarind dezvoltarea gandirii, stimularea creativitatii, dezvoltarea interesului pentru invatare, in sensul formarii lui ca participant activ la procesul de educare.

In procesul instructiv-educativ, incurajarea compartimentului participativ, inseamna trecerea de la o achizitie pasiva la o actiune transformatoare, prin interventia profunda a modului de a fi, de interactionare a individului, adica se face pasul de la «a invata» la «a invata sa fii si sa devii» adica pregatirea pentru a face fata situatiilor create, dobandind dorinta de angajare si actiune, de a interactiona satisfacator.

3. PROMOVAREA METODELOR ACTIVE DE INVATARE, A STRATEGIILOR DE INSTRUIRE CARE IL DETERMINA PE COPIL SA VINA CU PLACERE LA GRADINITA

Una din oportunitatile pe care le ofera gradinita o constituie utilizarea unor metode care conduc la cunoasterea de sine si a celorlalti, devin mai volubili si comunicativi fara sa se simta inhibati de anumite reguli.

Folosirea metodelor active ii educa pe copii sa se debaraseze de impulsuri agresive si de comportamente ostile si sa devina sensibili la odine, liniste, echilibru, dreptate.

Pornind de la indemnul lui Pestalozzi: «Lasati copilul sa vada, sa auda, sa descopere, sa cada, sa se ridice si sa se invete. Nu folositi cuvinte cand actiunea, faptul insusi sunt posibile», am desfasurat proiectul «Focul».

Prin metodele folosite - brainstorming-ul, observatia spontana si digitalp, povestirea, explicatia, demonstratia, invatarea prin descoperire, problematizarea, am urmarit sa-i determin pe copii sa observe, sa faca experiente, sa deseneze in urma observatiilor directe, sa construiasca metode, sa inregistreze date si fapte, sa faca predictii, sa creeze.

Sub indrumarea specialistilor, pompieri, profesori de fizica, educatoare, timp de 2 saptamani am observat atent si permanent manifestarile copiilor, cunoasterea reala a particularitatilor psiho-fizice si individuale, am constituit instrumente de lucru atat in timpul derularii proiectului cat si in ultima faza.

Metoda proiectelor este considerata o metoda moderna, posibila de aplicat in gradinita si duce la optimizarea potentialului intelectual al copiilor. Ea ofera copiilor oportunitati de a aplica priceperile dobandite, accentueaza motivatia intriseca, incurajeaza copilul la ce sa lucreze, acceptandu-l drept cunoscator, al intereselor sale.

Activitatea de proiect poate pregati copiii, pentru participarea lor la o societate democratica.

Subiectul pentru o astfel de activitate poate fi ales pornind de la anumiti factori generali.

caracteristicile unui grup de copii;

contextul geografic al gradinitei;

disponibilitatea resurselor informationale locale relevante;

Din experienta didactica am constatat ca scopul unui astfel de proiect este de a sustine interesul copilului, de a-l mentine pe acesta absorbit si implicat emotional in observarea unor fenomene relevante din mediul ambiant.

Cu succes am desfasurat astfel de proiecte tematice: «Ariciul», «Tara mea», «Barza», «Frunza».O alta metoda care contribuie la dezvoltarea inteligentei verbale, a imaginatiei creatoare, care ii determina pe copii sa gaseasca solutii pentru rezolvarea de diferite probleme, sa gaseasca reflectii critice si judecati de valoare este metoda predictiei.

In cazul activitatii cu tema: «Ursul, maimuta si porcul» La Fontaine - activitate dirijata de stimulare a gandirii creative - am stabilit urmatorii pasi pentru realizarea metodei:

Pregatesc textul marcand punctele asupra carora ma opresc. Anunt titlul, autorul, prezint ilustratia. Solicit previziuni dupa anuntarea titlului si a ilustratiei.

Variante de raspuns:

,,Cei trei vor da o petrecere in padure" (Bogdan);

,,Printre invitati se va afla si un dusman al padurii" (Adela);

,,Ursul se gandeste la surpriza pe care sa le-o faca prietenilor"(Ana);

,,Parcul pregateste o capcana pentru lupul care a mancat iezii caprei" (Adrian);

,,Se va intampla ceva nostim" (Dari);

Pe parcursul activitatii au fost favorizate discutii predictive bazate pe experienta de viata si evaluarea anterioara a cunostintelor. Dezvoltarea capacitatii intelectuale, formarea abilitatilor de argumentare si analiza, pregatirea copiilor pentru a lua decizii eficiente, stimularea gandirii critice prin diagnosticarea si rezolvarea unui caz sunt avantajele pe care le presupune utilizarea metodei studiul de caz.

Proiectul desfasurat la grupa mare cu tema «Copacul trist» a avut ca forma de realizare studiul de caz. Dupa un plan stabilit se discuta, se propun variante de rezolvare. Copiii isi prezinta informatiile si opiniile.

Cum credeti ca a ajuns copacul in aceasta stare?

Ce fel de fapta este aceasta?

Ce credeti voi despre cel ce a facut acest lucru?

(Nu iubeste natura, nu cunoaste foloasele aduse de copaci oamenilor, nu stie ca si copacii au viata, nu stie ca scoarta este importanta pentru copac, ca de altfel si celelelte parti componente).

- Ce credeti ca va pati copacul daca il lasam asa?

Ne-am bucurat de prezenta d-nei prosefoare de biologie care a venit cu completari la constatarile copiilor.

- Cum va arata copacul dupa ce il vom ingriji - copac vesel.

In incheiere, indiferent de variante pentru care s-a optat, studiul de caz se va incheia printr-o dezbatere.

In munca oricarei educatoare se intalnesc doua realitati de care trebuie sa tina mereu seama: trasaturile comune copilariei, universalitatea varstei copilariei si diversitatea, unicitatea fiecarui copil cu care va lucra. A cunoaste, a descifra, a intui sau a descoperi nota unica, ceea ce caracterizeaza profilul psihologic al fiecarui copil, este o sarcina dificila si delicata pentru ca ea conditioneaza susccesul actiunilor ulterioare intreprinse cu grupa sau cu fiecare copil in parte.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }