QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Legile formarii imaginii radiologice in Roentgendiagnostic

Legile formarii imaginii radiologice in Roentgendiagnostic


Radiatiile X generate de tubul radiogenetic sunt proiectate in spatiu sub forma unui fascicul conic . Daca acest fascicul actioneaza asupra unui substrat fluoresccent sau a filmului radiologic , aceste substraturi vor suferi actiunea razelor uniform pe toata suprafata . Fasciculul conic de radiatii prezinta o raza centrala care coincide cu inaltimea centrala a conului . Raza centrala constituie forma ideala de interactiune cu substraturile , fiind perpendiculara pe aceste substraturi . Celelalte raza sunt proiectate divergent din ce in ce mai indepartate de raza centrala , la baza conului . Pt a preveni dispersarea laterala a razelor , instalatia Roentgen este dotata cu limitatoare .
a.Legea proiectiei : se aplica ca urmare a faptului ca proiectia fasciculului de radiatie este de forma conica , iar imaginea care se realizeaza reprezinta baza conului . Daca in traseul fasciculului de raze se interpune un substrat prezenta acestuia face ca imaginea ce se formeaza sa fie intotdeauna mai mare decat dimensiunea obiectului . Dimensiunea imaginii este cu atat mai mare cu cat obiectul radioexpus se gaseste mai aproape de tubul radiogenetic . In cazul in care pe traseul fasciculului se gasesc mai multe obiecte succesive , acele structuri care se plaseaza mai aproape de tubul radiogen sunt cele care vor avea dimensiuni mai mari .

Concluzia : pt obtinerea unei imagini radiologice cat mai corecte structura ce urmeaza sa fie radiodiagnosticata trebuie sa fie pozitionata cat mai aproape de film sau ecran sau sa se mareasca distanta intre focarul radiogen si suportul pe care se va forma imaginea radiologica .

b.Legea sumatiei planurilor : imaginea radiologica , in cazul examinarii unei regiuni este constituita din insumarea absorbtiilor diferitelor planuri pe care fasciculul radiologic le parcurge . Cu alte cuvinte imaginea care rezulta este o sumatie a imaginilor elementelor diferite strabatute succesiv de fascicul . Din cauza acestei sumatii imaginea radiologica pierde detalii de structura , pozitie si dimensiune sau chiar de forma pt unele componente .c.Legea incidentelor tangentiale : conturul imaginii radiologice , respectiv trasarea neta a limitelor strcturilor ce compun imaginea radiologica , se realizeaza numai atunci cand raza incidenta atinge tangential marginea unui obiect sau a suprafetelor care separa 2 obiecte cu opacitate diferita . Rezulta ca atunci cand o raza incidenta atinge tangential o suprafata , imaginea radiologica a acesteia are un contur bine desenat . Atunci cand raza incidenta atinge perpendicular o suprafata , desenul de contur nu apare . Cand raza incidenta atinge tangential o cresta ascutita ea produce un contur sters , compus din nuante degradate progresiv .Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }