QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Malformatiile obstructive - vezica urinara

Malformatiile obstructive - vezica urinara


Obstructiile vezico-ureterale reprezinta o problema deosebit de importanta prin frecventa lor (5%) si prin rasunetul sever pe care il antreneaza asupra ambilor rinichi si a cailor urinare superioare.Maladia de col vezical


Se mai numeste si boala Marion. Este mai frecventa la baieti fata de fete (4/1). Reprezinta un defect primitiv al deschiderii colului vezical (disectazie).
Patogenia este obscura. Marion o considera analoaga stenozei hipertrofice de pilor.

Tabloul clinic este cel al infectiei urinare recidivante sau cronice la care se adauga tulburari mictionale sub forma polaki-disuriei si a retentiei acute de urina.

Diagnosticul se stabileste pe baza simptomatologiei, a probelor de laborator (uroculturi pozitive, albuminurie, retentie azotata, anemie) si a examenului radiologic. Urografia i.v. precizeaza starea functionala a rinichilor. De electie este cistouretrografia mictionala seriata care surprinde ingustarea concentrica mai ales in etapa premictionala.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, pentru asanarea infectiei urinare si plastia de col vezical YV (Young) cu rezultate bune postoperatorii.Valvele uretrei posterioare


Aceste valve sunt pliuri ale mucoasei uretrale care produc o obstructie severa subvezicala cu rasunet grav pe aparatul urinar. Valvele de uretra sunt vestigii ale membranei urogenitale si a canalelor wolfiene.

Clasificare anatomopatologica:

-valve submontanale (in cuib de randunica) pe peretii laterali ai uretrei posterioare;

valve supramontanale ( in cuib de rindunica) pe peretii laterali uretrali imediat sub colul vezical;

valve in diafragm supra- sau submontanale.Se descriu 3 forme clinice:

-Forma clinica a nou nascutului si a sugarului. Evolutia este grava cu stare generala alterata, febra, retard staturoponderal, tulburari digestive (anorexie, varsaturi, diaree). Disuria este important. Frecvent apare globul vezical. Examinarile paraclinice arata anemie si retentie azotata.

-Forma clinica a copilului mare este mai rara si se manifesta prin polaki-disurie, retentie de urina sau incontinenta urinara prin supraplin, jet urinar filiform. Refluxul vezico-ureteral secundar antreneaza ureterohidronefroza cu fenomene de pielonefrita.

-Forma clinica a adolescentului este minora la inceput, cu o simptomatologie stearsa. In evolutie se agraveaza si prezinta disurie, infectie urinara recidivanta, litiaza, insuficienta renala cronica.

Diagnosticul se precizeaza prin urografie care permite aprecierea starii morfo-functioale a rinichilor si prin cistografie mictionala seriata cu incidente din profil care evidentiaza prezenta valvelor sub forma unui contur semicircular unic sau dublu cu convexitate inferioara. Cistoscopia are valoare diagnostic si terapeutica.

Tratamentul consta in rezectia valvelor prin cistouretrotomie sau pe cale deschisa si prin corectia leziunilor secundare sau asociate (plastie de col vezical, reimplantarea ureterelor etc).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }