QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Tumori maligne gastriceTumori maligne gastrice


formele principale

Tumori neuroendocrine gastrice (tumori carcinoide)

Sunt tumori cu un potential malign redus, desi prezinta o capacitate de recurenta locala si de metastazare, aceasta depinzand de marimea tumorii si de tipul histologic.

Isi au originea din celulele endocrine de la nivelul mucoasei gastrice, majoritatea fiind din punct de vedere hormonal nefunctionale, dar uneori pot secreta serotonina  cu aparitia sindroamelor carcinoide.Pot apare in contextul unei hipergastrinemii asociate cu gastrita autoimuna, ca urmare a pierderii de celule parietale. In acest caz tumorile gastrice carcinoide isi au originea la nivelul celulelor neuroendocrine hiperplazice de la nivelul portiunii proximale a stomacului.

Exista si o forma mai rara de tumori carcinoide gastrice sporadice, fara hipergastrinemie, mai agresive

Limfoamele gastrice

  • Reprezinta aproximativ 5% din neoplaziile gastrice, stomacul reprezentand totusi cea mai frecvena localizare a limfoamelor extranodale (20% din aceste cazuri)
  • Majoritatea limfoamelor gastrice sunt limfoame de tip MALT (MALT – limfom asociat tesutului limfoid al mucoasei) cu celule B salb diferentiate. Se pot dezvolta si limfoame de tip nodal, care se aseamana cu limfoamele de la nivelul limfoganglionilor.
  • In timp ce unele limfoame gastrice pot apare de novo, majoritatea (> 80%) se asociaza cu gastrita cronica si cu infectia cu H. Pylori, aceasta reprezentand un factor etiologic important in limfomul gastric, lucru dovedit prin regresia limfomului (> 50%)  odata cu eradicarea prin antibioterapie a infectiei. Tumorile ce nu regreseaza cu acest tip de tratament de obicei, se caracterizeaza prin prezenta anomaliilor genetice, Trisomia 3 si translocatia t(11;18).
  • Macroscopic se aseamana cu carcinoamele, putand avea un aspect polipoid, ulcerat sau difuz (64A )
  • Microscopic – limfoamele gastrice de obicei apar la nivelul mucoasei sau in portiunea superficiala a submucoasei. Un accentuat infiltrat limfocitic monomorf infiltreaza lamina proprie a glandelor gastrice inconjuratoare.( 64B) Limfocitele au un aspect atipic si pot exista leziuni de distructie activa (leziuni “limfoepiteliode”) (64 C)


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }