QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Primele ingrijiri ce se acorda nou-nascutului

Primele ingrijiri ce se acorda nou-nascutului

asezarea nou-nascutului pe un camp steril imediat dupa expulzie

aspirarea secretiilor din cavitatea bucala si nazalea(cu sonda Nelaton nr. 10 sau 12)
legarea si sectionarea cordonului ombilical (dupa incetarea pulsatiilor acestuia ; la copiii care necesita reanimare de urgenta si la cei cu izoimunizare se indica legarea imediata a cord.omb.; se lucreaza in conditii de perfecta asepsie) :

pensarea cordonului ombilical cu doua pense hemostatice la 10-15 cm de insertia abdominala

sectionarea cordonului intre cele doua pense

efectuarea ligaturii la 2 cm de insertia abdominale cu ata sterila

sectionarea cordonului la 1 cm distanta de ligatura

efectuarea nodului

aplicarea compreselor inmuiate in alcool 70s si a unui pansament steril peste bontul ombilical, in fase circulare, fara leucoplast

evaluarea starii clinice (scor APGAR : de la 1 la 10; sub 7 – sunt probleme; fiecare din cele 5 semne este notat cu 0,1 sau 2 si se face suma lor; daca nu depaseste nota 8, se continua pana la 10-15-20 min.) :

- ritm cardiac (υ=120-140 bpm)

- respiratie (40 resp/min)

- tonus muscular

- reflex de iritabilitate

- culoarea tegumentelor si mucoaselor (piele rosiatica in primele 2-3 zile de viata)

acordarea ingrijirilor in caz de apnee tranzitorie, asfixie alba, asfixie albastra Apneea tranzitorie se caracterizeaza prin intarzierea aparitiei miscarilor respiratorii fara ca nou-nascutul sa ajunga la cianoza. In acest caz, se dezobstrueaza caile respiratorii prin aspirarea mucozitatilor si secretiilor buco­-faringiene, se efectueaza un masaj toracic superficial si se aseaza nou-nascutul in pozitie decliva. In mai putin timp de 60' apare respiratia spontana, fara complicatii ulterioare.

Asfixia albastra sau cianotica se caracterizeaza prin apnee, lipsa tipatului dupa nastere, cianoza, extremitati reci, lipsa reflexelor cutanate (reflexul punctelor cardinale: la atingerea tegumentului peribucal cu degetul copilul intoarce capul spre partea excitata si conformeaza buzele si limba pentru supt) , pastrarea tonicitatii musculaturii, batai cardiace palpabile, tahicardie, pulsatii puternice ale cordonului ombilical.          In astfel de cazuri se vor lua urmatoarele masuri de reanimare:

Dezobstruarea cailor respiratorii superioare prin indepartarea mucozitatilor si a lichidului amniotic aspirat. Asistenta va inveli degetul aratator cu o compresa sterila de tifon si va sterge cu aceasta gura nou-nascutului, apoi cu ajutorul unei sonde Nelaton racordata la o seringa Guyon sau la un aspirator va extrage continutul aspirat din faringe.

- Frictionarea toracelui si a spatelui cu alcool. nou-nascutul fiind  tinut intr-un cearsaf incalzit.

Baile calde cu stropi reci : Se cufunda nou-nascutul intr-o baie cu apa calda de , timp de 15-20 de secunde si apoi, la nevoie, se stropeste cu apa rece. Procedeul se repeta de 3-4 ori, pana ce nou-nascutul incepe sa respire in urma excitatiilor alternante.

-Administrarea intermitenta de oxigen cu bioxid de carbon sub usoara presiune. In caz de urgenta, bioxidul de carbon se va administra dintr-o sticla de sifon rasturnata.

Aducerea copilului in pozitia Trendelenburg, balansarea lui si utilizarea bailor alternante pot traumatiza nou-nascutul sau il expun la bronhopneumonii . Din acest motiv, utilizarea lor este interzisa.Pentru reanimarea copilului din asfixie cianotica nu este necesara totdeauna aplicarea tuturor metodelor aratate mai sus. Prognosticul asfixiei albastre a nou-nascutului este bun.

Asfixia alba sau sincopala. Se caracterizeaza printr-o paliditate accentuata, pierderea completa a tonicitatii musculare, circulatie foarte slaba cu batai cardiace abia perceptibile si cordon ombilical lipsit de pulsatii. Reflexele sunt disparute. In astfel de cazuri masurile de reanimare vor fi urmatoarele:

- dezobstruarea cailor respiratorii;

- aplicarea excitantilor cutanati aratati mai sus(bai calde cu stropi reci);

- respiratia artificiala dupa metoda Silvester(in decubit dorsal, in regiunea scapulara se introduce o perna pentru ca toracele sa fie pe un plan superior capului.Asistenta se aseaza la capul copilului si-l apuca de antebrat aproape de articulatia radio-carpiana.In timpul inspirator aduce membrele superioare ale copilului lateral si inapoi , pana cand acestea ajung sa fie intinse paralel de-a lungul capului; astfel diametrele anteroposterioare si laterale ale toracelui se maresc, facand sa-I creasca capacitatea.In timpul expirator miscarea se excuta la fel, dar in sens invers, ajungand cu bratele pe suprafata antero-laterala a toracelui si cu antebratele flectate pe brate.In acest moment se executa asupra membrelor superioare o presiune puternica, care reduce diametrele antero-posterioare si laterale ale cutiei toracice, reducandu-i capacitatea.Manevra trebuie executata cu un ritm de 18-20 miscari/min cu viteza uniforma, respectand raportul normal  intre inspiratie si expiratie. Este bine ca limba copilului sa fie extrasa cu o pensa linguala), insuflarea plamanilor printr-un tub sau la nevoie gura la gura;

- administrarea intermitenta a bioxidului de carbon si oxigen sub usoara presiune:

- ridicarea tensiunii arteriale prin intensificarea respiratiei artificiale si administrarea de micorena, cofeina si stricnina;

- transfuzia intraarteriala de sange;

- incalzirea nou-nascutului asfixiat

Respiratia artificiala trebuie uneori continuata timp de 1-2 ore. Din acest motiv pentru reanimarea nou-nascutilor cu asfixie alba sau sincopala se utilizeaza aparate de respiratie artificiala adaptate la marimea lor Asistenta va avea pregatita solutie perfuzabila de bicarbonat de sodiu 1,4% pentru cazurile grave de destramare a echilibrului acido-bazic. Administrarea bicarbonatului se va face prin venele epicraniene sau in venele cordonului ombilical. Prognosticul asfixiei albe este mai grav decat al celei albastre.

Nou-nascutii readusi la viata din asfixie vor fi tinuti sub supraveghere permanenta si ingrijire speciala, fiind amenintati in primele zile de pneumonie.

. aplicarea masurilor de prevenire a oftalmiei gonococice (se indeparteaza secretiile de pe pleoape cu ajutorul unor comprese sterile inmuiate in ser fiziologic; se instileaza apoi prin 1 sau 2 picaturi nitrat de Ag 0,5-1% urmand masajul circular al pleoapelor si apoi stergerea ochilor cu tampoane inmuiate in ser fiziologic)

. examinarea nou-nascutului in vederea decelarii unor malformatii congenitale vizibile

stabilirea sexului, identitatii

cantarirea (3000-3250g la baieti; 2800-3000g la fete; 2500-2800g = subponderali; < 2500g = prematuri), masurarea inaltimii (48-52 cm ; fetele cu 1cm mai mici decat baietii) si perimetrelor (cap : 34 cm, torace : 31 cm, ab­domen : 32 cm)

. uscarea tegumentelor prin tamponarea cu camp steril cald, pen­tru a indeparta surplusul de „vernix caseosa'

infasarea

transportul in sectia de nou-nascuti

. asezarea nou-nascutului in pat


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }