QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Obezitate - Breviar de patogenieObezitate - Breviar de patogenie

CRESTEREA MASEI DE TESUT ADIPOS

Are loc prin:

cresterea numarului de adipocite (hiperplazie) ;

cresterea volumului de adipocite, fara modificarea numarului lor (hipertrofie) ;
hiperplazie si hipertrofie

Aceste mecanisme histologice produc 3 forme de obezitate :

obezitate hipertrofica (frecventa);

obezitate hiperplazica (rara);

obezitate mixta (foarte frecventa).

INTRODUCEREA CRESTERII MASEI TESUTULUI ADIPOS

In ultima instanta, cresterea masei de tesut adipos este determinata de existenta unui „bilant energetic pozitiv”, in care energia „ingerata” sub forma de alimente este mai mare decat cea „cheltuita”. Daca acest bilant energetic pozitiv survine pana la varsta de 20 ani, cand celulele adipoase sunt capabile de inmultire, se va instala obezitatea hiperplazica. In eventualitatea in care bilantul energetic pozitiv survine dupa 30 de ani, celulele adipoase nu se mai inmultesc, in schimb se vor mari in volum, realizandu-se obezitatea hipertrofica. Un bilant energetic pozitiv instalat intre 20-30 de ani va determina obezitatea mixta (hiperplazica si hipertrofica sau, cu alte cuvinte, o parte din adipocite se inmultesc iar o parte se maresc in volum).

INTRODUCEREA DEZECHILIBRULUI ENERGETIC

Se produce prin:

cresterea aportului energetic datorita unui comportament alimentar abuziv sau a unei anomalii metabolice inca necunoscute;

scaderea consumului energetic, datorita mai ales sedentarismului si mai rar unor anomalii metabolice.

Ambii factori pot actiona pe un teren predispus la obezitate (factor genetic sau familial).

INDUCEREA COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR ABUZIV

Se invoca mai multe cauze pentru explicarea acestui fenomen. Cele mai importante sunt:

a. Dereglarea apetitului, aparitia unei pofte de mancare exagerat (hiperfagie), cauzata de traumatisme psihice, boli psihice sau ale S.N. care afecteaza centrii foamei si ai satietatii din hipotalamus. Cresterea concentratiei sanguine a insulinei (hiperinsulinismul) este un alt factor care creste apetitul. Acest lucru este explicabil prin faptul ca insulina scade glicemia si in felul acesta se excita centrul foamei.

Unul dintre factorii cei mai frecventi care produc hiperinsulinismul este reprezentat de insasi abuzurile alimentare (in special glucidele rafinate). Obezitatea, dupa ce se instaleaza, este ea insasi o cauza a hiperinsulinismului.

b. Ofertele crescute de hrana in cadrul unui viciu culinar familial.

c. Disponibilitatile crescute de hrana, ca o consecinta a bunastari materiale.

d. Existenta unui dezechilibru afectiv, cauzat de insuccese profesionale, sexuale, de stari conflictuale, de lipsa satisfactiilor emotionale si cresterea gradului de satisfactie orala. Placerea de a „gusta” in permanenta „cate ceva”. In aceste cazuri, hiperfagia este o modalitate de refulare.

e. Factorii hormonali care apar in circumstante speciale (in sarcina si menopauza), determinand cresterea apetitului, la care se adauga si o mentalitate gresita – cu cat mananca mai mult gravida, copilul va fi mai sanatos. Inexactitatea acestei afirmatii este reprezentata, pe de o parte, de faptul ca se produce obezitate la mama si pe de alta parte se transmite copilului un viciu metabolic care se va materializa in perioada acuta sau a maturitatii. Este vorba despre modificarea comportamentului alimentar care devine abuziv cat si de stimularea inmultirii adipocitelor. Iata un exemplu in care se observa lesne transformarea unui factor nociv „castigat” intr-unul „ereditar”!

f. Un alt factor care ar explica viciul de comportament alimentar este faptul ca, probabil, omul avand o afinitate mai mare pentru gustul dulce, consuma alimente care ii ofera cel mai rapid aceasta senzatie, adica glucidele rafinate si suprarafinate. Ingerarea acestora stimuleaza secretia de insulina, care, asa cum am aratat, creste apetitul.

MODUL DE MANIFESTARE AL COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR ABUZIV: cuprinde unul sau mai multe din aceste forme:

q       Mese copioase care realizeaza un aport caloric mult marit pe seama tuturor principiilor nutritive, asociat de regula cu consumul de alcool. Obezul este foarte preocupat de hrana, mancand rapid si lacom.q       Abuz preferential de lipide sau glucide.

q       Mese rare (de 2 ori pe zi) dar copioase. Acestea vor produce mai usor obezitate decat daca aceeasi cantitate de hrana ar fi repartizata de-a lungul mai multor mese.

CONSECINTELE METABOLICE

Aportul exagerat de factori „nutritivi” produce in cele din urma „un plus” de combustibili energogeni: glucoza, aminoacizi . Acestia se vor transforma in trigliceride, care se vor depozita in celulele adipoase.

Cresterea masei de tesut adipos (obezitate) are drept consecinta stimularea secretiei de insulina. Hiperinsulinismul va accentua apetitul si obezitatea. Cu timpul, datorita stimularii de lunga durata a pancreasului, acesta isi epuizeaza capacitatea de a secreta insulina. Astfel, se instaleaza treptat diabetul zaharat.

FACTORII DE RISC OBEZOGENI

Factorul ereditar (familial);

Abuzurile alimentare;

Consumul exagerat de alcool;

Sedentarismul;

Stresul psihic;

Menopauza;

Sarcina si perioada de alaptare;

Anumite boli endocrine, hipotalamice;

Tratamente necontrolate cu psihoterapie, corticoizi, rezerpina.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }