QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Emfizemul pulmonar

EMFIZEMUL PULMONAR


Definitie – afectiune pulmonara cronica caracterizata prin dilatarea spatiilor aeriene distal de bronhiolele terminale, cu distrugerea peretilor bronșici si fara fibroza evidenta

Etiologie
n          Fumatul – cauza principala, in asociere cu aerul poluat (ambele produc o inflamatie pulmonara cronica de nivel redus)

n          Deficitul de α1 antitripsina – afectiune congenitala, autozomal dominanta, ce apare la tineri; se asociaza cu emfizem sever.

Emfizem centrolobular

Consta in dilatarea bronhiolei respiratorii si a alveolelor din jur, in timp ce alveolele de la periferia lobulului pulmonar raman nemodificate. Astfel, atat spatiile aeriene nemodificate cat si cele afectate coexista in acelasi acin si lobul.

Leziunile sunt diseminate in cuprinsul plamanilor sau sunt confluente, fiind frecvente si de obicei mai severe in lobii superiori, in mod particular in segmentele apicale.

Apare in special la fumatorii cronici, de obicei in asociere cu bronsita cronica

Microscopic

distensia alveolelor insotita de distrugeri de pereti alveolari, in special peribronsiolar, cu confluenta alveolelor respective si fragmentari ale fibrelor elastice din septurile alveolare

in peretele bronhiolelor si in septurile interalveolare se intalneste infiltrat inflamator cronic si fibroza

Emfizemul panlobular (panacinar)

acinii sunt implicati uniform, cu distrugerea septurilor alveolare de la centru spre periferia acinilor.

prefixul “pan”se refera la intregul acin, dar nu la tot plamanul.

se asociaza in mod tipic cu deficienta de 1 antitripsina, dar poate apare si la fumatorii cronici in asociere cu emfizemul centrolobular.

se intalneste frecvent in zonele inferioare, cu evolutie de obicei severa.

Macroscopic

plamanii sunt voluminosi, palizi, cu suprafata neregulata si cu amprente costale pe suprafata;

marginile sunt rotunjite, iar din cauza volumului mare plamanul acopera pericardul.la compresiune plamanul nu se turteste, crepitatiile fiind diminuate, rare, inegale.

pe suprafata de sectiune apare un desen vezicular accentuat, cu vezicule aeriene marite, inegale si cu prezenta de bule emfizematoase, situate mai ales subpleural

se asociaza frecvent cu bronsite muco-purulente si fibroze peribronsice.

pleura este adesea ingrosata si cu aderente

Aspectul microscopic al emfizemului panacinar ( 8 A-D)

structura alveolara a tesutului pulmonar este inlocuita de spatii aeriene mari, realizate prin distensia si confluenta de alveole, in urma distrugerii de septuri alveolare si a dilatatiei sau distrugerii bronhiolelor respiratorii.

septurile alveolare sunt adesea rupte, flotante in spatiile aeriene. Septurile persistente sunt fie subtiri prin colabarea capilarelor, fie ingrosate datorita fibrozei.

in peretii bronhiilor mici sunt prezente infiltrate inflamatorii cronice cu scleroza, care determina ingrosarea peretelui bronsic si distrugerea stratului muscular; infiltratul inflamator este extins si la tesutul pulmonar invecinat.

arterele au peretele ingrosat prin leziuni de endarterita si scleroza peretelui.

EMFIZEMUL PARASEPTAL (Emfizemul localizat)

se caracterizeaza prin distrugerea alveolelor si cu aparitia emfizemului doar intr-o singura localizare, plamanul restant fiind normal

de obicei este localizata la nivelul varfului unui lob superior, desi poate apare in orice zona a parenchimului pulmonar, ca de exemplu subpleural

chiar daca din punct de vedere clinic nu prezinta importanta, totusi ruperea acestei leziuni poate determina pneumotorax spontan

leziunile emfizematoase localizate pot evolua cu formarea finala a unei zone mari de distrugere, denumita bula (emfizem bulos) (Fig 9A, B), ce variaza ca marime de la 2 cm la leziuni mari, cu ocuparea intregului hemotorax.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }