QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Avantajele competitive ale economiei romanesti si factorii care descurajeaza investitiile straine in romania

AVANTAJELE COMPETITIVE ALE ECONOMIEI ROMANESTI SI FACTORII CARE  DESCURAJEAZA INVESTITIILE STRAINE IN ROMANIA


1. Avantajele competitive ale economiei romanesti


In spatiul economic european, Romania detine o serie de avantaje competitive, dupa cum urmeaza:

a. Dimensiunea pietei interne constituie un potential major pe termen mediu si lung, care va asigura un volum substantial de investitii straine, interesate in principal in valorificarea posibilitatilor existente in sectoarele industriale, bunuri de consum si infrastructura. De altfel, marea majoritate a investitiilor efectuate pana in prezent au avut in vedere desfacerea pe piata interna;
b. Accesul pe pietele de export, facilitat in principal de legaturile traditionale ale Romaniei cu unele piete vest-europene, dar in principal cu pietele din tarile Comunitatii Statelor Independente.

Pozitia geografica a Romaniei, la intersectia drumurilor intre Occident si Orient – dezavantajul relativ al distantei fata de pietele occidentale fiind compensat de apropierea de Orientul Mijlociu si pietele din rasarit – ii confera Romaniei o pozitie de tranzit intre Emisfera Sudica si Europe. In plus, deschiderea la Marea Neagra si portul Constanta, precum si perspectiva Dunare – Rhin – Elba deschide posibilitatea accesului direct in Europa pana la Marea Nordului. De aceea, Romania poate sa transforme avantajele oferite de potentialul pietei interne in atragerea unor investitii care ulterior vor satisface si cererile pietelor de export.

c. Forta de munca este caracterizata prin calitati tehnice de baza si aptitudinale care permit dezvoltarea acelor aptitudini operationale si tehnice care sa-i confere competitivitate pe plan international. Studii sociologice recente intreprinse in tara arata ca forta de munca locala este potential adaptabila schimbarilor de mediu profesional si apta pentru un regim de lucru intens, daca sunt oferite motivatii si stimulente corespunzatoare. Pe de alta parte, majoritatea specialistilor care au studiat piata romaneasca a muncii si caracteristicile fortei de munca locale, in context est-european, au concluzionat ca, in special pentru Romania, factorul uman reprezinta principalul atu; cu un management adecvat si investitii rational orientate spre programele de formare profesionala, el poate atinge niveluri de productivitate compatibile cu cele din unele tari vest-europene.

d. Cadrul juridic ce reglementeaza regimul investitiilor straine in Romania este, asa cum am aratat, competitiv in multe privinte prin raportare la reglementarile similare ale tarilor concurente din zona. In plus, existenta unor proceduri flexibile de acordare de stimulente fiscale suplimentare si punerea deja in practica a unei politici selective de incurajare a marilor proiecte investitionale destinate atat pietei interne, cat si celei internationale, se constituie deja intr-un avantaj competitiv al Romaniei pe piata investitionala est-europeana.

e. Accesibilitate resurselor naturale prezinta un alt important atu pentru Romania.  Din acest punct de vedere, valorificarea resurselor naturale trebuie sa reprezinte o prioritate a politicii economice romanesti, intrucat in acest fel se creeaza pe piata romaneasca o gama larga de oportunitati de implementare pentru investitorii straini, in special pentru aceia care opereaza, de regula, in asociere cu parteneri sau firme locale.

2. Factorii care descurajeaza investitiile straine in Romania

Perceptia externa a climatului intern de afaceri.

Evolutiile curente din fluxurile mondiale de investitii arata ca liberalizarea legislativa si stimulentele investitionale traditionale (fiscale, vamale, financiare) sunt masuri cu eficienta tot mai mica in atragerea unor fluxuri semnificative de investitii, intrucat in prezent aproape toate tarile apeleaza la astfel de masuri. Factorii decisivi in atragerea unui volum sporit de investitii straine sunt acum conditiile economice de baza din tarile gazda (marimea pietei interne, nivelul costurilor de productie, accesibilitate resurselor naturale etc.).

Dupa cum s-a vazut, din punctul de vedere al conditiilor economice de baza prevalente pe propria sa piata investitionala, Romania detine cateva avantaje comparative certe, in special in context est-european. Ar fi fost normal ca aceste conditii economice de baza sa permita si sa sustine un flux sensibil marit de investitii straine in Romania, comparativ cu cel inregistrat efectiv pana in prezent.

Faptul ca nu s-a intamplat asa in perioada 1990-1996 se explica prin handicapul imaginii nefavorabile pe care comunitatea internationala de afaceri si-a format-o asupra conditiilor investitionale din Romania.

Schimbarea perceptiei externe este esentiala pentru realizarea unei mutatii semnificative in atitudinea si interesul investitorilor straini pentru o crestere semnificativa si durabila a fluxurilor de capital investitional strain spre economia romaneasca.

Disfunctionalitati ale cadrului legislativ

patrunderea semnificativa a capitalului investitional strain in economia Romaniei si manifestarea acestuia ca factor catalizator al proceselor de restructurare au fost obstructionate si de lipsa unor reglementari specifice vitale functionarii unei economii de piata: legislatia falimentului, reglementari privind concurenta, proprietatea industriala si intelectuala, regimul juridic al terenurilor si cladirilor, procedurile de reglementare a disputelor.

Totodata, modificarile prea frecvente care s-au produs in ceea ce priveste conditiile de operare pe piata („instabilitatea legislativa”), lipsa de transparenta a unor reglementari specifice, precum si acordarea unor drepturi prin lege, care insa practic nu au fost realizate, au reprezentat obstacole si dezavantaje cu caracter general ce au afectat procesul investitional extern in economia romaneasca.

Conditiile de operare pe piata locala

Conditiile de operare pe piata locala au reprezentat un alt factor major ce a contribuit la descurajarea investitiilor straine in Romania. Obstacolele si dificultatile ce s-au manifestat in aceasta privinta tin atat de nivelul socio-cultural al conditiilor de operare pe piata, cat si de cel strict economic.

In ceea ce priveste nivelul socio-cultural, dezavantajele au decurs in principal din cea de reprezinta stadiul embrionar in care se afla in prezent cultura economica si compartimentele reprezentative pentru populatia tarii prin raportare la valorile si mecanismele economiei de piata. Sub acest aspect, societatea romaneasca este inca in formare, iar acest lucru este valabil pentru toti actorii scenei economice (producatori, consumatori, intermediari, patroni, salariati, functionari publici), cu toate consecintele nefavorabile ce decurg de aici in planul relatiilor cu oamenii de afaceri din strainatate.

Cat priveste nivelul strict economic de circumstantiere a conditiilor de operare pe piata, principalele disfunctionalitati au fost generate de:

lipsa unei infrastructuri adecvate: comunicatii, transport, telecomunicatii;

stadiul incipient al sistemului financiar-bancar si de asigurari, precum si prezenta nesemnificativa a institutiilor financiar-bancare straine;

lipsa spatiilor pentru birouri si locuinte pentru personalul strain;

aplicarea unor tarife diferentiate investitorilor straini la hoteluri, transportul aerian, taxe;

monopolizarea de catre unele ministere, departamente si alte institutii a activitatii de constituire de societati cu capital strain pentru unitatile din subordine, contrar prevederilor legii;

atitudinea negativa a conducerii societatilor cu capital de stat fata de participarea capitalului strain (in special in sfera comertului si turismului).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }