QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Rezistenta naturala, innascuta, nespecifica

Rezistenta naturala, innascuta, nespecifica


Are urmatoarele caracteristici:

are un substrat genetic, cuprinde deci toti indivizii unei specii;

a aparut dupa o lunga dezvoltare filogenetica;

actioneaza nespecific indiferent de natura agentului patogen;

este realizata prin factori pasivi si activi.

Factorii pasivi care contribuie la realizarea imunitatii nespecifice sunt:

Pielea prin functia ei de bariera fizica, chimica si microbiologica;

Mucoasele prin prezenta mucusului, prin pH –ul acid care determina fixarea si neutralizarea microorganismelor, impiedicarea colonizarii bacteriene a organelor cavitare;

Existenta unor specii comensale, nepatogene impiedica dezvoltarea unor agenti patogeni prin intrarea in competitie pentru hrana.


Factorii activi implicati in imunitatea nespecifica sunt reprezentati de:

Lizozim, enzima care produce ruperea legaturilor glicozidice de la nivelul peretilor bacterieni ceea ce determina distrugerea agentului patogen prin soc osmotic. El are rol important in protectia mucoasei nazale, a mucoasei bucale, a conjunctivei si corneei impotriva bacteriilor.

Mucusul prin mucinele pe care le contine impiedica atasarea bacteriilor pe membranele celulare.

Enzimele proteolitice de le nivelul tractului gastrointestinal distrug agentii bacterieni.

Sistemul complement determina opsonizarea, adica augmentarea fagocitozei microorganismului de catre celulele fagocitare, chemotactismul – atragerea celulelor fagocitare la locul infectiei si liza agentului patogen.

Proteina C – reactiva actioneaza ca o opsonina prin legarea de peretele bacteriilor ceea ce duce la activarea sistemului complement (fig. 11).Interferonii sunt proteine secretate de macrofage, limfocite dar si de alte celule si care reprezinta prima linie in apararea contra infectiei virale.

Granulocitele (polimorfonucleare neutrofile) sunt primele celule care intervin in procesele inflamatorii atat acute cat si cronice. Aceste celule au un bogat continut enzimatic la nivelul granulelor lizozomale care este capabil sa omoare bacteriile Gram-pozitive, Gram- negative, fungii si unele virusuri.

Eozinofilele au un rol major in apararea fata de paraziti (mai ales fata de parazitii amri: helminti, larve de schistosoma), dar si in procese inflamatorii atat prin efectele citotoxice ale continutului granulelor, cat si prin eliberarea unor mediatori care atrag alte celule la locul inflamatiei.

Bazofilele si mastocitele au fost detaliate mai sus.

Trombocitele pe langa rolul lor cheie pe care il au in coagulare sunt implicate si in procesele inflamatorii. Ele contin granulatii bogate in enzime proteolitice, in amine vasoactive si in proteine catodice. Rolul lor este acela de chemotactism pentru neutrofile si de activare a complementului.

Monocitele si macrofagele au fost detaliate anterior.

Celulele NK („natural killer”) au rol in apararea fata de celulele infectate viral, fata de celulele tumorale sau chiar fata de bacterii izolate, fungi sau paraziti.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }