QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Organizarea bazei de masa a handbalului de performanta

ORGANIZAREA BAZEI DE MASA A HANDBALULUI DE PERFORMANTA


INSTRUIREA COPIILOR SI JUNIORILOR


Handbalul a cunoscut in ultima vreme o evolutie rapida, chiar spectaculoasa. Performantele realizate in etapa actuala, pe plan international, cat si pe plan intern, sunt foarte ridicate si nu pot fi atinse decat de jucatorii a caror capacitate de performanta este deosebit de mare si in continua crestere. Aria tehnicii jocului s-a extins foarte mult, au aparut noi procedee pe care handbalistii de performanta le executa cu mare maiestrie.
S-a imbunatatit sfera tacticii individuale si colective, diversificandu-se tot mai mult solutiile de rezolvare a diferitelor situatii de joc. Toate acestea au implicatii asupra componentelor modelului de instruire a handbalistilor, inclusiv asupra cresterii nivelului de pregatire. Trebuie sa creasca durata procesului de pregatire a jucatorilor pana cand acestia sunt integrati in esalonul handbalului de performanta, crestere realizata pe seama inceperii timpurie, de la varsta copilariei, a specializarii in handbal.

in conceptul contemporan de antrenament, instruirea copiilor si juniorilor este o parte integranta a sistemului de pregatire pentru handbalul de performanta si de inalta performanta. in acest context, cantitatea dar mai ales calitatea procesului de instruire a copiilor si juniorilor, care constituie baza de masa a handbalului de performanta, reprezinta un factor hotarator al asigurarii unei capacitati superioare de performanta a handbalistilor.

Selectia copiilor si juniorilor, asigurata la un inalt nivel de obiectivitate, in stransa corelatie cu nevoile de perspectiva ale handbalului de performanta, are o insemnatate deosebita. Rolul pregatirii organizate a copiilor si juniorilor rezulta, de asemenea, din necesitatea asigurarii unui proces instructiv-educativ care sa raspunda la toate imperativele stiintei antrenamentului sportiv.

Este necesara cunoasterea particularitatilor de varsta si a particularitatilor individuale ale fiecarui copil si junior, precum si a implicatiilor acestora asupra continutului si metodologiei pregatirii.


STRUCTURA ORGANIZATORICA A BAZEI DE MASA A
HANDBALULUI DE PERFORMANTA
Preluand din teoria antrenamentului sportiv ideea potrivit careia antrenamentul sportiv trebuie sa aiba un caracter stadial, teoria si metodica handbalului au stabilit o stratificare specifica a instruirii copiilor si juniorilor, in concordanta cu particularitatile de varsta si cu obiectivele instructiv-educative si de performanta, fixate pentru fiecare esalon al bazei de masa a handbalului de performanta. Astfel au fost stabilite urmatoarele stadii de instruire:

copii incepatori I, la varsta de 8-9 ani;

copii incepatori II, proveniti din grupele de incepatori I, care au o evolutie rapida, 10-11 ani;copii avansati, proveniti din grupele de incepatori, care au o evolutie lenta dar de perspectiva reala, 12-14ani;

copii de performanta sau juniori III, cu o evolutie foarte rapida, elementele de exceptie 12-14 ani;

juniori II, avansati care provin din grupele de copii de performanta si de avansati, la care se adauga si j uniorii nou selectionati - incepatori ale caror calitati le faciliteaza integrarea rapida in esalon, 15-16 ani;

juniori I de performanta, proveniti din grupele de juniori 11,17-19 ani.

3. ORGANIZAREA SECTIEI DE HANDBAL


Copii si juniorii isi desfasoara activitatea in doua categorii de unitati sportive:

o categorie proprie bazei de masa a handbalului de performanta, cuprinzand numai grupe de copii si juniori, din aceasta categorie facand parte si CSS-urile.

cea de-a doua categorie este formata din grupele si echipele de copii si juniori din cadrul sectiilor de handbal ale cluburilor si asociatiilor sportive.

Nu este indicat ca varful piramidei sa stea suspendat, adica o echipa de juniori I sau II sa nu aiba grupe sau echipe de copii care sa-i furnizeze permanent noi elemente de perspectiva. Grupele si echipele de handbal din cadrul CSS-urilor trebuie sa-si desfasoare activitatea dupa urmatorul program:

grupele de copii, cu un efectiv de 18-20 elevi au 4 lectii pe saptamana a cate 120 minute;

grupele de juniori II cu efective de 15-18 elevi au 5-6 lectii pe saptamana a cate 120 minute;

grupele de juniori I cu efective de 14-16 elevi au 6-7 antrenamente pe
saptamana a 120 minute.

Efectivul grupelor de copii trebuie sa fie mai mare deoarece la acest nivel se produc fluctuatii permanente, stabilitatea fiind foarte mica.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }