QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Urografia





Urografia


Este o metoda de examen radiologic a aparatului urinar, in care opacifierea cailor de excretie se obtine cu ajutorul unei substante de contrast iodate introdusa in organism parenteral si care are o cale de eliminare predominent renala.

Este necesara instituirea unei „cure de sete” prin interzicerea ingerarii de lichide timp de 14 – 16 ore inainte de urografie.

Modificarile urografice se impart in doua grupe:




de eliminare a substantei de contrast la nivelul rinichiului;

de transport si evacuare a substantei de contrast la nivelul cailor de excretie, ca urmare a modificarilor de tonus, peristaltism sau obstructie a acestora.

Pentru evaluarea acestor modificari  se va folosi urografia standard cu primul cliseu la 5 minute de la injectarea substantei si al doilea la 20 de minute.

Un ureter care apare umplut in totalitate cu substanta de contrast, realizand o imagine „prea frumoasa”, tradeaza o hipotonie a musculaturii acesteia, fie o staza in amonte. La indivizii normali, eliminarea substantei de contrast se face in 40 – 45 minute.




Fig. 21. a. Staza in caile urinare superioare


Fig. 21. b. Moderata staza ureterala bilaterala prin obstacol terminal (tumoare vezicala)





Fig. 21. c. Opacifiere slaba si incompleta a calicelor din partea dreapta, moderata staza stanga prin obstacol la nivelul ureterului iliac (calcul)


Factorii responsabili pot fi:

prerenali: modificarile circulatiei generale, modificarile circulatiei locale cu interesarea arterei renale sau a vaselor intrarenale (stenoza, infarct, tromboza), compresiunea extrinseca (perinefrita scleroasa, neoplazii), spasme vasculare reflexe cu ischemie renala tranzitorie.

renali: inflamatori, tumorali, traumatici, distrofici.

postrenali: hipertonia si hiperperistaltismul ureteral, hipotonia cailor de excretie.

Staza este o tulburare de evacuare a cailor excretorii consecutiva unui obstacol care poate fi functional (spasm) sau organic (calculi, tumori, compresiuni).

Daca staza se prelungeste peste 40 de zile, rinichiul va iesi din functiune - „rinichi mut”, producandu-se alterari morfologice ireversibile la nivelul parenchimului renal.






Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }