QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Cu privire la fisa medicala de triajCU PRIVIRE LA FISA MEDICALA DE TRIAJ


Summary

The medical triage is an important component of the complex measures of health care offered to the population in case of disasters. An important element of the triage procedure is the triage medical tag. As for the time being there is no unique form of triage medical tag implemented in the Republic of Moldova, the authors of the present article are proposing a variant of it, based on international experience.


Rezumat
Triajul medical este o parte componenta in ansamblul masurilor a asistentei medicale populatiei in dezastre. Un element important al procedeului de triere reprezinta fisa medicala de triaj. Dat fiind faptul ca la moment in Republica Moldova nu este pusa in aplicare o forma unica a fisei medicale de triaj, autorii au elaborat si propun o varianta a acesteia, bazata pe experienta internationala.


Actualitatea temei

Pe parcursul dezvoltarii sale, civilizatia umana permanent a fost insotita de diverse cataclisme naturale, catastrofe tehnogene si impacturi sociale care s-au soldat cu multiple victime umane. Este stiut faptul, ca orice calamitate de proportii genereaza un numar mare de lezati si rezolvarea acestor situatii stringente prezinta un proces miltisectorial si multilateral. Problematica rezolvarii unui flux masiv de victime abordeaza o serie de diferite aspecte complexe, care au menirea de a salva viata si sanatatea pentru citi mai multi din rindul lezatilor. Intru realizarea acestor obiective in cadrul structurilor medicale din diferite tari s-au planificat si elaborat diferite algoritme de actiuni in dezastre, cu scop de a crea premisele unei interventii prompte si rapide in rezolvarea cazului respectiv. In acest sens, un rol deosebit de important il detine triajul medical, care reprezinta un proces de repartizare a victimelor unui dezastru pe grupe in dependenta de caracterul si gravitatea leziunilor contractate, gradul de urgenta in acordarea asistentei medicale, disponibilitatea capacitatilor medicale si de evacuare si circumstantele specifice impuse de impact. Scopul triajului medical este salvarea vietii si acordarea unui volum maximal posibil de asistenta medicala unui numar maximal de victime ale dezastrului. Triajul medical este un proces continuu (repetat la toate etapele de acordare a asistentei medicale), succesiv, concret (pentru fiecare persoana in parte) si combinat cu masuri de asistenta medicala si evacuare.

Triajul medical este divizat in triaj medical prespitalicesc si triaj medical intraspitalicesc. Triajul medical prespitalicesc se efectueaza in zona impactului si pe parcursul cailor de evacuare, avind ca criteriu de baza ordinea si gradul de urgenta al evacuarii, destinatia si tipul de transport. Triajul medical intraspitalicesc se efectueaza in cadrul institutiei curative catre care sunt evacuate victimele dezastrului, cu scopul determinarii ordinii, gradului de urgenta si subdiviziunii unde va avea loc tratamentul.

La moment in majoritatea tarilor este implementata si se utilizeaza codificarea colora a grupelor de triaj, esenta careia consta in marcarea fiecarei grupe cu o anumita culoare. Numarul de grupe de triaj si respectiv culorile atribuite acestora difera de la tara la tara. Totodata, in marea majoritate a sistemelor de triaj se evidentiaza patru grupe de baza de triaj, care se marcheaza cu culorile  rosu, galben, verde si negru.

Pentru fiecare grupa au fost stabilite criteriile respective:

Rosu – victime viata carora se afla intr-un pericol nemijlocit, care pot fi salvate prin acordarea asistentei medicale imediat sau in mod prioritar in apropriatele citeva ore;

Galben - victime a caror viata nu se afla intr-un pericol nemijlocit si care necesita asistenta medicala urgenta, dar nu imediata;

Verde - victime care necesita numai un ajutor medical minim, care poate fi acordat mai tirziu  sau de catre personalul preocupat de ingrijiri;

Negru - decedati sau victime cu leziuni deosebit de grave si de un asa grad, incit ele nu pot fi salvate in circumstantele specifice de timp si loc.

Aplicarea triajului medical in dezastre a dus la cresterea importantei acestui procedeu prin prisma tehnologiilor aplicate in aceste situatii. Implementarea anumitor tehnici si procedee de triaj medical a dus la elaborarea si utilizarea Fisei medicale de triaj, care reprezinta un document primar de inregistrare a rezultatelor triajului medical prin notificarea si documentarea acestora, ceea ce reprezinta o importanta substantiala in perspectiva solutionarii consecintelor atit medicale, cit si administrative ale unui impact soldat cu multiple victime. Totodata, in pofida importantei pe care o are fisa medicala de triaj, in Republica Moldova la moment nu este elaborata si pusa in aplicare o forma unica a unui asemenea document, fapt care a impulsionat preocuparea specialistilor Centrului Medicina Calamitatilor al CNSPMU in crearea acestuia.

Dupa multiple dezbateri si cercetari in acest domeniu, analizind practica si experienta diferitor tari, asa ca Romania, SUA, Rusia, Israel, Elvetia, etc., Centrul Medicina Calamitatilor, in comun acord cu Catedra „Urgente medicale” USMF „N. Testimitanu” a elaborat si propune spre implementare pentru Republica Moldova o varianta a Fisei medicale de triaj (Fig.nr.1, 2).

Ca indice de baza s-a propus sa serveasca continutul informational suficient de amplu, insa acest volum sa nu creeze dificultati pentru triaj (timpul completarii fisei), fapt care ar duce la scaderea eficientei unui triaj rapid si oportun. In acest context, s-a propus ca fisa respectiva sa cuprinda urmatoarele compartimente:

1. Datele de pasaport

2. Indicii vitali (cunostinta, respiratia, pulsul si tensiunea arteriala)

3. Caracterul leziunii

4. Diagnosticul si volumul ajutorului medical acordat

5. Fisiile color (pentru stabilirea gradului de urgenta)

Se propune ca acest document sa fie confectionat din carton cu dimensiunile 22,5 cm lungimea si 11,5 cm latimea si sa posede bilateral 4 fisii color detasabile cu perforatii intre culoarea neagra-rosu, rosu-galben, galben-verde. Fiecare fisa sa fie numerotata cu imprimarea numarului specific pe suprafata avers in partea superioara si pe fiecare fisie color din ambele parti. Deasupra inscriptiei „Fisa medicala de triaj” se afla un orificiu pentru cordon.

De notat faptul, ca elementul esential inovator propus de autori, spre deosebire de toate variantele internationale a fisei de triaj, este compartimentul inferior al fisei, care nu este detasabil de ultima fisie color si poarta informatia dublata din cadrul superior al fisei. Acest compartiment v-a permite facilitarea evidentei ulterioare a victimelor dezastrului.

Amplasarea compartimentelor pe Fisa medicala de triaj

Pe partea avers (Fig. nr. 1) sunt amplasate compartimentele pentru notarea datei si orei completarii, numelui si prenumelui victimei, sexul, virsta si domiciliul acesteia, caracterul leziunii, gradului de cunostinta, respiratiei, pulsului si tensiunii arteriale. In portiunea centrala se afla 2 figurine in pozitie anterioara si posterioara cu specificarea diametrului pupilei.

Pe partea revers (Fig. nr. 2) sunt amplasate compartimentele pentru notarea diagnosticului, aplicarii garoului, imobilizarii si pansamentului cu fixarea timpului, medicatiei administrate (modul, preparatul, doza si timpul), semnaturii.

Denumirea compartimentelor Fisei medicale de triaj se propune sa fie efectuata in doua limbi: romana si rusa.

Modul de indeplinire a compartimentelor Fisei medicale de triaj.

Partea avers: in compartimentul din coltul drept superior se indica data si ora trierii, in coltul sting superior se indica sexul victimei. Apoi se indica numele, prenumele, virsta si domiciliul victimei in partea superioara si inferioara a fisei. Ulterior, se evidentiaza caracterul leziunii prin subliniere (trauma, combustie, chimica, radiativa sau biologica). In partea centrala stinga se indica printr-un semn nivelul cunostintei (clara, obnubilare, sopor, coma), respiratia si pulsul per minut, tensiunea arteriala si altele (se noteaza parametri sau leziuni specifice care prezinta importanta). La figurine se incercuieste portiunea anatomica lezata si diametrul pupilelor din ambele parti.Partea revers: in partea superioara si inferioara se noteaza diagnosticul, in partea centrala se indica daca s-au efectuat sau nu manipulatiile: aplicarea garoului, imobilizarea si pansament cu fixarea timpului. In continuare se indica modul de administrare, denumirea preparatului administrat, doza si timpul administrarii. In urmatorul compartiment se noteaza numele si semnatura celui care a efectuat triajul medical.


D:My DocumentsМои результаты сканирования2009-06 (июн)сканирование0009.jpg


Fig.nr.1 Fisa medicala de triaj (partea avers)          Fig.nr. 2 Fisa medicala de triaj (partea revers)

Modul de utilizare a Fisei medicale de triaj.

Fisa medicala de triaj se utilizeaza doar in caz de dezastru soldat cu multiple victime. Persoana care efectueaza triajul completeaza aceasta fisa, apreciaza gradul de urgenta si detaseaza culorile respective conform cerintelor starii victimei, iar culoarea ramasa prezinta grupul de triaj carui a fost repartizat victima. Partea detasata este pastrata si stocata pentru evidenta ulterioara a victimelor dezastrului.


Concluzii

Concluzionind cele expuse anterior, prin elaborarea acestui document autorii spera sa cuprinda importanta necesitatii de implementare a acestei fise medicale de triaj, a multiplelor aspecte medicale si administrative care rezulta in consecinta unui impact, utilitatea si simplitatea folosirii a fisei respective pentru toate situatiile de criza soldate cu un numar mare de victime, fapt care ar permite o solutionare mult mai eficienta si oportuna a consecintelor situatiilor exceptionale.

Bibliografie


V.Dumitras, „Triajul medical-parte componenta a masurilor de tratament si evacuare in campanie si de lichidare a urmarilor medicale ale calamitatilor”,„Curier medical”, nr. 5-6, Chisinau, 1995


N. Steiner, D. Manastireanu, „Managementul medical al dezastrelor”, Bucuresti, 2005Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }