QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Examenul ecografic al splinei

Examenul ecografic al splinei


Elemente de ecoanatomie si ecostructura a splinei : la caine splina apare ca o structura omogene de aspect tringhiular , situata caudo-ventral de stomac sau ficat , dar cranio-lateral de rinichiul stang .

Rotunjirea extremitatilor insotita de o deplasare caudala , ventrala sau mediaal a organului sunt smenele ecografice subiective ale splenomegaliei .

Vasele sangvine pot fi usor identificate in regiunea hilului splinei sau in parenchim . Capsula splenica constituita din fibre elastice si fibre musculare netede , in ecografie apare ca un contur hiperecogen .

Splina este localizata pe partea stanga , caudal sau lateral de stomac . Extremitatea dorsala ( capul splinei ) este abordabila sub unghiul ultimelor coaste , in timp ce extremitatea ventrala( corpul si coada ) se intinde pe peretele stang al abdomenului .
Splina are un aspect relativ triunghiular si o ecostructura omogena , avand o ecogewnitate superiora ficatului si cortexului renal , cu o capsula fina hiperecogena .

Vena splenica poate fi identificata sub forma unei structuri anecogene care intra in splina in portiunea sa mediala .

Diagnosticul ecografic in afectiunile splinei :

Afectiunile splinei :

  • Splenomegalii
  • Splenite
  • Procese tumorale

Examenul ecografic permite aprecierea dimensiunilor , conturului , topografiei , omogenitatii structurale , ecostructurii si ecodensitatii organului.

Leziunile difuze ale splinei :

splenomegalia este o crestere in volum nespecifica si este indusa de afectiunile sistemice sau de focar .

Modificarile ecogenitatii parenchimului splenic pot fi induse de procese congestive , inflamatorii si tumorale .

Dpdv ecografic splenomegalia este insotita de congestie evidenta , ectazie vasculara .

*torsiunea splinei : apare datorita mobilitatii axului mezenteric , ce permite realizarea unor miscari de rotatie ; este insotita de splenomegalie , aspect hipoecogen cu lacune anecogene si linii hipereecogene la nivelul parenchimului . Ea mai poate fi insotita si de tromboze vasculare intraparenchimatioase sau la nivelul hilului ; se poate identifica prezenta de lichid ascitic in proximitatea splinei .

*congestia pasiva : se manifesta dpdv ecografic sub forma unei splenomegalii cu ecostructura omogena si cu dilatarea sistemului venos splenic .

*splenitele : au o incidenta redusa si se produc obisnuit pe cale metastazica de la nivelul unor procese inflamatorii cu alta localizare sau prin contiguitate cu peritoneul infectat .

*tumorile splenice difuze : limfomul sau mastocitoza pot produce si modificari focale sau mutifocale hipoecogene la nivel splenic . Limfosarcomul este asociat dpdv ecografic cu splenomegalie .

Leziunile focale ale splinei :

*Hematoamele splenice : au localizare subcapsulara si pot fi spontane sau traumatice . De cele mai multe ori hematoamele sunt insotite de modificari de contur . Hematoamele traumatice subcapsulare se prezinta sub forma unei mase lichidce periferice fixe . Cele intrasplenice apar sub forma unor plaje anecogene , hipoecogene sau chiar hiperecogene , in functie de evolutie si de timpul swcurs de la producere .

*chisturile splenice : se prezinta sub forma unor formatiuni lichide , neregulate , cu aspect anecogen ce rezulta prin resorbtia unui centru necrotic sau unui hematom .

*abcesele : sunt secundare traumatismelor , infarctelor splenice sau emboliei septice . Dpdv ecografic : leziuni hipoecogene cu contur regulat sau anfractuos , cu continut variat , relativ omogen.*infarctele splenice: sunt consecutive septicemiei sau emboliei septice cu origine endocardica . Se prezinta sub forma unei leziuni distincte cu margini putin vizibile , cu aspect triunghiular sau ovoidal care ulterior abcedeaza , chistizeaza sau se fibrozeaza .

*tumorile splenice :

Tumorile benigne : -limfoamele care se prezinta sub forma de noduli bine delimitati , in general hiporeflectivi , mai rar hiperreflectivi sau micsti .

- hemangioamele .

Tumorile maligne : cele mai frecvente sunt limfocarcoamele si hemangiosarcoamele dar pot fi intalnite si alte leziuni sarcomatoase , cu alta origine primara : fibrosarcoame , gleiomiosarcoame , liposarcoame , rabdomiosarcoame , osteosarcoame .

limfosarcoamele pot sa aiba un caracter infiltrativ fara modificari evidente de ecostructura , dar frecvent se pot prezenta sub forma unor focare hipoecogene care nu modifica conturul organului .

hemangiomiosarcoamele : caracteristica ecografica a acestor tumori este heterogenitatea crescuta , cu existenta constanta a cavitatilor hipo sau anecogene marginite de zone hiperecogene , leziuni ce pot deforma conturul organului .
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }