QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

MasajulIstoria ne-a aratat ca masajul s-a practicat in toate timpurile si sa dezvoltat la toate popoarele cunoscute.In limba romana cuvantul masaj a fost introdus prin intermediul literaturii medicale franceze.Masajul a fost unul dintre primele si simplele mijloace descoperite de oameni pentru alinarea suferintelor.
Nu sunt date sigure despre primii oameni care au aplicat masajul (chinezi ,indieni ,egipteni si alte popoare vechi - care ajunsesera la forme inalte de cultura si civilizatie).Medicina traditionala chineza are o mare vechime.Dupa unele documente se constata ca masajul este practicat de chinezi de peste 3000 de ani.
Se atribuie masajului o origine magica ,pentru ca la unele popoare mai vechi manevrele erau insotite de cuvinte si gesturi rituale de descantece.


In India antica a fost cunoscut si practicat de catre "popor ".

Vechii indieni isi ungeau corpul cu uleiuri aromate (aromoterapia).Se imbaiau in apele fluviilor socotite sacre.Masajul indian consta din neteziri ,presiuni si framantari ale partilor moi ale corpului incepand cu fata ,apoi trunchiul si terminand cu membrele superioare si inferioare .Pe membre manevrele se executau in ritm rapid de la radacina lor spre extremitati ca si cum s-ar fi dorit sa se scoata raul din ele.
Primele aplicatii ale masajului in legatura cu activitatea sportiva au aparut la greci si romani ,constituind o metoda importanta de ingrijire a atletilor.Masajul era indicat atat inainte cat si dupa intrecerile sportive ,cu scopul de a preveni si combate oboseala.
Masajul spunea Hipocrat poate intari o articulatie slabita sau poate mobiliza o articulatie intepenita.
Masajul executat cu putere le tonifica executat cu moderatie le inmoaie.
Alte popoare vechi ale orientului (asirieni ,babilonieni) au folosit masajul ca tratament al razboinicilor raniti in lupta (masajul de recuperare).
Poporul roman a cunoscut si practicat masajul din trecutul sau cel mai indepartat in scopul intaririi sanatatii ,al cresterii rezistentei organismului,pentru combaterea oboselii ,in diferite afectiuni ,accidente sau deficiente fizice.
Masajul medical a inceput sa se dezvolte la noi din cea de-a doua jumatate a secolului trecut.Primii medici care au introdus masajul medical au fost specialisti in ortopedie ,chirurgie si reumatologie.
Efectele Masajului
. Aduce un aflux sporit de sange in tesuturi, imbunatatind astfel hranirea acestora,
. Indeparteaza stratul de celule moarte de la suprafata pielii si excesul de sebum din glandele sebacee avand efect de curatire.
. Stimuleaza activitatea glandelor sebacee contribuind la refacerea mantalei acide a peilii.
. Invioreaza tonusul muscular pielea mentinandu-si elasticitatea si totodata impiedica formarea depozitelor de grasime din tesuturile pielii (hipoderm).
. Combate celulita.
. Influenteaza favorabil sistemul nervos relaxand si calmand intregul organism.
. Stimuleaza circulatia sangvina si limfatica.
. Asigura schimburile nutritive intre tesuturi cu eliminare de deseuri metabolice.
Cromoterapia si influenta pe care care o poate avea aceasta in influentarea psihicului uman.

Cromoterapia este o alta "componenta " importanta in cadrul masajului.Studiul culorilor, al influentei si actiunii lor a devenit in ultimul timp o stiinta moderna.Putem considera ca toate culorile naturale, cele care compun spectrul solar au o influenta stabilita stiintific asupra organismului uman.Pentru maseur culoarea reprezinta metoda cea mai simpla si eficace de a crea o stare de bine, de relaxare, ducand la obtinerea rezultatelor dorite.
Afectiuni ce pot fi tratate prin masaj
Studiile moderne au demonstrat ca masajul poate fi folosit in tratarea cu succes a unor afectiuni, ca de exemplu: anxietatea, artrita, durerile de spate, durerile cronice, constipatia, depresiile, durerile de cap, hipertensiunea, insomnia.
Relaxarea deplina - Unul dintre beneficiile imediate ale masajului
Unul dintre beneficiile imediate ale masajului este sentimentul de relaxare deplina si calm. Aceasta se intimpla datorita faptului ca masajul stimuleaza producerea de endorfine, substanta chimica din creier care produce sentimentul de fericire. De asemenea se reduc nivelurile hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul si norepinefrina. Cercetarile indica faptul ca nivelul crescut de hormoni de stres dezechilibreaza sistemul imunitar. Unele dintre beneficiile masajului sint si reducerea tensiunii musculare, o circulatie imbunatatita, stimularea sistemului limfatic, reducerea nivelului de hormoni de stres, marirea mobilitatii si flexibilitatii incheieturilor, tonus al pielii mai bun, vindecarea mai rapida a leziunilor la nivelul tesutului moale, acuitate mentala, reducerea anxietatii si depresiei.
Contraindicatiile Masajului
Multe din rezutatele nesatisfacatoare ale masajului se atribuie unor defecte de tehnica si metoda ,dar ele pot fi explicate mai corect prin greseli de indicatie sau prin aplicarea masajului fara a se tine seama de contraindicatii.
Contraindicatiile se impart in generale si partiale sau definitive si temporale .
Contradictie generala interzicerea aplicarii oricarui procedeu de masaj pe oricare parte a corpului.
Contradictie partiala restrangerea manevrelor de masaj la cele mai bine tolerate ,excluderea celorlalte manevre , admiterea masajului numai pe partile sanatoase si interzicerea pe cele bolnave.
Contradictie definititva se hotareste numai in cazul unor boli cronice grave incurabile care s-ar putea inrautati prin acest tratament.
Contradictie temporara foarte frecventa impusa de boli ,tulburari , leziuni usoare si trecatoare care dupa vindecare vor permite aplicarea tuturor manevrelor.
Masajul nu se poate aplica decat pe pielea perfect sanatoasa , fiind obligati sa renuntam la masaj chiar si atunci cand ar fi de folos pentru tesuturile si organele profunde.
Nu vom aplica masajul pe regiunile pielii care acopera un proces inflamator profund.
- furuncule ,abcese ,flegmoane si alte colectii purulente (artrite supurate)
- furuncul (inflamatie purulenta locala a pielii)
- abces (acumulare de puroi)
- flegmon (inflamatie purulenta localizata in tesutul conjunctiv subcutanat datorita unei infectii)
- artrita (este o boala ce se manifesta prin inflamarea articulatiilor)
De asemeni masajul este contraindicat in osteita si osteomielita. Osteita este inflamarea tesutului osos a periostului iar osteomielita este o forma de osteita de natura infectioasa care se localizeaza mai ales ma maduva oaselor. Masajul este contraindicat in toate starile patologice cu caracter general insotita de febra ,agitatie ,oboseala acuta si debilitate intensa, in inflamatiilor centrilor nervosi, in hemoragiile cerebrale recente si in accidente vasculare.
De retinut este ca masajul nu este recomandat in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, daca exista eruptii cutanate, taieturi sau infectii sau daca exista suspiciuni de fracturi sau oase rupte.
Diverse tipurile de masaj
De obicei, specialistii folosesc ulei sau pudra de talc pentru ca miinile lor sa poata aluneca pe pielea pacientului. Citeodata se foloseste o foita subtire sau o bucata de material subtire pentru acelasi scop.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }