QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Carcinomul scuamos cervical
Carcinomul scuamos cervical


o      Carcinomul scuamos poate aparea la orice virsta incepand cu a doua decada.

o      Desi prin introducerea screening-ului citologic incidenta carcinomului scuamos cervical de tip invaziv a scazut in ultima perioada, el continua sa fie o tumora maligna extrem de frecventa.
o      Numeroase studii au demonstat legatura dintre carcinomul scuamos invaziv si leziunea intraepiteliala scuamoasa.

o      Factorii favorizanti in aparitia carcinomului invaziv sunt conditiile socio-economice deficitare, activitatea sexuala inceputa precoce, mai multi parteneri sexuali, sarcina la varsta tanara, multiparitatea, factorii de dieta, imunosupresia, fumatul, contraceptivele orale.

o      In ceea ce priveste etiologia tumorii s-a demonstrat o relatie cu infectia cu HPV mai ales tipurile 16 si 18.

v    Clinic pacientele cu carcinom scuamos prezinta diferite simptome in functie de stadiul leziunii. Pacientele in stadiul I sunt asimptomatice. In fazele mai avansate  cel mai caracteristic simptom este reprezentat de sangerarea dupa contactul sexual dar pot aparea si hemoragie anormala vaginala asociata cu durere care iradiaza spre zona sacrala.

v    Aspect macroscopic

o      Macroscopic, aspectul poate fi de mai multe tipuri: exofitic, ulcerat, infiltrativ.

o      In formele ulcerate marginile si baza leziunii sunt indurate, neregulate, si de obicei baza tumorii este acoperita de tesut necrotic cu singe si exudat.

o      In formele infiltrative modificarile la suprafata colului sunt minime iar tumora creste predominant in stroma cervicala.o      Marimea tumorii variaza de la cativa milimetri la cativa centimetri, culoarea este alb-cenusie si tumora sangereaza usor la atingere. In tumorile de dimensiuni mari peretele colului este distrus si tumora produce fistule in organele din jur.

v    Aspect microscopic

o      Carcinomul scuamos cervical este constituit dintr-o proliferare de celule tumorale dispuse in placarde de forma si dimensiuni variate inconjurate de o stroma desmoplazica. Celulele tumorale sunt mari, poligonale, keratinizate (in formele bine diferentiate) sau nekeratinizate (moderat diferentiate) cu membrane celulare distincte, citoplasma eozinofila si nuclei pleomorfi.

o      Carcinoamele scuamoase bine diferentiate sunt constituite din celule tumorale mature, cu citoplasma abundenta, eozinofila. Aceste celule prezinta cheratinizare si sunt dispuse in placarde.

o      Carcinoamele scuamoase moderat diferentiate sunt constituite din celule tumorale mai pleomorfe, in care nucleii sunt mai mari si neregulati iar citoplasma este redusa.

o      Carcinoamele scuamoase slab diferentiate sunt compuse din celule tumorale cu nuclei mari, ovalari, hipercromi cu citoplasma indistincta.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }