QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Tehnica administrarii substantelor la animalele de experienta

TEHNICA ADMINISTRARII SUBSTANTELOR LA ANIMALELE DE EXPERIENTA


Administrarea substantelor se face de obicei pe doua cai , orala sau perenterala . Volumul lichidelor care se administreaza o data , este determinat de marimea animalului si nu trebuie sa depaseasca anumite valori .Tabel nr.1. Volumul lichidelor administrate


Animalul
Oral

( ml )

s.c.

Im.

iv.

ip.

Caine ( de 10 kg )

50-100

5-10

2-5

10-20

10-20

Pisica

20-30

2-5

2-4


5-10

Iepure

20-30

2-5

1-2

5-10

5-10

Cobai

5-8

1-2

1

1-5

1-5

Sobolan

2-4

0,1-0,5

0,5

1-3

1-5

Soarece

0,5

0,1-0,3


0,5-10,5-1

Broasca


0,2-1 numai in sacul limfatic


Administrarea orala : substantele se amesteca in alimente sau in apa ( la soarece , sobolan , caine ) sau se introduc prin sonda , dupa imobilizarea animalului . Controlul ajungerii sondei in stomac se face numai la animalele mari ( iepure , caine ) introducand capatul exterior al sondei intr-un vas cu apa ; nu trebuie sa barboteze aer .

Administrarea parenterala , utilizata indeosebi in experimental cronic .

Animalele sunt imobilizate , se epileaza regiunea unde urmeaza sa practicam injectia . Regiunea este apoi dezinfectata cu alcool sau tincture de iod .

Pentru injectarea subcutanata folosim ace cat mai subtiri ( in functie de specia de animal cu care lucram ) sunt suficent de lungi ( 3-5 cm ) . Acul , adaptat la seringa , se introduce in tesutul subcutanat aproape pe toata lungimea sa .

La injectarea intravenoasa , mai ales la soareci , sobolani , iepuri , intrucat venele punctionate sunt foarte mici , pentru a ne asigura ca acul este corect introdus , acesta trebuie sa inainteze fara sa intampine nici o rezistenta in interiorul venei punctionate , iar pistonul seringii trebuie sa alunece usor cand efectuam injectarea .

La injectarea intraperitoneala , dupa epilare si dezinfectie obisnuita , vom introduce acul in zona de electie ( inferioara a liniei mediene a abdomenului , deasupra simfizei pubiene ) , asigurandu-ne apoi ca varful acului este mobil in cavitatea peritoneala . Pentru a evita patrunderea acului intr-unul dintre organele abdominale , animalul este tinut cu capul in jos . Prin aspirarea cu pistonul seringii nu trebuie sa se patrunda aer in aceasta .

Pentru administrarea intracardiaca se imobilizeaza animalul in decubit dorsal , se palpeaza hemitoracele stang pentru a simti socul apexian si se introduce un ac adaptat la seringa , in spatiul intercostal respective . Controlul ajungerii acului intr-o cavitate a inimii se face prin aspirarea cu pistonul seringii . Aceasta cale de administrarea nu se poate utilize la soareci si broaste .

Administrarea intrarahidiana necesita flexie accentuata a coloanei vertebrale in regiunea aleasa ( lombara sau cervicala ) . Se indeparteaza parul , se dezinfecteaza tegumentul , se introduce incet acul intr-un spatiu intervertebral , imprimandu-i o usoara inclinare caudalo-craniana si urmarind aparitia picaturilor de lichid cefalorahidian .Manevre speciale :

Cainele , pisica

Administrarea orala se face prin gavaj , folosind o sonda gastrica . Animalul este imobilizat , se introduce un departator intre maxilare ; aceasta operatie se face cu ajutorul unei alte persoane .

Pentru administrarea subcutanata se alege regiunea abdominala sau a unuia din membrele posterioare .

Administrarea intramusculara se face in muschii coapsei .

Pentru injectarea intravenoasa animalul se imobilizeaza . Se evidentiaza vena safena externa deasupra articulatiei tibiotarsiene , prin comprimarea unui membru posterior . De asemenea , se poate punctiona vena situate pe fata mediana a membrului anterior .

Injectarea intraperitoneala la caine se face rar , in regiunea subombilicala .


Iepurele

Pentru administrarea substantelor este sufiecienta imoblilizarea manuala .

Administrarea pe cale orala se face prin gavaj folosind departatoare de dimensiuni convenabile .

Injectarea subcutanata se face in regiunea dorsala , iar intramusculara se face in muschii coapsei .

Injectarea intravenoasa se face in vena marginala a urechii . Se epileaza zona , se dezinfecteaza si vom introduce acul in vena turgescenta .

Injectarea intraperitoneala se face in zona subombilicala , animalul fiind tinut in decubit dorsal , cu capul in jos .


Cobaiul

Modul de administrare a substantelor pe cale orala , subcutanata , intramusculara si intraperitoneala este aceeasi ca la iepure .

Pentru administrarea intravenoasa se recurge la vena jugulara , animalul este fixat in decubit dorsal , se repereaza linia care uneste inghiul mandibulei cu articulatia sternoclaviculara . Dupa epilare se face o incizie de 1 cm , se patrunde pe langa muschiul sternocleidomastoidian pana la pachetul vasculo-nervos . Se izoleaza vena jugulara si se introduce acul adaptat la seringa . Dupa injectare se preseaza locul punctiei si se inchide plaga . Se mai poate folosi si vena safena , dupa denudare .

Pentru administrarea intracardiaca animalul este imobilizat , se epileaza toracele , se dezinfecteaza cu alcool . Punctia se face cu un ac de 20 mm , la 4 mm in stanga liniei mediene si la jumatatea distantei dintre manubriu si apendicele xifoid . Prin aceasi manevra se poate recolta pana la 20 ml de sange .


Sobolanul

Animalele blande se manevreaza manual ca si soarecii . Daca animalul este mai mare este nevoie de inca o persoana .

Pentru administrarea substantelor pe cale orala se recurge de obicei la gavaj . Prin orificiul departatorului se introduce pana la stomac o sonda subtire de material plastic , fixate la o seringa in care se gaseste solutia care urmeaza a fi administrata .

Administrarea pe celelalte cai se face procedand ca pentru soareci . La soarece si sobolani se poate utilize si calea intramusculara , alegand de obicei muschii coapsei .


Soarecele

Pentru administrarea orala se imobilizeaza animalul si se administreaza solutia cu pipeta .

Injectarea subcutanata se face in regiunea dorsala , mai rar in cea ventrala . Cea intravenoasa se face intr-una din venele cozii , folosind ace foarte subtiri si nu prea lungi ( de 15 mm ) . Soarecele se plaseaza in jgheaburi speciale , in tuburi de sticla sau se prinde de tegumentul cefii cu o pensa Pean .


Broasca

Administrarea substantelor se face aproape exclusiv prin injectarea intr-unul din sacii limfatici ( dorsal sau ventral ) .

Acul introdus in mijlocul coapsei , strabate tegumentul si masa musculara , fiind condus spre regiunea dorsala sau ventrala a animalului , in asa fel incat varful acului sa poata fi miscat liber intre tegument si tesuturile subiacente ( dovada ca a patruns in sacul limfatic ) .Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }