QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Edemele
Edemele


Edemele(gr. Oidema - umflatura) reprezinta o acumulare de lichid in interstitiu, localizata sau generalizata, ce duce la marire de volum si stergerea reliefurilor anatomice normale.

Edemele pot fi clasificate in functie de caracterele edemului; natura lichidului infiltrativ; distributie precum si dupa caracteristicile semiologice ale acestora.

In functie de caracterele edemelor putem intalni:

Edemul cardiac care este cianotic (cianoza de staza), relativ rece( prin incetinirea circulatiei sanguine si reducerea debitului cardiac) nedureros si lasa cu greutate godeu, care se sterge rapid, este elastic la palpare si apare la extremitatile inferioare si creste in suprafata. Apare intii la membrele inferioare ( retromaleolar, pretibial). La cei care stau imobilizati la pat, predomina de obicei lombosacrat si la coapse. Se generalizeaza in sens ascendent, pina la anasarca.
Edemul renal intereseaza predominant fata si indeosebi pleoapele, insa poate aparea si la glezne si membrele inferioare. Edemul este alb, moale, pufos, lasa usor godeu nedureros care dispare lent, temperatura tegumentelor este normala , tendinta la generalizare este frecventa (anasarca), oliguria este constanta.

Edemul hipotiroidian care este alb, rece palid, renitent elastic, nedureros si generalizat difuz.

Edeme venoase apar din cauza cresterii presiunii capilare datorita obstructiei sau dificultatii circulatiei venoase a unui segment. Edemul este alb, cald, dur, dureros, cu reteaua venoasa superficiala evidenta. Se localizeaza de obicei la un membru inferior, rar la ambele sau la membrele superioare. Este dureros spontan si la palpare ; dureroasa este si musculatura gambei la compresie sau la flexia dorsala a piciorului in caz de flebita, dar este de culoare violacee, rece si nedureros in caz de varice.

Edemul Quincke (edemul angioneurotic) este un edem rozat , pruriginos, deseori simetric, localizat de obicei palpebral, la buza superioara. Edemul este fugace , evoluand in ore; este recidivant. Prognosticul este sever in cazul aparitiei edemului glotic. Este produs de permeabilizarea capilara determinata de o reactie alergica imediata (reactie Ag-Ac la nivelul peretelui vascular cu eliberarea de mediatori ai inflamatiei si vasodilatatori).

Edemul limfatic apare din cauza unei obstructii limfatice intinsa. El este alb, moale si nedureros la inceput dar pe masura se dezvolta devine mai renitent, dureros, dur. Edemul este localizat la membrele inferioare.


In functie de natura lichidului infiltrativ putem intalni:

Edemul seros care este dat de cresterea densitatii hidrostatice, cresterea permeabilitatii capilarelor venoase sau limfatice, scaderea densitatii proteinelor si excesul de hormon antidiuretic si aldosteron.

Edemul limfatic dat de cresterea densitatii in vasele limfatice prin obstructia lor si transmiterea de limfa.

Edemul mucos care este dat de procesul de metaplazie conjunctiva in caz de insuficienta tiroidiana.

In functie de distributia edemelor intalnim:

Edemul tisular care se intalneste la nivelul tesutului conjunctiv subcutanat sau intermuscular.

Edemul visceral care apare ca urmare a infiltrarii seroase sau limfatice a interstitiului viscerelor plamani, ficat, creier.

Edemul transudativ ce apare in cavitati ca cavitatea pericardica, cavitatatea pleurala, cavitatea meningeala si cavitataea peritoneala.

Ansarca reprezinta un sindrom caracterizat prin edeme generalizate
si revarsate in cavitatile seroase:

- pleura hidrotorax;

- peritoneu ascita;

- pericard hidropericard;

Aceste revarsari au aspect serocitrin, au continut redus de proteine = transudate (reactia Rivalta -;cantitate redusa de proteine).

In functie de caracteristicile semiologice ale edemelor se pot clasifica in functie de culoare (cianotica, rosie sau alba) si intindere (difuz sau limitat) si intalnim:

Edemul cianotic, difuz prezent in insuficienta cardiaca congestiva dreapta sau globala.

Edemul cianotic circumscris localizat prezent in flebite, flebotromboze, varice si arterite cu rasunet venos inflamator.
Edemul alb, moale, difuz, acut care este prezent in glomerulonefrita acuta difuza, hepatita acuta virala, edem alergic difuz, edem neurodistrofic acut, la sarcina, in malarie acuta si spasmofilie.

Edemul alb, moale, difuz, prelungit, cronic care este intalnit in mixedem, glomerulonefrita cronica difuza , glomeruloscleroza diabetica, glomerulonefroza lipidica si.. , nefrita lupica si mielomatoasa, hepatita cronica, cianoza hepatica, stari disnutritionale, afectiuni endocrine in edem hiperaldosteronic, hiperestrogenic si hipercortical si in afectiuni neurologice.

Edem alb, cicumscris localizat la:

Extremitati este prezent in edemul renal incipient, edemul hepatic incipient, edem disnutritional incipient, edem casectic, distrofic, edem ciclic menstrual sau idiopatic la femeie, edem alergic tip Ouincke, limfedem, edem lipidic.

Fata este prezent un glomerulonefrita acuta difuza, hepatita acuta virala si hepatita cronica, edem Quincke alergic si trichineloza.

Oriunde se intalneste in abcesul perineal, edem mincinos- injectare de substante uleioase sub piele.


Tromboflebita superficiala
Tromboflebita profunda

Edem cardiac
Edem alergic


loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }