QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Adenopatiile acute cervicale
Adenopatiile acute cervicale


Infectiile acute ale ganglionilor cervicali apar relativ frecvent la sugari si copii mai ales pana la varsta de 3-4 ani. Adenitele sunt secundare unor infectii bacteriene cu punct de plecare bucofaringian sau derivand din plagi infectate ale extremitatii cefalice. In functie de teritoriile afectate, apar diferite localizari ganglionare. Astfel leziunile bucodentare dau adenite submandibulare, infectiile faringiene afecteaza lantul ganglionilor jugulari laterocervicali, plagile infectate ale pielii capului determina adenite cervicale posterioare si retroauriculare.
1.Adenoflegmonul submandibular este cea mai frecventa adenita a copilului. In regiunea submandibulara apare o tumefiere dureroasa, insotita de febra 38-40 C. In zilele urmatoare procesul inflamator se extinde si devine fluctuent, iar tegumentul se inroseste . Fara tratament, evolueaza spre necroza si fistulizare.

2.Adenoflegmonul laterocervical situat inapoia si sub unghiul mandibulei este mai putin frecvent. Are o evolutie mai lenta si este partial mascat de marginea anterioara a muschiului sternocleidomastoidian. Tumefactia este mai redusa, iar fluctuenta mai greu perceptibila, procesul inflamator fiind situat mai profund. Febra si modificarile locale celsiene pledeaza pentru un proces inflamator.

Diagnosticul diferential se face cu adenitele cronice si cu chisturile branhiogenice. Toate aceste afectiuni au istoric mai lung, lipsit de semnele inflamatiei acute.

Tratament. Adenoflegmonul submandibular in faza de debut poate beneficia de tratamentul cu antibiotice. Uneori antibioticele opresc evolutia fara a duce insa la vindecare. Se observa ca desi supuratia nu mai apare, nu se ajunge nici la resorbtia procesului inflamator. Ganglionul ramane indurat si hipertrofiat vreme indelungata. Prin urmare tratamentul cu antibiotice ca sa fie eficient trebuie instituit cat mai precoce. In caz contrar este recomandabil sa se renunte la antibiotice si sa asteptam 2-3 zile faza de abcedare. Abcesul constituit necesita evacuare. Se incizeaza tegumentul si apoi se patrunde cu o pensa boanta spre ganglionul abcedat. Se evita astfel leziunea arterei faciale.Adenoflegmonul laterocervical in prima faza se trateaza cu antibiotice. Daca vindecarea nu se obtine, trebuie sa se renunte si in acest caz la antibiotice. In faza de abcedare cu fluctuenta profunda palpabila se recomanda tratamentul chirurgical. Avand in vedere localizarea mai profunda a abcesului in vecinatatea vaselor mari cervicale, se impune anestezia generala. Incizia transversala limitata este necesara din motive estetice. Dupa sectionarea tegumentului si fasciei cervicale superficiale se patrunde spre abces cu pensa boanta, spre a evita producerea de leziuni ale vaselor sanguine. Dupa evacuare, drenajul poate fi asigurat cu mesa pentru 1-2 zile. Trebuie acordata o atentie deosebita in cazul inciziei adenoflegmonului parotidian (ganglionul Gerlach), situat inapoia unghiului mandibulei. Dupa incizia transversala a tegumentului, se patrunde cu pensa pentru a nu leza nervul facial sau ramurile sale.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }