QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Istoricul jocului de baschet in Romania
Istoricul jocului de baschet in Romania


Dupa primul razboi mondial, in Romania baschetul a facut primii pasi, odata cu patrunderea capitalului american in industria petroliera. Angajatii americani erau organizati in diferite societati, printre care si institutia cultural-religioasa YMCA. Una din sarcinile acestei societati a fost promovarea sporturilor tipic americane, unde pe langa box si atletism, baschetul ocupa un loc de frunte.

In anul 1920 profesorul american FORBES , a recrutat o serie de tineri din randurile armatei pentru practicarea baschetului, cu care in acelasi an organizeaza o demonstratie pe terenurile ZMCA, atragand publicul prin dinamismul si spectaculozitatea acestui nou joc sportiv.

Apreciind frumusetea jocului, profesorul de educatie fizica I. Bucovineanu introduce acest joc sportiv in randul elevilor de la liceul Mihai Viteazul. In continuare au fost cuprinse si alte licee bucurestene: Spiru Haret, Matei Basarab, Dimitrie Cantemir.
Pana in anul 1924 au fost organizate competitii sporadice intre liceele bucurestene. Din anul 1924 pana in anul 1927 competitia organizata este castigata de liceul Mihai Viteazul.

Trebuie mentionat faptul ca din anul 1924, baschetul a patruns si la ANEF.

In anul 1929 se organizeaza primul campionat cu participarea cluburilor YMCA, TCR, Juventus, Viforul Dacia si Sportul Studentesc. Campioanatul este castigat de Tenis Club Roman.

In anul 1931 se infiinteaza Federatia Romana de Baschet, Volei si Handbal, considerate la acea data ,,sporturi minore”, unde nu de multe ori evoluau aceeasi jucatori.

Tot in 1931 se inaugureaza primul campionat masculin regional, cu participarea a 9 echipe, castigat de YMCA. In continuare campionatul este castigat in 1931 de Juventus, in 1933 de CFR, iar in 1934, 1935 si 1936 de Sportul Studentesc.

In anul 1936 apare si in provincie o activitate sporadica de baschet masculin, in orasele: Timisoara, Iasi, Sibiu si Brasov.

Activitatea competitionala internationala incepe prin participarea in anul 1935 la Campionatele Europene de la Geneva, unde echipa noastra s-a clasat pe ultimul loc (din 10 tari participante) datorat in cea mai mare parte a valorii scazute a baschetului romanesc in comparatie cu celelalte tari participante.

In climatul politic generat de razboi, interesul pentru unele discipline a scazut, dorindu-se o disparitie lenta a unor sporturi ca baschetul, voleiul, rugbyul si inglobarea acestor sporturi in cadrul federatiilor de tir, scrima si box.

Totusi trebuie remarcat entuziasmul unor tineri care au incercat intre anii 1936-1940 ( Sportul Studentesc) si 1941-1944 ( Viforul Dacia) impulsionarea activitatii baschetbalistice.

In Transilvania activitatea cea mai prolifica era desfasurata la Targu Mures, Oradea si Cluj.

Incepand cu anul 1950 se reia campionatul national (republican) organizat pe faze locale si turneu final, castigat de Metalul Bucuresti in 1950 si 1952 si PTT Bucuresti in 1951.

Din anul 1954 se organizeaza Campionatul Divizionar A, care este dominat de echipele Dinamo Bucuresti si CCA sau Steaua Bucuresti.

La echipele feminine, in anii 1953 si 1954, suprematia o are Stiinte Cluj, apoi pentru multi ani centrul de greutate al baschetului feminin se muta la Bucuresti, unde echipe ca Stiinta, Politehnica, Rapid si IEFS castiga ani la rand campionatul.

Incepand cu anul 1979 suprematia baschetului feminin este detinuta de Universitatea Cluj, cucerind consecutiv titlurile de campioni nationali pana in anul 1993, beneficiind de conducerea antrenorilor emeriti Nicolae Martin si Horia Pop.

Baschetul masculin clujean a trebuit sa lupte de-a lungul anilor cu suprematia celor doi colosi militari, obtinand de mai multe ori locurile 2 si 3, dar marele succes l-a constituit castigarea celor doua titluri de campioni nationali in anii 1991 si 1993, sub indrumarea antrenorilor Gheorghe Roman si Liviu Moraru.La aceste succese clujene trebuie sa remarcam aportul pe care l-au adus specialistii din cadrul catedrei de baschet a CSS „Viitorul” Cluj, care de-a lungul anilor si mai ales in ultimul deceniu au furnizat cu regularitate elemente de certa valoare loturilor nationale de cadeti, cadete, juniori, junioare, seniori , senioare cat si celor doua echipe devizionare A.

Pe plan international, baschetul romanesc a avut o serie de succese la Campionatele Europene:

seniori: locul V in anii 1957 si 1967;

senioare: locul IV in anii 1960, 1962, 1966 si locul V in anul 1970;

juniori: locul IV in anul 1990 si locul V in 1991;

junioare: locul III in anul 1990;

cadeti: locul VIII in anul 1987;

cadete: locul II in anul 1989.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }