QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Conceptul programului informational medical pentru oficiul medicului de familie implementat in clinica universitara de asistenta medicala primara a usmf “nicolae testemitanu”Conceptul programului informational MEDICAL pentru OFICIUL medicului de familie implementat in clinica universitara de asistenta medicala primara a usmf “nicolae testemitanu”Abstract

The concept of the medical information system  for family medical office
implemented  at the university center of primary health care state

medical & pharmaceutical university 'Nicolae Testemitanu'

This article presents the concept of the Information System „CabiManager” for primary health care institutions and family doctors. The overview will include the requirements that are necessary for the development and implementation of the medical information system, including the role of the Information Technology System in the utilization of electronic medical records (e-records), the process of monitoring the patient in the system, and quality assurance processes. The article also describes the efficiencies, advantages, barriers, and problems in the implementation of the Medical Information System.


Introducere

Tehnologiile informationale au cucerit si au schimbat lumea prin inovatie, au imbunatatit calitatea vietii, au majorat accesul la informatii si au extins posibilitatea comunicarii. Astazi mai mult ca oricand nevoia de a cunoaste este de o importanta vitala pentru a avea succes. Aceste tehnologii trebuie folosite spre progres si perfectiune. Orice ramura ce se dezvolta in ritmul progresului implica utilizarea tehnologiilor informationale, inclusiv si medicina.

Sistemul informational medical (SIM) este un sistem de informatii specifice mediului de functionare a tuturor institutiilor medicale: documente de management al pacientului, de control al procesului de luare a deciziilor cu privire la diagnostic sau tacticii terapeutice, integrarea cu echipamente medicale, financiare si contabile. Aceste sisteme sunt niste prototipuri, care au fost create ca o alternativa la „fise” si „istorii de boala” binecunoscute. In afara de functiile de stocare si de organizare a datelor despre pacient, a maladiilor si procedurilor legate de diverse manipulatii medicale, Sistemele informationale (SI) sunt capabile de a mentine cel mai eficient activitatea diferitor institutii medicale - clinici, spitale, oficii medicale sau chiar creand o retea comuna de baza a informatiei medicale. Cu cat mai complexa este structura institutiei medicale, cu atat, in consecinta, este mai greu de structurat sistemul informational. Clasica solutie la aceasta problema este una - separarea functionala pe blocuri sau module de care sunt responsabile anumite subdiviziuni pentru un proces la locul de munca. Cel mai important, fiind si cheia intregului sistem informational medical, este modulul clinic, care este responsabil pentru intretinerea intregii documentatii medicale. Fisa electronica a pacientului, ca o alternativa la versiunea de hartie, a facilitat munca lucratorilor medicali, reducand utilizarea formularelor de hartie, care astazi se consuma in procesul de supraveghere a pacientului. In plus, generarea raportarilor si redactarea documentelor medicale (retete, bilete de trimitere, registre) fara a utiliza un SI este in detrimentul timpului alocat actului medical propriu-zis. Informatia tiparita este mai usor perceputa, faciliteaza comunicarea intre diferiti specialisti, accesarea ei in orice punct geografic. Analiza datelor pot fi construite in tabele, scheme pentru a se vedea apoi in dinamica. Orice document scris, poate fi tiparit in mai multe copii. Un medic, fara a parasi biroul, poate include in cartela electronica a pacientului, prin intermediul retelei, date noi si in curs de desfasurare sau orice rezultat al investigatiilor efectuate. In mod obisnuit, in sistem exista sectiuni speciale care contin o varietate de informatii utile locului de munca a unui medic: standarde de varsta, norme de laborator, stocurile de medicamente existente la moment, standarde de tratament sau programul de lucru, servicii a personalului medical. De multe ori, programele informationale sunt capabile de a evalua acuratetea medicala de diagnostic, conduita si tratament utilizandu-se la indemana standarde clinice aprobate. Aceasta minimizeaza procentul de decizii gresite si protejeaza medicul de comiterea erorilor, asigurand cea mai buna ingrijire a pacientului cu respectarea tuturor formalitatilor legale.

Informatizarea in medicina de familie poate fi facuta, avand ca scop de baza fie culegerea datelor cum ar fi date statistice pentru cercetarea sanatatii publice, date in interesul companiei de asigurari in medicina sau al cercetarilor medicale, raportari ce tin de cheltuielile financiare, fie imbunatatirea functionalitatii asistentei medicale. Produsele soft din prima categorie sunt greu integrabile in activitatea medicinii de familie si mai putin utile spre deosebire de cele din a doua categorie, care au ca prim criteriu de calitate o baza de date clinice marind in consecinta timpul alocat actului medical.


Rezultate si discutii

In articol este descris Sistemul informational medical aplicat in IMSP Clinica Universitara de Asistenta Medicala Primara a USMF “Nicolae Testemitanu”. Scopul implementarii acestui program a urmarit formarea unui instrument automatizat si bine structurat in organizarea prestarii serviciilor primare de sanatate.

Sistemul „CabiManager” este o aplicatie destinata informatizarii activitatii cabinetelor medicale ale medicilor de familie. Sistemul solutioneaza atat gestiunea electronica a starii de sanatate a pacientilor si a intregii activitati medicale desfasurate de personalul cabinetului, cat si generarea raportarilor periodice catre CNAM si alte entitati juridice. Ca si facilitati de administrare a aplicatiei in sine sistemul ofera:

gestiune utilizatorilor, stabilire diferitor drepturi de acces in functie de categoria de utilizator etc.;

facilitati de stocare si configurare a datelor ce definesc structura cabinetului (date cabinet, date personal medical sau auxiliar);

posibilitatea stocarii tuturor datelor de interes pentru medicul de familie despre pacientii sai (asigurati sau nu);

posibilitatea transferului de informatie electronica relativ la datele medicale ale pacientilor catre terte parti;

generarea automata a raportarilor periodice impuse medicilor de familie de reglementarile legale in vigoare;

evaluarea indicatori medicali;

posibilitatea mentinerii la nivelul aplicatiei a unui sistem de planificari al activitatilor medicului (medicale si personale).

Sistemul dat este o aplicatie modulara, care contine cinci module de baza cu sub-module.

Modulul “Fise medicale” asigura evidenta registrelor pacientilor: registru copii, adulti, gravide, pacienti cronici. In cadrul acestui modul se genereaza si se gestioneaza “Fisa Medicala a Pacientului”. Contine sub-modulul “Orar programari” pentru evidenta electronica eficienta a programarilor in cabinetul medical: gestiunea se face pe ore/zile/saptamani/luni si fiecare medic in parte.

Modulul “Vizite pacienti”. Contine sub-modulul “Orar programari” pentru asigurarea evidentei electronice eficiente a consultatiilor in cabinetul medical: gestiunea se face pe ore/zile/saptamani/luni si fiecare medic in parte.

Modulul “Rapoarte” asigura colaborarea cu Compania Nationala de Asigurari Medicale. Permite regasirea informatiilor dupa diverse criterii, in forme standard, impuse de legislatie, precum si personalizate in functie de necesitati.

Modulul “Configurare” tine evidenta utilizatorilor aplicatiei, a drepturilor pe nivele de acces. Se pot face grupari ale drepturilor pe roluri pentru usurinta in utilizare. Se pot face o serie de configurari in functionarea aplicatiei: setari design, afisarea si paginarea inregistrarilor, exportul in Excel.

Modulul “Preturi si Conturi” realizeaza gestiune din punct de vedere economic a activitatii cabinetului: evidentiaza veniturile si cheltuielile cabinetului defalcate pe diferite categorii.In procesul de evaluare a rezultatelor de automatizare Sistemul informational „CabiManager” demonstreaza trei componente principale de eficienta - clinica, organizatorica si economica prin urmatoarele caracteristici:

contine baza de date clinice a pacientilor deserviti;

ofera posibilitatea utilizarii standardelor de diagnostic, conduita si tratament;

minimalizeaza procentul deciziilor gresite;

permite stocarea unei informatii mult mai mari decat se cere pentru tiparire;

genereaza un sir de raportari si redactari a documentatiei medicale, astfel sporind durata timpului alocat actului medical propriu-zis;

intretine evaluarea zilnica a vizitelor pacientilor;

permite analiza datelor privind serviciile medicale prestate populatiei;

ofera date privind resursele umane implicate in actul medical;

permite acces rapid si structurat la informatii concrete;

promoveaza practici de management modern;

permite evaluarea costurilor tratamentului aplicat;

supravegheaza activitatea financiar-economica institutiei in timp real.

Fisa electronica a pacientului contine in sine informatii medicale generale (date privind statutul imunologic, alergologic, antecedente eredo-colaterale, date despre vaccinare, referiri la dezvoltarea fizica si neuro-psihica etc.) cat si informatii specifice despre evaluarile clinice profilactice sau pe motiv de boala. Ea ofera posibilitatea de a sistematiza unele informatii specifice despre pacient si totodata de a generaliza altele. Totodata, fisa electronica asigura securitate inalta a informatiilor colectate si manipulate (informatia o data introdusa nu se mai poate modifica sau redacta).

Sistemul presupune masuri de securitate pentru asigurarea sigurantei informatiei prin:

Autentificare prin nume utilizator si parola;

Autorizarea asigurata prin acordarea rolurilor de utilizator cu profiluri specifice pentru utilizatori individuali;

Toate accesele la baza de date a sistemului sunt inregistrate intr-un fisier registru (log-file).

Urmatoarele aspecte de securitate pot fi aplicate sistemului in versiunile ulterioare, daca va fi necesar:

Semnatura digitala;

Codarea informatiei confidentiale in baza de date operationala.


Pentru managementul institutiilor medicale utilizarea SI va contribui la:

Imbunatatirea proceselor de luare a deciziilor in managementul institutiei medicale;

Corectitudinea efectuarii alocarilor si utilizarii rationale a resurselor;

Implementarea unui cadru de stimulente adecvate pentru angajatii institutiilor medicale.

Concluzii

Care sunt asteptarile noastre de la acest sistem?

utilitatea cat mai eficace a datelor stocate;

inregistrarea tuturor problemelor clinice ale pacientului cu sistematizarea lor conform necesitatilor;

reducerea timpului utilizat de catre medic pentru efectuarea raportarilor stabilite si indeplinirea documentatiei medicale;majorarea timpului destinat pentru actul medical;

furnizarea deciziilor clinice rationale si documentate prin standarde adoptate;

acces rapid, direct, in orice moment si in orice loc la informatiile necesare;

asigurarea conexiunii directe cu alte departamente interne ale institutiei (laborator, ecoscopie, radiologie etc), inclusiv cu alte institutii medicale si Companii de asigurari in medicina;

posibilitatea programarii Online a pacientilor;

marirea eficacitatii consultului medical.

Care sunt obstacolele posibile de implementare a SIM?

lipsa tehnologiilor informationale intr-un sir de institutii medicale;

insuficienta resurselor financiare pentru procurarea si instalarea tehnicilor informationale;

unele reglementari legislative rigide privind alocarea fluxurilor banesti pentru realizarea implementarii SI;

cointeresarea joasa a lucratorilor medicali in schimbarea metodologiei de lucru (frica de ceva nou, cunostinte insuficiente);

plasarea pe primul plan de catre conducatori a altor prioritati in functionarea institutiei.

Analiza narativa a surselor stiintifico-practice internationale, publicate in domeniul dat, demonstreaza argumentarea implementarii tehnologiilor informationale in domeniul asistentei medicale primare pentru asigurarea unei bune functionari a oficiului medicului de familie prin sporirea accesibilitatii populatiei la servicii medicale calitative si eficiente, in raport cu costuri administrative optime.


Bibliografie

Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr.1128 din 14.10.2008 „Cu privire la Conceptia Sistemului Informational Integrat”.

Joseph Tan. „E-health care information systems: an introduction for students and professionals”. A Wiley Imprint, USA, 2005.

Bemmel, JH van, Musen, MA, Handbook of Medical Informatics, Ed. Springer, 2000

Ala Nemerenco, Irina Popov ”Utilizarea tehnologiilor informationale in medicina primara – exemplul Clinicii Universitare de Asistenta Medicala Primara a USMF “Nicolae Testemitanu”, Conferinta Internationala „Tehnologii informationale si de comunicatii - 2009”.

Sistemul Informational Medical Complex pentru institutiile medicale din Republica Moldova (modulul pentru ambulator), Chisinau, 20 Aprilie, 2007

Инна Лапрун „Эффективность внедрения медицинских информационных систем”, 2008, www.anoufriev.ruNu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }