QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Bronhopneumapatia cronica obstructiva (bpco)
BRONHOPNEUMAPATIA  CRONICA OBSTRUCTIVA (BPCO)


BPCOreprezinta o asociere clinica, fiziopatologica si anatomica intre brosita crinica obstructive si emfizem pulmonari. Clinic se manifesta prin sindrom bronsitic cronic si dispnee progresiva: fiziopatologic se caracterizeaza prinr-un sindrom obstructive, evolutiv si putin reversibil al cailor respiratorii intrapulmonare: anatomic sunt prezente leziuni de bronsita cronica leziuni obstructive ireversibile in caile mici si emfizem pulmonari.

Etiologia este aceeasi cu a Bronsitei cronice si a Emfizemului pulmonarr.
Tabloul clinic devine caracterstic dupa varsta de 40 de ani.

Bolnavi se plang de tuse cu expectoratie mucoasa sau mucopurulenta (aggravate de infectii respiratorii, factori poluanti etc.) si dispneeprogresiva, evolutiva, la inceput minima sau numai la efort, pana la dispnee de repaus. In functie de predominanta sindromuluibronsitic sau a emfizemului (dispneei) se descriu doua forme clinice de BPCO:

BPCO cu predominanta bronsitei: bolnavi”blue bloaters” (cianozati, buhaiti)

BPCO cu predominanta emfizemului: bolnavi “pink pufers” (dispneeici, roz)

Dintre examenele paraclinice cele mai importante pentru diagnostic sunt:

-exploararile funtionale respiratoriisi in special VEMS-ul, examenul radiologic, examenul citologic si bacteorologic al sputei, modificarile electrocardiografice.

Complicatiile BPCO  cele mai importantece apar dupa varsta de 55-60 de ani sunt insuficienta respiratorie si hipertensiunea pulmonara cronica.Aceste complicatii constitue semen de prognostic sever. Asocierea cordului pulmonari cronic duce in 5 ani la o mortalitate de 50% abolnavilor cu repetate decompesari ale cordului drept. Pentru un prognostic mai bun se impune control periodic, la 1-3 luni, insotit de luarea masurilor corespunzatoare.

Tratamentul BPCO este asemanator cu cel al bronsitei cronice si al emfizemului pulmonari. Seimpune interzicerea fumatului, eliminarea factorilor poluanti de mediu, terapia cu antibiotice conform antibiogramei (in cazul infectiilor acute brosice), administrarea de expectorante, bronhadilatoare, corticoterapie, oxigenoterapie s. a.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }