QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Masajul terapeutic
MASAJUL TERAPEUTIC


Inceputurile medicinei 'pozitive' chineze se plaseaza acum 8 milenii. Medicii chinezi considera obiectele si fenomenele in interrelatii nesfarsit de bogate si subtile, considera intrega fire ca un tot organic. Componentele principale ale lumii sunt aceleasi la fiecare nivel al existentei concrete, iar macrocosmosul se reflecta fidel in microcosmos.


Astfel a fost structurata o doctrina a celor 5 elemente: lemnul, focul, apa, pamantul, metalul, care sunt privite ca entitati dinamice, capabile sa se transforme intr-o anume ordine, unele in altele.


Acesteia i s-a alaturat doctrina despre principiile antagoniste YIN si YANG. Intelesul originar al primului pare a fi fost 'cel luminat', iar al celuilalt 'cel umbrit'. Cele doua principii antagonice se manifesta in corelatii permanent schimbate, dominand cand unul cand altul, alternarea lor determinand ritmurile cosmice, biologice si istorice. In practica vindecatoare chineza se utilizeaza pe scara larga masajul.

-Cum se executa masajul manual-


Masajul se poate executa de catre o persoana specializata in reflexoterapie sau de catre pacient, in acest caz se numeste automasaj. In cazul automasajului, bolnavul trebuie sa cunoasca de ce boala sufera, care sunt punctele reflexe corespondente afectiunii, ordinea si durata de masare pentru fiecare punct reflex, perioada optima pentru masaj.


Cand masajul (automasajul) se executa profilactic, o importanta deosebita o are ordinea in care se executa masarea diferitelor puncte, evitarea depozitarii toxinelor in punctele refelxe, care tind sa blocheze partial circulatia sanguina sau limfatica, permitand astfel instalarea afectiunilor la organele aflate la distanta.


Se va insista pe zonele renale, uretere, vezica urinara, sistem limfatic, cap, stomac, intestine, ficat.


Cand masajul este facut de un expert in reflexoterapie, atat el cat si pacientul trebuie sa se gaseasca in pozitii confortabile, relaxante, specifice punctelor care trebuiesc masate. Astfel, pentru masajul palmar, pacientul poate adopta pozitia sezand intr-un fotoliu sau culcat cu fata in sus pe o canapea.


Terapeutul se va aseza comod pe un scaunel, mai jos decat pacientul, sau lateral langa canapea. Pentru masarea zonelor din coloana vertebrala, pacientul va sta culcat cu fata in jos, cu capul intr-o parte, mainile intinse lejer pe langa corp. In cazul masarii talpilor, pacientul va sta culcat cu fata in sus, cu picioarele intinse, relaxat, iar terapeutul va sta la picioarele acestuia, pe un scaunel, mai jos decat pacientul. Piciorul care trebuie masat se aseaza pe genunchiul terapeutului, iar sub genunchiul pacientului se va pune o perna. Din aceasta pozitie se maseaza majoritatea punctelor reflexe pentru: rinichi, ficat, splina, stomac, plamani, ochi, urechi, sinusuri, cap, tiroida, paratiroida, intestine, umeri, sani, limfe, gat, coloana etc.

 Masarea punctelor din partile laterale ale picioarelor (reflexoterapia pentru prostata, hemoroizi, anexe, testicole, vagin, uretra) solicita ca pacientul sa intoarca piciorul lateral, pe o parte sau alta. Dupa ce atat pacientul cat si terapeutul s-au instalat comod, s-au eliminat zgomotele sau orice perturbare din exterior, se poate incepe masajul printr-o usoara si scurta masare a talpilor, apoi cu varful degetului mare de la mana se palpeaza punctul corespunzator, se continua cu apasari usoare, care vor creste in intensitate, pana la limita suportata de pacient, urmarindu-i-se reactiile. Se va evita folosirea unguentelor, deoarece degetele pot aluneca pe punctele de lucru si nu se va obtine eficacitatea dorita.
Masajul se face prin presare si (sau) miscari circulare.


Cand se maseaza zone intinse (traseul vezicii urinare, uretere, rinichi), sensul de lucru este dinspre calcai spre degete si nu invers, iar in cazul intestinului gros, se va masa in sensul de evacuare, ascendent, transversal, descendent. Se va lucra aproximativ 30 de secunde cu fiecare mana, prin rotatie, permitand astfel relaxarea mainilor.


Zonele supuse masajului trebuie sa fie sanatoase, fara traumatisme sau afectiuni inflamatorii, dermatologice, bataturi, cu o igiena riguros respectata. Durata sedintelor de tratament si numarul punctelor reflexe care se pot masa in cadrul unei sedinte vor fi strict individualizate, in functie de bioritmurile specifice si in raport cu starea de functionare a organului de detoxifiere, filtrare si eliminare. Nu este indicat a se disloca mai multe toxine decat poate elimina rinichiul si detoxifia ficatul, splina, sistemul limfatic. Daca nu se tine cont de aceasta, toxinele vor circula liber in corp, creand unele simptome ca ameteli, somnolenta, cefalee si alte dereglari, care afecteaza starea generala.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }