QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Tulburari si leziuni produse de temperatura nefavorabila a mediului externTULBURARI SI LEZIUNI PRODUSE DE TEMPERATURA NEFAVORABILA A MEDIULUI EXTERNPastrarea constanta a temperaturii corpului reprezinta o conditie indispensabilapentru buna functionare a tuturor organelor si segmentelor din corpul omenesc.

Hemostazia temperaturiicorporale se realizeaza prin mecanisme naturale, de mare complexitate ale sistemului termoreglator si prin mijloace artificiale, create de om (imbracaminte, locuinta, incalzire etc). Datorita acestor 2 categorii de factori, viata si activitatea omului se pot desfasura nestingherite de variatiile termice ale mediului inconjurator.Daca insa, temperatuta mediului extern este excesiv de ridicata sau de coborata,mecanismele naturale si mijloacele artificiale nu mai pot sa asigure mentinerea constanta a temperaturii unor parti din corp, sau a intregului organism.

In cazul depasirii limitelor fiziologice ale temperaturii locale, se produc tulburari si leziuni la nivelul tesuturilor si organelor interesate. Cand este pierduta homeostazia termica a intregului organism, survin tulburari atat de grave, incat pun in pericol viata individului.

Activitatea sportiva impune uneori participarea la antrenamente si competitii, care se desfasoara in conditii de temperaturi exesiv de ridicare sau de scadere.Accidente de acest gen pot surveni insa si din cadrul curelor heliomarine, ski, fiind cu atat mai grave cu cat acestea se adreseaza d regula unor persoane tarate.

In ambele situatii, se pot produce tulburari locale si generale, ae care profesorul de educatie fizica si kinetoterapeutul trebuie sa le cunoasca pentru a stii cun sa le diagnosticheze la timp i cum sa actioneze pentru a diminua sau inlatura consecintele lor negative.

Insolatia.

Insolatia este o stare patologica, produsa prin actiunea intensa si prelungita a razelor solare asupra capului. Tulburarile carecteristice insolatiei survin ca o consecinta a faptului ca individul isi expune capul neprotejat, vreme indelungata, actiunii razelor solare. Insolatia apare deci, in urma influentei locale a caldurii, putand fi abservata si in cazul cand restul corpului este aparat de influenta razelor solare.

Forma congestiva a insolatiei este cea mai frecvent intalnita si ea se caracterizeaza prin acumularea de sange din creier (congestie cerebrala).

Simpotomatologia clinica:

Bolnavul declara ca simte o durere bolnava de cap, manifestata cel mai adesea ca un cerc care strange capul, sau ca o apasare puternica asupra creierului. Cefaleea este insotita de regula de ameteala, de fotofobie (incapacitatea de a suporta lumina), de senzatia de greata si uneori de varsaturi. Starea generala este alterata. In cazurile grave bolnavul devine confuz sau isi pierde constiinta. Tegumentele fetei sunt congestionate, conjunctivele oculare de asemenea, reteaua venoasa dilatata.

Primul ajutor.

Bolanavul trebuie transportat de urgenta la umbra si asezat incat sa favorizeze decongestionarea creierului. Pentru aceasta capul va fi ridicat deasupra planului trunchiului, iar membrele inferioare sub nivelul acestuia.

Pentru diminuarea congestiei v’cerebrale, se va stropi frecvent cu apa rece cpul bolnavului, sau mai bine i se va pune pe cap o punga cu gheata.

Daca survine stopul respirator sau stopul cardiac se va trece neintarziat la efectuarea respiratiei artificiale si a masajului cardiac extern.

In cazurile severe, bolnavul va fi transportat de urgenta la spital unde masurile simple de prim ajutor cor fi completate cu administrarea de medicamente si interventii care sa combata rapid congestia cerebrala si tulburarile consecutive acestuia (diureticile, oxigenoterapia etc).

Prevenirea insolatiei se realizeaza prin programarea lectiilor de antrenamet si a competitiilor la ora in care actiunea razelor solare este mai redusa si prin acoperirea capului.

Raul de la caldura.

Raul de la caldura este o stare patologica produsa de temperatura ridicata a mediului inconjurator, care determina cresterea temperaturii centrare a corpului peste limitele fiziologice. Raul de caldura se instaleaza cand sistemul termoreglator nu mai poate face fata cerintelor impuse de expunerea prelungita a corpului la temperatura ridicata a mediului inconjurator. In astfel de situatii, organismul isi pierde una din constantele sale fiziologice esentiale – hemostazia termica.

Spre deosebire de insolatii, care apar ca urmare a actiunii razelor solare asupra unei parti a corpului (craniul), raul de caldura survine ca urmare a actiunii caldurii provenite de la razele solare, sau de la alta sursa asupra intregului corp.

Raul de caldura nu este consecinta acumularii excesive de sange in craniu, asa cum se intampla in formele congestive ale insolatiei, ci a imposibilitatii organismului de a-si mentine hemostazia termica. Conditiile nefavorabile ale mediului inconjurator impiedica organismul sa elimine caldura proprie si aceasta se acumuleaza in corp determinand depasirea limitelor fiziologice. In unele cazuzi, temperatura mediului inconjurator, fiind mai ridicata decat a corpului, contribuie direct la cresterea tempereaturii acestuia.

Aparitia raului de caldura in activitatea sportiva este un fenomen relativ rar intalnit.Producerea lui este conditionata de efectuarea unui efort prelungit (termoproductie mare), in conditii care stanjesc termoliza (pierdera de caldura).

Corpul omenesc cedeaza direct caldura sa mediului, prin iradiere (emiterea de raze calorice), conductie (transmiterea din aproape in aproape) si convectia (curenti de aer), cand temperatura tegumentelor este mai ridicata decat cea a mediului inconjurator.

Aceste mecanisme devin cu atat mai putin eficiente cu cat temperatura mediului este mai ridicata. Daca temperatura mediului depaseste 35°, corpul omenesc nu mai poate ceda caldura prin principalele forme de termoliza (iradiere, conductie, convectie). Singura posibilitate de racire o reprezinta atunci evaporarea sudorii. Umiditatea crescuta a mediului stanjeneste puternic acest mecanism, lipsa curentiilor de aer, de asemenea utilizarea unui echipament neadecvat (gros sau impermeabil) impiedicand termoliza favorizeaza aparitia raului decaldura.

De aceea, raul de caldura se observa mai ales in zilele foarte calde, umede si fara vant.

Simptomatologia clinica.

Sportivul simpte o senzatie de oboseala accentuata si progresiva. La acesta se pot adauga cefaleea, palpitatiile si uneori ametelile. Semnificative fiind cranpele musculare si sudoarea foarte abundenta,care neputandu-se evapora ramane pe tegumente in cantitate atat de mare incat sportivul pare ca ar fi scos din apa.

Pulsul este frecvent si slab. Tensiunea arteriala are valori cu mult sub cele normale, pentru situatia in care se gaseste sportivul (efort sau repaus).

Temperatura centrala mult mai crescuta exprima incapacitatea sistemului termoreglator de a mai mentine hemostazia termica.

Starea generala este alterata. Raspunsurile la intrebari se dau cu greutate, sunt mai neadecvate. In formele mai grave bolnavul este inconstient. Daca expunerea la caldura a fost prea indelungata, sau masurile de prim ajutor fara efort, pot surveni coma sau chiar moartea.

Prim ajutor.

Bolnavul trebuie transportat de urgenta intr-o camera racoroasa, sau in lipsa acesteia la umbra. Obiectivul principal al primului ajutor il constituie coborarea temperaturii corpului. Se va recurge, dupa posibilitatile la straopirea cu apa rece pe tot corpul, la infasurarea in cearceafuri ude, schimbate frecvent, sau mai bine dusurile cu apa rece. Pungile cu gheata, puse in axile si in regiunile inghinale, sunt de mare utilitate. Cea mai eficienta metoda o constituie strapirea corpului cu alcool si favorizarea evaporarii acestuia prin folosirea ventilatoarelor sau curentilor de aer, produsi prin orice alt mijloc.

Oxigenoterapia contribuie din plin la combaterea hipoxiei tisulare si se va utiliza ori de cate ori este posibil.

Transportarea bolnavului la spital este necesara in toate cazurile. Medicul va aprecia eficienta intervemtiilor de prim ajutor si va stabili tratamentul ce trebuie administrat in continuare, in functie de starea in care se gaseste bolnavul.

Prevenirea raului de caldura.

Se realizeaza prin programarea activitatii la orele in care temperatura mediului nu este excesiv de ridicata, prin diminuarea capacitatii de efort in zilele calde, linistite si cu umiditate crescuta, precum si prin utilizarea echipamentului care sa nu stanjeneasca evaporarea transpiratiei.

Saportivii care trebuie sa participe la competitii ce se desfasoara in conditii nefavorabile de mediu, vor fi adaptato progresiv la aceste conditii.

Inaintea si in timpul efortului se va consuma apa sarata (2g clorura de sodiu la litru de apa), care diminua transpiratia si previne aparitia crampelor musculare.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }