QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Bronsita acuta si cronica

BRONSITA ACUTA SI CRONICA


A. BRONSITA ACUTA este o boala a cailor respiratorii care se datoreaza inflamtiei acute mucoasei bronsice. Asocierea, de obicei, cu inflamatiei traheei poarta numele de traheobrosita acuta:

Etiologie: traheobronsita acuta are mai multe cause:

-virala (cea mai frecventa) virusurile gripale A si B, virusul respirator sinctial, adenovirusuri, virusurile paragripale etc.:

-bacteriana pneumococi, strptococi aerobi si anaerobi, corinebacterieni, putini bacili gram negative etc.

Traheobronsita bacteriana urmeaza, de regula, dupa infectii acute virale a cailor respiratorii (sputa devine mucopurulenta):
-chimica este provocata de expuneri accidentale sau profesionale la vapori de acizi, amoniac, acetona (traheobronsite iritative).

Un rol important revine factorilor favorizanti: umiditatea, praful, tutunul etc.

Anatomopatologic se constata hiperemia (congestia) mucoasei bronsice ca prima modificare, urmat de descuamare, edem, infiltrat leucocitar in submucoasa si producerea exsudatului mucopurulent.

Simptomatologia: Bronsita acuta infectioasa este adesea precedata de raceala, coriza, febra usuoara, dureri musculare si de spate, dureri in gat.. Aparitia tusei este semnalul bronsitei. Tusea este initial uscata, neproductiva sau cu expectoratie mucoasa (in bronsita virala). Mai tarziu sputa devine mai abundenta si mucoida, mucopurulenta sau franc purulenta (in bronsitele bacteriene) Febra de 38-39C dureaza 3-5 zile, iar tusea 2-3 saptamani. Persistenta febrei peste aceasta limita, sugereaza o complicatie, de exemplu, pneumonia. In unele cazuri apare o stare subfebrila si durere retrosternala cu caracter de arsuri, provocata de tuse si de miscarile respiratorii ample. Dispneea si cianoza, secundare obstructiei cailor aeriene, sunt mai rare.

Bronsita acuta este o forma clinica speciala, afecteaza caile aeriene mici si este de obicei de origine virala. Se intalneste in general la copii. Se caracterizeaza print tuse uscata, iritanta, febra mare, dispnee, insotita adesea de cianoza, stare de prostratie si deces.

Evolutie si tratament: Treheobronsitele necomplicate au o evolutie buna: dureaza cca. 5-10 zile, cu prognostic bun. Uneori se pot complica cu bronhopneumonie sau adenopatie hilara la bolnavii invarsta, tarati, cu rezistenta scazuta la bolii.

Tratamentul etiologic consta in terapia antivirala si antibacteriana (cu penicilina, ertromicina, tetraciclina, biseptol) etc.

Tratamentul general si simptomatic necesita administrarea de lichide multe (ceai, compot, a pa), umezirea aerului respirat, administrarea de expectorante (trecid, sirop expectorant, Brofimen), antipiretice si dezinfectante nazo-faringiene.


B. Bronsita cronica este o inflamatie nespecifica a bronhilor mari si mici ce se manifesta ca un sindrom in care tusea persistenta si expectoratia sunt prezentate zilnic pentru cel putin 3 luni, de-a lungul a 2-3 ani succesivi. Elementul definitoriu al bolii este hipersecretia de mucus in bronhii. Bronsita cronica poate decurge fara obstructie sau cu diferite grade de obstructie a cailor aeriene: poate apare singura si poate fi destul de severa pentru a cauza chiar moartea, dar cel mai adesa este combinata cu enfizem.

Etiologie: la producerea bolii contribuie urmatorii factori: a) fumatul: (bronsita tabagica): b) inhalarea cronica a diferitilor iritanti bronsici atmosferici, profesionali-praf organic si anorganic din industria materialelor plastice si a bumbacului: maturatorii, viticultorii, fermierii, muncitorii din industria materialelor de constructii fac mai frecvent bronsite cronice (bronsite profesionale): c) infectii acute bronsice (descries mai sus): d) factorii genetici.

Dinpunct de vedere morfopatologic, la nivel microscopic se produc modificari ale stratului glandular submucos, inflamatia cronica a mucoasei cailor aeriene in mucoasa si submucoasa cu sdem, prezenta unei cantitati excesive de mucus in lumenul bronsiilor si obstructia lor permanenta si progresiva.Clinic, semnele importante sunt: tusea, expectoratia si dispneea. Sepot deosebi mai multe forme clinice de boala:

_Bronsita cronica simpla (bolnavi in medie de 40 de ani) in care tusea este mai frecventa, la inceput dimineata (bolnavul isi face toaleta bronsica), apoi este prezentain cursul zilei si seara.

Expectoratiaeste mucoasa, iar dispneea absenta. Testele ventilatorii uzuale sunt normale.

_Bronsita cronica recurrent purulenta in care expectoratia este mucopurulenta sau purulenta, evolutia mai prelungita.

_Forme obstructive ca: bronsita cronica obstructive, bronsita cronica astmatiforma, in care apare si predominadipneea (dupa varsta de 40 ani), la inceput de efort, dispneea progresiva, Wheezing bilateral. Scaderea VEMS-ului se produce cronic si progresiv.

Examenulradiologic, examenul citologic si bacteorologic al sputei, explorarile functionale respiratorii furnizeaza date pretioase pentru diagnostic.

Prognosticul este variabil, in raport cu forma clinica, etapa evolutiva si exitenta complicatiilor.

Dupa tratament se pot obtine ameliorari, dar boala dureaza uneori toata viata, cu acutzari repetate. Complicatiile-insuficienta respiratoriesi cadrul pulmonarcronic-sunt semen de prognostic grav.

Tratamentul este coplex si de lunga durata. Vor fi reduse iritatiile bronsice prin interzicerea fumatului, evitarea si eliminarea factorilor poluanti din mediu (praf, insecticide, pulberi, spreiuri etc.) si se vor lua masuri de profilaxie a infetiilor virale si bacteriene prin vaccicari. Tratamentul antiinfectios se va face cu antibiotice, conform antibiogramei, cu Ampicilina, Amoxicilina, Eritomicina, Ttetraciclina sau Doxicilina, Biseptol. Se va prescrie tratament bronchodilator (cu derivati de teofilina si anticolinergice) care se pot asocial cu expectorante (trecid solutie sau tablete) fizioterapie, oxigenoterapie. Seva obtine intesificarea eliminarii secretiilor bronsice prin hidratare corecta, aerosoli drenaj postural. Se recomanda cure balneare la Govra, Slanic Prahova si Slanic Moldova.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }