QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Pneumonia interstitiala

PNEUMONIA INTERSTITIALA


Definitie – proces inflamator pulmonar in care leziunile se gasesc la nivelul interstitiilor si ulterior se extind la alveole.

Macroscopic - plamanul este de culoare rosiatica, difuz indurat, cu consistenta carnoasa, cu zone neaerate alternand cu zone de emfizem

Microscopic - septurile alveolare sunt ingrosate prin edem, hiperemie, exudat, proliferare celulara.
In functie de leziunile care predomina se disting doua forme:

Pneumonie interstitiala hemoragica

n          Septurile interalveolare  sunt ingrosate prin edem, hiperemie, extravazari eritrocitare, celule siderofage si elemete inflamatorii (limfocite, plasmocite, histiocite)

n          La nivelul alveolelor se gaseste un exudat sero-hemoragic

Pneumonie interstitiala infiltrativ-proliferativa

n          Septurile sunt ingrosate prin edem, hiperemie si infiltart inflamator cu celule mononucleare. La nivelul epiteliului bronsic si alveolar apar leziuni descuamtive, degenerative si necroze

n       Pneumonia interstitiala cu Pneumocystis Carinii

Definitie – pneumonie interstitiala parazitara, denumita si “pneumonie interstitiala plasmocitara” datorita predominantei plasmocitelor in infiltratul inflamator.

n          Boala apare de obicei la sugari distrofici, prematuri sau la copilul mare si adult cu tare imunitare.

n          Evolutia este grava,  frecvent spre exitus.

Macroscopic plamanii sunt mariti de volum, cu focare indurate, neaerate, violacee sau palid-rosietice alternand cu zone cenusii-albicioase. Focarele pot conflua, ocupand zone intinse sau chiar plamanii in totalitate. Pe sectiune teritoriul afectat este proeminent, cu aspect carnos si desen lobular accentuat al parenchimului pulmonar.

Microscopic – septurile alveolare sunt ingrosate print-un infiltrat inflamator cu frecvente plasmocite si rare limfocite. In lumenele alveolare se aseste un material proteic slab eozinofil, cu aspect spumos, alveole descuamte si macrofage. Se pot intalni si chisturi parazitare integre, formate din 6-8 formatiuni sferoidale cu corpusculi densi central, inel citoplasmatic clar si capsula. Parazitul se poate evidentia cu metodele PAS sau GIEMSAn       Pneumonia interstitiala obisnuita
(Fibroza pulmonara idiopatica - IPF)

Definitie - IPF apare ca urmare a leziunilor acute pulmonare , aparute in “cicluri repetate”, fara a se identifica agentul etiologic. Procesul de vindecare se manifesta printr-o proliferare fibroblastica, care in final determina raspandirea fibrozei si pierderea functiei pulmonare.

Microscopic ( 15B,C)

n          caracteristica principala  este fibroza interstitiala parcelara, care variaza ca intensitate si in timp.

n          primele leziuni constau intr-o proliferare fibroblastica exuberanta ce se prezinta sub forma de zone fibroblastice. Cu timpul aceste zone devin mai bogate in fibre de colagen si mai acelulare.

n          fibroza densa determina colapsul peretilor alveolari si formarea de spatii chistice tapetate de tipul II de pneumocite sau de epiteliu bronhiolar (fibroza “in fagure”)

n          in zonele fibrotice se poate intalni un infiltrat inflamator usor sau moderat alcatuit din limfocite, celule plasmocitare, neutrofile, eozinofile si mastocite

n          uneori se pot intalni zone de metaplazie scuamoasa si hiperplazia muschiului neted.

n          frecvent apar modificari secundare de hipertensiune pulmonara prin afectarea arterelor pulmonare  (fibroza intimei si ingrosarea mediei)


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }