QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Avantaje si dezavantaje ale includerii – procesul de invatamantAvantaje si dezavantaje ale includerii – procesul de invatamant


Dezavantajele includerii

Un prim dezavantaj al includerii este faptul ca este mai dificil de pus in practica. Volumul muncii de planificare este mai mare deoarece includerea are un nivel de generalitate crescut, iar efectele sunt mai dramatice.

Un alt aspect important al includerii il reprezinta relatia cu comunitatea in cadrul careia scoala incluziva functioneaza. Sunt absolut necesare sustinerea si aspectul comunitatii. In cazul unei comunitati putin implicate in procesul de invatamant (cum este cazul si in tara noastra), derularea unui proiect de scoala incluziva necesita o campanie masiva de sensibilizare a comunitatii asupra aspectelor legate de integrare.Un alt dezavantaj este disparitia sistemului special de educatie. Includerea implica o desfiintare a scolilor speciale si dispersarea personalului in teritoriu, acestia primind titulatura de personal de sprijin in scoala incluziva. Acesta stare de fapt poate creea tensiune in sistemul educativ. O solutie ar fi autodesfiintarea scolilor speciale, dar aceste cazuri sunt rare (un exemplu il constituie scoala speciala din Bristol).

Nu in ultimul rand, un dezavantaj major il reprezinta costurile ridicate pe termen scurt. Desi in timp acest sistem este mai profitabil din punct de vedere economic decat cel integrat, totusi in prima faza este nevoie de un efort financiar major din partea tuturor scolilor.


Avantajele includerii

Un prim avantaj includerii este ca aceasta este ca ofera sanse educationale egale tuturor copiilor.

Acest lucru are o semnificatie deosebita, deoarece pentru prima oara se poate afirma ca exista egalitatea sanselor.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca scolile trebuie sa faca efortul de adaptare, nu copilul. Copilul cu cerinte educative speciale nu este 'mai nepotrivit pentru educatie' decat alti copii. Nu copii sunt nepotriviti pentru o anumita scoala, ci scoala nu este potrivita pentru toti copii ceea ce inseamna ca aceasta scoala trebuie sa se restructureze.

Educatia incluziva necesita profesori cu pregatire adecvata pentru a putea face fata tuturor cerintelor educative speciale ce pot apare. In plus este nevoie de un suport larg din partea specialistilor (psihologi, psihopedagogi etc.). Ridicarea nivelului profesional al cadrelor didactice din scolile incluzive are ca efect ridicarea standardelor educationale pentru toti copii, nu numai pentru cei ce cerinte educative speciale.

In scoala integrata, actul de invatare este colaborativ si nediscriminator. Cele doua aspecte sunt deosebit de importante. Se recunoaste pentru prima data ca separarea intr-o minoritate de copii 'rai' (cei cu cerinte educative speciale) si o majoritate omogena de copii 'buni' este artificiala. Toti copii au anumite cerinte educative speciale datorita individualitatii lor si in acelasi timp toti copiii au capacitati ce trebuie valorificate. In acelasi timp se recunoaste natura tranzitorie a cerintei educative speciale.

Invatamantul colaborativ este mai aproape de idealul social actual decat invatamantul directiv. El este un tip de invatamant formativ si nu informativ. Accentul este pus pe autonomizare si pe deprinderea de abilitati sociale si academice. Ca metode preferate se folosesc:

predarea pozitiva, in care evenimentele negative sint ignorate, iar cele pozitive sant recompensate;

predarea colaborativa;

activitati de grup, ce se executa in grupuri de copii cu abilitati mixte, astfel incat fiecare copil are contributia sa originala la rezultatul final si in acelasi timp, fiecare copil beneficiaza de abilitatile celorlalti.

Un ultim avantaj al educatiei incluzive consta in faptul  ca promoveaza drepturile copiilor nu numai in scoala, ci si in comunitate. Se promoveaza astfel nu numai o includere scolara, ci si una sociala, profesionala etc. Persoanelor cu dizabilitati le sunt recunoscute aceleasi drepturi cu cele ale majoritatii. Efectul urmarit este emanciparea categoriilor defavorizate impotriva discriminarilor, indiferent de natura lor.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }