QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Administrarea medicamentelor pe cale oralaAdministrarea medicamentelor pe cale orala

medicamente solide

Asistenta se spala pe maini ; foloseste manusi de protectie; inainte de administrare se verifica medicamentul.

Tabletele, drajeurile se aseaza pe limba pacientului si se inghit ca atare ; tabletele care se resorb la nivelul mucoasei sublinguale (nitroglicerina) se aseaza sub limba;Tabletele se administreaza intregi sau portionate , in stare faramitata sau inmuiate in apa;

Pilulele pot fi inghitite cu lichide sau pot fi inglobate in anumite alimente solide ; sunt invelite de obicei cu un strat de zahar, licviritie,sau alta substanta solida cu gust placut

Pulberile divizate in casete amilacee sau capsule cerate : se inmoaie inainte caseta in apa si se aseaza pe limba pentru a fi inghitita

Pulberile nedivizate : se dozeaza cu lingurita sau cu varful de cutit; se pun pe limba bolnavului, cat mai aproape de radacina acesteia, apoi bolnavul bea putina apa. Daca praful are un gust amar , dezagreabil, inghitirea se va face cu ceai dulce , limonada, cafea neagra, lapte sau alt lichid preferat de bolnav si permis de boala lui de baza.

Din cauza gustului neplacut prafurile mai pot fi inlocuite cu placi amilacee(oblate) in care se impacheteaza praful , dupa ce au fost umezite in apa , fiind apoi intinse pe o lingura; pachetelul format se pune pe fata dorsala a limbii , cat mai aproape de radacina, si este inghitit cu putina apa.

Casetele si capsulele se dizolva in stomac , medicamentul actionand incontinuare ca si cum ar fi fost administrat sub forma de praf.

Numeroase medicamente sunt cuprinse in capsule operculate a caror forma permite inghitirea lor usoara

Diferitele prafuri pot fi amestecate intre ele , pentru a putea fi luate intr-o singura priza; nu se va amesteca insa nici un praf sau alta forma medicamentoasa cu carbune animal care absoarbe si medicamentele , reducand sau suprimand actiunea lor

Daca in cursul unui tratament trebuie totusi administrat si carbune animal alaturi de alte medicamente, acesta se va administra la cel putin 3ore dupa celelalte medicamente, cand ele s-au resorbit in mare parte.

Granulele se masoara cu lingurita

Unele pulberi se dizolva in apa , ceai si apoi se administreaza sub forma de solutii (ex. Purgativele saline).

Medicamentele care se resorb in cavitatea bucala se administreaza sub forma de tablete zaharate sau pastile, pe care bolnavul le tine in gura ca pe o bomboana, pana la topirea lor completa , sau se aseaza sub limba, de unde se resorb integral, fara sa mai treaca prin ficat, ca in cazul resorbtiei intestinale

Medicamentele care sunt descompuse de sucul gastric sau cu actiune iritanta asupra mucoasei stomacale sunt invelite cu un strat de keratina, rezistenta fata de HCl si fermentii stomacali; tabletele si capsulele ajung astfel intacte in intestin , unde fermentii intestinali dizolva invelisul lor protector , punand in libertate medicamentul (s.n. medicamente enterosolvente).

Unele medicamente contin o matrita de material plastic cu baza de polietilen care prelungeste timpul de resorbtie si deci efectul medicamentului ( exp.nitroglicerina retard).  

De stiut

1 lingurita rasa cu pulbere = 1,5-2,5 g

1 lingurita cu varf cu pulbere = 2,5-5 g

1 varf de cutit = 0,5-1 g

Gustul neplacut al medicamentului se poate disimula prin diluare cu apa, ceai, sirop.

La pacientii inconstienti , cu tulburari de deglutitie se introduc medicamentele prin sonda Einhorn, in stomac sau duoden, impreuna cu alimentele.

Administrarea medicamentelor direct in duoden prin sonda se mai utilizeaza si pentru introducerea in tubul digestiv a substantelor iritante pentru mucoasa stomacala evitand astfel contactul medicamentului cu peretele stomacal , cum sunt medicamentele vermifuge pentru parazitozele tubului digestiv cu localizare duodenala precum si substantele pentru tratamentul intraduodenal a cailor biliare extrahepatice, profitand de posibilitatile circulatiei enterohepatice.

Astfel, se pot introduce antibiotice care , resorbindu-se , ajung prin vena porta la ficat , care le excreta apoi prin caile biliare impreuna cu bila .

De evitat

Manipularea comprimatelor direct cu mana , dupa scoaterea din ambalajul lor.   

Amestecarea unor medicamente sub forma de prafuri cu carbune medicinal care absoarbe medicamentele reducand din actiunea lor.

Administrarea tabletelor, drajeurilor ca atare la copii < 2ani.

Tinerea in gura a tabletelor cu un gust neplacut acoperite cu un strat exterior de zahar deoarece prin dizolvarea peliculei apare gustul real al medicamentului

Folosirea acelorasi linguri , lingurite la mai multi pacienti.Medicamente lichide

Ceaiurile, vinurile medicinale, apele minerale, unele siropuri, uleiul de ricin si de parafina se administreaza in pahare:

  • 1 pahar de lichior ≈ 15g ulei
  • 1 ceasca de cafea ≈ 50g apa
  • 1 pahar de vin ≈ 100g apa
  • 1 pahar de apa ≈ 200g apa

Solutiile , mixturile, infuziile, decocturile, unele uleiuri , emulsiile , siropurile se administreaza in linguri:

O lingurita moca corespunde

3g apa

≈ 4g sirop

O lingurita de ceai corespunde

5g apa

6,5g sirop

4,5g ulei

O lingurita de desert

10g apa

13g sirop

9g ulei

O lingura supa corespunde

15g apa

20g sirop

12,5g ulei


Tincturile , extractele , unele solutii formate din medicamente cu actiune puternica se administreaza sub forma de picaturi cu pipeta (cu sectiune de 1mm diametru) sau sticla picuratoare.

  • 1g solutie apoasa ≈ 20 de picaturi
  • 1g solutie alcoolica ≈ 60 de picaturi
  • 1g solutie uleioasa ≈ 45-50 de picaturi
  • 1g tinctura alcoolica ≈ 52-60 de picaturi

Unele picaturi pot fi administrate pe o bucatica de zahar sau in siropuri, daca nu este contraindicat din cauza bolii de baza.

Pentru unele medicamente lichide se mai pot utiliza si paharele gradate , pe care sunt gravate valorile corespunzatoare capacitatii lingurii de supa , de desert, de ceai etc.

Substantele acide si lichide feruginoase se administreaza prin aspiratie cu ajutorul unui tub de sticla , avand grija sa nu atinga dintii. Ele ataca smaltul dentar si, deaceea, bolnavul isi va curata dintii dupa fiecare ingestie din aceste medicamente.

Lichidele cu gust dezagreabil pot fi diluate; dupa inghitire , bolnavul isi clateste gura cu apa sau mai bea cateva inghitituri de ceai, sirop sau apa.

Uleiul de ricin nu este suportat de foarte multi bolnavi , deaceea trebuie administrat in asa fel incat sa i se corecteze cat mai mult gustul si sa i se atenueze vascozitatea si caracterul uleios-gras : va fi in prealabil incalzit , apoi turnat in pahar preincalzit pana peste temperatura corpului.Gustul si mirosul pot fi atenuate adaugand cateva picaturi de esenta de menta sau 2/3 de cafea neagra; sau bere, sirop de zmeura, lapte cald, vin rosu. Dupa inghitire este bine sa se dea bolnavului o bautura acidulata ( sirop de lamaie) si sa i se stearga bine buzele pentru ca ramasitele de ulei sa nu-i provoace greata si varsaturi.

Purgativele saline ca MgSO4 , sulfatul de Na sunt deasemenea greu luate de unii bolnavi. Intrucat gustul lor nu poate fi inlaturat , pentru prevenirea varsaturilor, purgativele saline vor fi dizolvate intr-o cantitate cat mai redusa de apa (30g MgSO4 la 50g apa calda, care dupa dizolvare se raceste); bolnavul bea solutia si apoi apa curata pana cand dispare gustul neplacut.

Uleiul de ricin se mai poate administra si in capsule gelatinoase (contin de obicei 3g de substanta - bolnavul va lua nr. necesar de capsule pana la doza indicata).

Unele medicamente lichide (ca vitaminele liposolubile) se administreaza de asemenea incapsulate sub forma de "perle".

Medicamentele cu baza de gelatina se administreaza in stare calda, cu un adaos de lapte sau sucuri de fructe.

Solutia Bourget se administreaza in stare incalzita.

Unele medicamente, ca nitroglicerina, care se resorb prin mucoasa bucala, se picura pe limba bolnavului sau se aseaza sub limba.

Infuziile, decocturile, emulsiile, precum si toate medicamentele lichide, care sedimenteaza, vor fi puternic agitate inainte de utilizare.

Ceaiurile medicinale se administreaza proaspat preparate, prin metoda u decocturilor sau prin infuzie, pentru a nu se volatiliza substantele active din ele.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }