QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Insuficienta respiratorie acuta

INSUFICIENTA RESPIRATORIE ACUTA


Are un debut recent, de ore sau de zile, gravitatea sindromului constand in rapiditatea instalarii sale. Poate complica boli cu debut recent, dar si boli cronice. Insuficienta respiratorie acuta este o urgenta medicala.

Etiopatogenic si fiziologic sunt descrise in mai multe tipuri:

-Insuficienta respiratorie fara hipercapnie, caracterizata numai prin hipoxemie, PaCO2 fiind normala sau scazuta.

Se intalneste cel mai frecvent asociata cu pneumonia virala si bacteriana intnsa, pneumonia de aspiratie, cu edemul pulmonar, embolii cu grasim, emfizem pancinar sever si cu boli pulmonare interstitiale, sindromul de detresa respiratorie la adult, care areo varianta severa.
-insuficienta respiratorie cu hipercapnie se caracterizeaza prin hipoxemie si hipercapnie (PaCO2 peste 45 mHg). Acest tip este intalnit in boli ale SNC, traumatisme cerebrale, accidente vasculare cerebrale supradoza de droguri sau medicamente: in boli medulare si neuromusculare (polimielita, miastenia gravis): in traumatisme ale toracelui: la bolnavi cu pneumopatii diverse (bronsita cronica obstructiva, emfizem pulmonar, BPOC, bronsita acuta severa, astmul bronsic.)

Manifestarile clinice sunt produse de hipoxemie, hipercapnie si acidoza respiratorie.

1) Ca rezultat al hipoxemiei se produc:

-Tulburari respiratorii si cardiovasculare dispneei cu tahipnee si tahicardie si hipertensiune arteriala sau bracardie cu hipertensiune arteriala pulmonara acuta: cord pulmonar acut: aritmii cardiace.

-Tulburari neuropsihice asemanatoare alcoolismului acut: instabilitate motorie, alterarea ideatiei.

-Semnul fizic specific este cianoza buzelo, mucoaselor si unghiilor.

2) Ca rezultat al hipercapniei acute vom avea:-Sindromul neurologic numit encefalopatie hipercapnica (somnolenta, dezorientare temporo-spatiala, confuzie, insomnie, anxietate):

-Efecte cardiovasculare ca tahicardie, aritmii, transpiratii, extremitati calde si umede, hipertensiune intercraniana.

-Efecte  respiratorii de tip tahipnee.

3) Ca rezultat al acidozei respiratorii se produc tulburarii ale starii de constienta, hipertensiune pulmonara, aritmii, dispnee.

Explorari paraclinice necesare pentru diagnostic sunt: explorarile privind functiile respiratorii (ventilatorii, gazometrice, echilibru acido-bazic sanguin), examenul radiologic toraco-pulmonar, examenul de sputa, bronhoscopia, Ecg. etc.

Complicatiile sunt multiple si uneori grave, de exemplu: pulmonare, gastrointestinale, renale, cardiovasculare, infectioase, hematologice.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }