QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Activitatea diferentiata - o necesitate a invatarii scolare

ACTIVITATEA DIFERENTIATA - O NECESITATE A INVATARII SCOLARE


Scoala cu cls. I-VIII „IOAN MIHU” VINEREA


Problema tratarii diferentiate a elevilor, conform particularitatilor de varsta si individuale, a fost abordata de catre toti marii ganditori si practicieni in domeniul educatiei.Instruirea diferentiata inseamna crearea situatiilor favorabile fiecarui elev, descoperirea si stimularea intereselor, aptitudinilor si posibilitatilor de afirmare ale fiecaruia. Exista trei moduri de organizare si desfasurare a activitatii de invatare:

Activitatea individuala - poate fi verificata cu ajutorul fiselor. O fisa este buna daca raspunde trebuintelor unui elev. Exista mai multe tipuri de fise: fise de lucru pentru consolidarea cunostintelor, fise de recuperare, fise de dezvoltare, fise exercitiu. Activitatea individuala inlesneste fiecarui elev realizarea unei sarcini didactice, independent de colegii sai, beneficiind maimult say mai putin de ajutorul invatatorului. Ea asigura antrenarea elevilor la un efort propriu.

Activitatea frontala, cu intreaga clasa, este ceruta pe de o parte de caracterul de masa al invatamantului, pe de alta parte de virtutile educative ale colectivului.

Activitatea in grup sau in echipe, este forma cea mai noua in practica scolara. Consta in efectuarea unor sarcini commune sau diferite de catre colective de trei-cinci elevi. Aceasta forma ocupa o pozitie intermediara intre activitatile frontala si cea individuala, nivelul si eficienta ei depinzand de pregatirea pe care o au elevii de a lucra atat in colectiv cat si individual.

O alta forma de activitate diferentiata este tema pentru acasa. Temele trebuie dozate in asa fel incat sa nu depaseasca puterea de munca si intelegere a copiilor si mai ales sa nu le ocupe prea mult timp.Activitatea scolara presupune existenta unui cadru organizat si a unui climat adecvat, pretinde adoptarea unor forme de lucru cu elevii care sa asigure programul in sensul asimilarii cunostintelor. Cunoasterea psiho-pedagogica a elevului este conditia de baza in desfasurarea unei activitati diferentiate si individualizate. Activitatea diferentiata trebuie sa asigure realizarea sarcinilor invatamantului formativ.

Activitatea diferentiata se desfasoara in cadrul procesului instructiv-educativ, organizat cu intregul colectiv al clasei, trebuie sa-i cuprinda pe toti elevii clasei. Obiectivele urmarite in cadrul acestei activitati trebuie realizate in principal in timpul lectiei si trebuie atat suprasolicitarea cat si subsolicitarea elevilor fata de potentialul psihic real de care ei dispun.

In timpul activitatii diferentiate trebuie folosite in permanenta metode si procedee care antreneaza in cel mai inalt grad capacitatile intelectuale, care trezesc si mentin interesul fata de invatatura, curiozitatea fata de fenomenele studiate, stimuleaza atitudinea creatoare, solicita un effort propriu, asigura o invatare activa si formativa. Diferentierea activitatii in cadfrul lectiei, presupune imbinarea si alternarea echilibrata a activitatii frontale cu activitatea individuala si pe grupe, se realizeaza in toate momentele lectiei, in darea temei pentru acasa, precum si in intreaga activitate extrascolara organizata cu elevii.

Abordarea tratarii diferentiate sta sub semnul imperativelor generate de caracteristicile epocii noastre.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }