QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

MESTEACAN - tratament naturist

MESTEACAN - tratament naturist


Betula verrucosa  Fam. Betulaceae.

Denumiri populare: mastacan, mesteacan alb, mestecan.

In traditia populara: seva obtinuta primavara prin incizii in trunchiul arborelui, o beau copii si cei slabi sa se intareasca.

A fost unul dintre cei mai importanti coloranti vegetali. Cu frunza culeasa inspre toamna, se colorau in galben firele sau tesaturile.
Ramurile verzi se puneau cu un capat in foc, iar cu seva ce iesea pe celalalt capat se ungea la pecingine. In Maramures fetele se ungeau pe cap cu ea, ca sa le creasca parul des. Fiertura din coaja se da la oprirea udului. Din frunze se faceau ceaiuri contra durerilor de inima, reumatism, guta. Ceaiul se lua in bolile de rinichi. In diabet se lua ceai de mesteacan cu afin si traista ciobanului de 3 ori pe zi inainte de mancare.

Compozitie chimica: saponine, tanin de natura pirohatehina, metilpentozane, flavone cu glicol demetilapigenol, betulozida, mucilagii, zaharoza, ulei volatil, rezine, betulina, ester metilic al acidului betuloretinic, vitamina C, substante minerale, etc. Scoarta tanin de natura catehica.

Actiune farmaceutica: scade tensiunea arteriala, creste permeabilitatea vasculara, creste diureza, sudorific antiinflamator, dizolva calculi, elimina apa din tesuturi, antigutos, detoxifiant (depurativ), antiinflamator articular, calmeaza durerile articulare. Elimina acidul uric si colesterolul in exces deci antigutos. Este antibiotic pentru bacilul coli, streptococ auriu si alb si asupra bacilului antirabic. Ajuta la eliminarea edemelor, etc. Extern mult folosit la spalarea parului si in alopecii. Preparatul din muguri stimuleaza secretia biliara, gastrica, intestinala. Scoarta se poate folosi la prepararea gudronului foarte mult folosit in dermatologie.

Seva care se obtine primavara este foarte utila pentru toate afectiunile de mai jos.

Frunzele tinere formeaza produsul oficinal (Folium Betulae); frunzele de mesteacan intra in componenta ceaiurilor antireumatic si diuretic nr 2.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni; acnee, afectiuni cardio-renale, afectiunile vezicii biliare, alopecie, anorexie, artroza, ascita, azotemie, avitaminoza, boli de ficat, boli reumatice, cardiopatie ischemica, colica renala, dermatoze diverse, dispepsii flatulente, eczeme infectate, edeme de natura cardiaca sau renala, guta, hipercolesterolemie, hiperhidroza, hipertensiune arteriala, inflamatii articulare, litiaza urinara, nefrite cronice, obezitate, oligurie, pecingine, pete pe piele, pigmentari diverse, pistrui, plagi, reumatism articular, transpiratii excesive, uremie, urticarii.

Preparare: intern-

-2 lingurite de frunze uscate maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Inainte de a se consuma este bine ca la acest ceai, sa se puna un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar, pentru neutralizarea acidului betulic. Se pot consuma 3-4 ceaiuri din acestea pe zi, chiar perioade mai lungi.

-Macerat se va face din 2 lingurite de frunze maruntite, care se pun la 250 ml apa. Se vor lasa de seara pana dimineata cand se strecoara. Se va pune si la acest ceai un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar.

-In cazul in care se doreste un ceai mai concentrat se va pune 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere si se va lasa timp de 8 ore ne strecurat, dupa care se va strecura. Se va pune un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se poate incalzi putin inainte de a se consuma. Se vor putea consuma 3 cani pe zi in special in cazul pietrelor la rinichi.-Mugurii de mesteacan se vor maruntii 2 lingurite care se vor pune in 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara si se va adauga si la acesta un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar inainte de a se administra. Se vor putea lua 3-4 cani pe zi.

-Seva de mesteacan se poate consuma cate 20g de mai multe ori pe zi, preferabil inainte de mese cu 15 minute.

-Din frunze sau din muguri, se va putea face o tinctura care se face din 50 g de planta maruntita, care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70 . Se va lasa timp de 15 zile la temperatura camerei agitand des, pentru a se extrage principiile active. Se va strecura. Se va administra in functie de gravitatea afectiunii intre 10 picaturi sau o lingurita luata de mai multe ori pe zi.

EXTERN;

-Se poate face un ulei din 50 g de frunze maruntite care se vor pune in 250ml ulei si se vor fierbe pe baia de apa timp de 30 minute, dupa care se strecoara. In cazul in care se doreste prepararea unei creme se va putea adauga 50g de ceara de albine, tot la cald pe baia de apa. Si aceasta crema va fi amestecata pana la racire pentru ca are tendinta de a se stratifica. Se va aplica in strat subtire.

-In cazul in care exista edeme si se doreste vindecarea mai rapida se va face cataplasma cu 50 g de planta maruntita care se va pune la 250 ml apa si se va fierbe timp de 5 minute. Se va pune apoi pe o bucata de panza si se aplica local.

Si aceasta planta se poate folosi in combinatie cu alte plante fiind mult folosita la mai multe formule de ceaiuri tip Plafar intr-o serie de afectiuni.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }