QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientilor cu obezitate
ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN INGRIJIREA PACIENTILOR CU OBEZITATE


A. Asigurarea conditiilor de mediu

Camera bolnavului va fi spatioasa, luminoasa. Temperatura camerei nu trebuie sa fie mai mare de 17-19s C. Aerisirea trebuie facuta permanent vara, iar in timpul iernii suficient prelungita.

Bolnavul nou spitalizat trebuie sa primeasca mereu lenjerie curata. Trebuie sa fie asternut curat, cu cearceafuri bine intinse pentru a nu jena bolnavul.

B. Igiena pacientului

Toaleta bolnavului constituie una din conditiile indispensabile procesului de vindecare. Toaleta de dimineata linisteste bolnavul, ii creeaza o stare placuta de confort. Ordinea in care se va desfasura toaleta trebuie respectata: se va incepe intotdeauna cu fata, apoi cu gatul, membrele superioare, o atentie deosebita se va acorda cavitatii bucale.

Nu trebuie neglijata nici baia generala care are scop de a mentine tegumentele intr-o stare de perfecta curatenie in vederea prevenirii unor complicatii cutanate, pentru stimularea functiilor pielii, care au rol important in apararea organismului si pentru asigurarea unei stari de confort fizic si psihic, starea de bine necesara bolnavului.

Asadar asistenta medicala trebuie sa explice bolnavului ca ingrijirea corpului necesita o baie generala cel putin o data pe saptamana iar lenjeria de corp se va schimba de cate ori este nevoie.C. Alimentatia

O problema importanta in ingrijirea bolnavului este alimentatia. Alimentatia bolnavului trebuie sa respecte urmatoarele principii:

inlocuirea cheltuielilor energetice de baza ale organismului – cele necesare cresterii (la copii) si refacerii pierderilor prin consum exagerat (la adulti);

asigurarea aportului de vitamine si saruri minerale necesare metabolismului normal;

prevenirea unei evolutii nefavorabile in bolile latente, transformarea bolilor acute in cronice.


D. Supravegherea functiilor vitale ale organismului

In ingrijirea bolnavului, asistenta medicala este obligata sa-l supravegheze pentru a culege toate datele privind starea generala si evolutia bolii acestuia, comunicand medicului tot ce a observat la bolnav in cursul zilei sau noptii.

Astfel, asistenta va urmari: comportamentul bolnavului (faciesul), starea psihica, reactivitatea generala (somnul), functiile vitale si vegetative ale organismului aparitia unor manifestari patologice.

Se va masura zilnic: pulsul, respiratia, temperatura, tensiunea arteriala si se va nota in F.O. sub forma de grafic.

In cazul obezilor asistenta va masura si diureza, masa corporala si inaltimea corporala.


E. Recoltarea de probe biologice pentru examene de laborator

Dupa examenul clinic al bolnavului si formarea unui diagnostic prezumtiv, este necesar sa se precizeze diagnosticul pozitiv.

Acest lucru nu este posibil, intotdeauna numai pe baza examenului clinic ce necesita si o serie de explorari paraclinice si de laborator.

In acest sens, pe F.O. medicul inregistreaza investigatiile ce trebuie facute bolnavilor si le esaloneaza in raport de urgenta si importanta lor in precizarea diagnosticului.

Bolnavului obez i se va recolta sange pentru examenele biochimice, urina pentru examene biochimice.


Studiul glicemiei

pe nemancate (a jèun);

post prandial.a) Determinarea glicemiei „a jèun” – se face din sange venos (5 ml) recoltat dimineata pe nemancate pe anticoagulant (NaF) dupa un post de 12 ore.

Valoarea glicemiei este intrerupta in functie de metoda de dozare:

metoda chimica:     VN = 60-100 mg% ml;

metoda enzimatica: VN = 50-95 mg% ml.

b) Determinarea glicemiei post prandial.

Se face testul de toleranta la glucoza administrata oral (TTGO).

TTGO – la 1-2 h = 200-350 mg%;

– la 5 h = 120 mg%

Cand curba glicemiei dupa TTGO are valori bazale peste 200 mg% iar la 1-2h se mentine peste 300 mg si nu scade sub 200 mg% la 5 ore, evolutia tinde spre diabet insulino-dependent.

Insulinemia VN = 10 mg% ml

In faza dinamica si statica a obezitatii prezinta o curbura mult mai ampla comparativ cu normalul pe parcursul celor 5 ore ale TTGO, dovedind prezenta hiperinsulinismului.

Explorarea metabolismului lipidic si lipoproteic:

a) Determinarea lipidelor totale – se face din sange integral (5 ml sange recoltat fara anticoagulant, prin punctie venoasa).

VN = 5-8 g /l, valori ce variaza in functie de varsta.

In obezitate, aceste valori cresc peste limita normala.

b) Determinarea colesterolului – se efectueaza totdeauna din sange integral recoltat fara anticoagulante.

VN = 1,5-2,4 g /l

La bolnavul obez valorile colesterolului sunt cu mult peste limita normalului.

c) Determinarea lipoproteinelor

In obezitate creste fractia β lipoproteinelor.

Recoltarea urinei pentru examenul sumar = intr-o sticla sau borcan curat se recolteaza 100-150 ml din urina de dimineata, se eticheteaza si se trimite la laborator.

Se cerceteaza albumina, glucoza, corpii cetonici, pigmentii biliari, amiloza, acetona.

Normal = absenta glucozei in urina.

Diabetul zaharat = prezenta glucozei si corpilor cetonici in urina.

Explorari radiologice – vizand aparatul osteoarticular si saua turceasca pot evidentia: cifoscolioza, leziuni in caz de adenom hipofizar.

EKG (poate evidentia HVS) – hipertrofie ventriculara stanga – traseu ischemic, tulburari de ritm si de conducere.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }