QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Ulcerul peptic
Ulcerul peptic


Definitie

Ulcerele, din punct de vedere histopatologic, sunt definite ca pierderi de substanta de la nivelul mucoasei tractului gastrointestinal, ce se extind dincolo de musculara mucoasei in submucoasa sau chiar mai profund. Trebuie diferentiate de eroziuni, unde este afectat epiteliul mucoasei, dar nu si musculara mucoasei.
Ulcerele peptice

 • sunt leziuni cronice, cel mai frecvent unice, ce apar in orice portiune a tractului gastrointestinal expus la actiunea agresiva a sucurilor acide/peptice.
 • de obicei masoara mai putin de 4 cm in diametru
 • localizarea, in ordinea descrescatoare a frecventei:

duoden, portiunea proximala

stomac, de obicei in regiunea antrala

la jonctiunea gastroesofagiana, in prezenta refluxului gastroesofagioan sau a esofagului Barrett

la nivelul marginilor unei gastrojejunostomie

in duoden, stomac sau/si jejun la pacientii cu sindrom Zollinger Ellison

in interiorul sau adiacent unui diverticul Meckel ileal, ce contine mucoasa gastrica ectopica

Aspecte morfopatologice

 • aproximativ 98% din ulcerele peptice sunt localizate in prima portiune a duodenului sau la nivelul stomacului, cu un raport de 4:1
 • majoritatea ulcerelor duodenale apar la cativa centimetrii de orificiul piloric, peretele anterior al duodenului fiind mai frecvent afectat decat cel posterior.
 • ulcerele gastrice sunt localizate predominant de-alungul micii curburi, la nivelul sau in jurul mucoasei antrale; mai rar se pot intalni la nivelul peretilor anteriori sau posteriori, sau de-alungul marii curburi; majoritatea pacientilor prezinta un singur ulcer, dar 10% - 20% din pacienti prezinta concomitent un ulcer duodenal.

Aspect macroscopic ( 48 A,B)

 • Leziunile mici (<0.3cm) cel mai probabil sunt eroziuni, dar cele de peste 0.6 cm cel mai probabil sunt ulcere.
 • ! Mai mult de 50% din ulcerele peptice au un diametru mai mic de 2 cm, iar 10% din ulcerele benigne sunt mai mari de 4 cm in diametru. Cum ulcerele maligne au dimensiuni de mai putin 4 cm si pot fi situate in orice zona a stomacului, marimea si localizarea ulcerului nu diferentiaza formele benigne de cele maligne
 • De obicei ulcerul peptic apare sub forma unei pierderi de substanta de forma rotund-ovalare, cu margini regulate, usor elevate sau drepte, suple, de obicei la acelasi nivel cu mucoasa inconjuratoare, care este usor edematiata.
 • Adancimea ulcerelor variaza, de la leziuni superficiale ce implica doar mucoasa si musculara mucoasei pana la ulcere adanci, escavate, cu baza la nivelul muscularei proprii. Cand toata grosimea peretelui gastric este afectata, baza ulcerului poate fi formata din adrarea pancreasului, a omentului sau a ficatului. Uneori pot apare perforatii in cavitatea peritoneala.
 • Baza ulcerului peptic este neteda, curata, datorita digestiei peptice a oricarui exudat care s-ar putea forma. Cu timpul, la baza ulcerului se pot observa vase de sange dilatate sau trombozate.
 • Pliurile mucoasei gastrice radiaza de la nivelul ulcerului intr-un mod asemanator cu spitele unei roti.
 • Mucoasa gastrica inconjuratoare este edematiata si rosiatica datorita prezentei gastritei.

Aspect microscopicAspectul histopatologic variaza de la necroza activa la inflamatie cronica si tesut cicatriceal, cu vindecare. ( 49A,B)

In ulcerele active cu necroza activa, se pot evidentia patru zone:

Baza si marginile prezinta un strat superficial, subtire de tesut necrotic fibrinoid cu detritusuri, neobservabil macroscopic.

Sub aceasta zona se evidentiaza o zona cu infiltrat inflamator nespecific, alcatuit in special din neutrofile.

In straturile profunde, in special la baza ulcerului, se afla un tesut de granulatie activ si un infiltrat cu leucocite mononucleare.

Tesutul de granulatie este situat deasupra unei cicatrici mai solide, alcatuite din tesut fibros sau din colagen. Peretii vaselor sanguine din interiorul zonei cicatriciale sunt, in mod tipic, ingrosati datorita inflamatiei inconjuratoare si ocazional pot fi trombozate.

Gastrita cronica este aproape intotdeuna prezenta la pacientii cu ulcere peptice (85%-100% din pacientii cu ulcere duodenale si 65% din pacientii cu ulcere gastrice), infectia cu H. Pylori fiind tot timpul demonstrata. Dupa vindecarea ulcerului, gastrita de obicei ramane, dar recurenta ulcerului se pare ca nu depinde de progresia gastritei. Aceasta trasatura este utila in distingerea ulcerelor peptice de gastrita acuta eroziva sau de ulcerele de stress, unde mucoasa adiacenta este in general normala in ambele situatii.

Complicatiile ulcerului peptic

Hemoragia

 • apare la 15% - 20% din pacienti, putand fi prima manifestare a unui ulcer
 • este cea mai frecventa complicatie, sangerarea fiind adesea oculta si, in absenta altor simptome, se poate manifesta sub forma unei anemii feriprive sau prin evidentierea sagelui in scaun
 • poate pune in pericol viata, fiind raspunzatoare de 25% din decesele datorate ulcerului

Perforatia

 • apare la aproximativ 5% din pacienti, mai frecvent in cazul ulcerelor duodenale, in special la nivelul peretelui anterior
 • reprezinta doua treimi din decesele datorate ulcerului
 • Ulcerele situate la nivelul peretilor anteriori, gastrici sau duodenali, determina de obicei o perforatie libera in cavitatea peritoneala, cu aparitia peritonitei generalizate si a pneumoperitoneului

Sindrom obstructiv

 • apare datorita edemului, hipertrofiei musculare sau spasmului muscular
 • este prezent la aproximativ 2% din pacienti
 • apare cel mai frecvent in cazul ulcerelor peptice de la nivelul canalului piloric.
 • pot apare si in cazul ulcerelor duodenale
 • rar se poate manifesta sub forma unei obstructii complete, cu varsaturi
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }