QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Carboplatin, solutie injectabilaCarboplatin, solutie injectabila

Compozitie
Solutie injectabila, sterila, hipotona fara conservant ce contine carboplatin 10 mg/ml in apa pentru injectii.

Actiune terapeutica
Agent antineoplazic. Carboplatin este un complex organic de metale grele continand in centru un atom de platina. Este analog al cisplatinului. Carboplatin are proprietati biochimice similare cu cisplatinul. Se pareca se leaga de ADN pentru a produce legaturi intre si in interiorul lanturilor ADN, modificand structura si inhiband astfel sinteza acestuia.

Indicatii

In tratamentul cancerului ovarian avansat, de origine epiteliala.

Mod de administrare

Doza recomandata pentru pacienti adulti, fara tratament in antecedente, cu functie renala normala, este de 400 mg/m2 in perfuzie venoasa timp de 15-60 de minute. Dilutia se poate face in glucoza 5% pana la concentratii de minimum 0,1 mg/ml. Atat produsul cat si amestecul nu contin agenti antimicrobieni. Este recomandat ca dilutia sa fie facuta imediat inainte de administrare, iar perfuzia sa inceapa imediat ce este posibil. Perfuzia trebuie efectuata in decurs de 24 de ore de la dilutie, resturile nefolosite fiind distruse. Terapia nu va fi repetata decat dupa patru saptamani. La pacientii cu factori de risc, cum ar fi terapie anterioara mielosupresiva sau varstnici, doza initiala va fi redusa cu 20-25%. Pentru programarea terapiei cu carboplatin, ajustarea dozelor si pentru determinarea nadirului hematologic, se va efectua hemoleucograma saptamanal.
Afectare renala: carboplatin fiind nefrotoxic si eliminindu-se renal doza optima va fi determinata prin monitorizarea hematologica si a functiei renale.

Contraindicatii
Carboplatin injectabil este contraindicat in urmatoarele situatii: Afectiuni renale severe preexistente.
Mielosupresie severa.
Hipersensibilitate la carboplatin sau la alti compusi de platina.
Sarcina si lactatie.

Reactii adverse
Mielosupresia- toxicitatea hematologica este cea care limiteaza doza in mod obisnuit, cu leucopenie in 55% din cazuri, trombocitopenie 62% si anemie 59%. Folosit in monoterapie, toxicitatea nu este cumulativa si este de obicei reversibila, desi in cazurile severe pot fi necesare transfuzii.
Nefrotoxicitatea- se manifesta cu reducerea clearance de creatinina, creatinina serica crescuta, uree serica si acid uric urinar crescute.
Efecte gastrointestinale- greata si voma. Aparitia lor este tardiva, dupa 6-10 ore de la admi-nistrare si dispare de obicei dupa 24 de ore. Pentru controlul acestor efecte se foloseste medicatia antiemetica. In timpul tratamentului cu carboplatin pot aparea si diareea si constipatia.
Hepatotoxicitate- la 30 % dintre pacienti a aparut modificarea testelor hepatice. Aceste modificari sunt tranzitorii si dispar spontan.
Ototoxicitate- se manifesta cu tinitus si pierderea auzului in banda de frecvente inalte. Afectarea auzului poate persista sau se poate agrava in timpul tratamentului cu carboplatin.
Reactii alergice- Pot apare rash eritematos, febra si prurit (mai putin de 2% din cazuri). Neurotoxicitate- la majoritatea pacientilor, neurotoxicitatea se manifesta sub forma de parestezii si scaderea reflexelor osteotendinoase. Paresteziile preexistente (in special cele datorate tratamentului cu cisplatin) se pot agrava pe parcursul tratamentului.
Tulburari electrolitice- pot aparea scaderi de calciu, magneziu si potasiu care, de obicei, nu sunt suficient de severe pentru a produce manifestari clinice.
Altele- alopecie (2%), sindrom pseudogripal (1%), reactii la locul injectarii (<1%).
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }