QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Asemanari si deosebiri intre reflexoterapie si presopuncturaASEMANARI SI DEOSEBIRI INTRE REFLEXOTERAPIE SI PRESOPUNCTURA


Multi dintre noi sunt tentati sa creada ca reflexoterapia si presopunctura reprezinta acelasi lucru, poate pentru ca acestea sunt doua tehnici orientale milenare, sau pentru ca in ambele cazuri se actioneaza prin presarea unor puncte de pe corp. Si scopul pe care acestea si-l propun este identic si anume mentinerea sau redobandirea sanatatii prin aducerea organismului intr-o stare de echilibru.

Ca si reflexoterapia presopunctura este un procedeu tipic de autoterapie, deoarece nu necesita instrumente ajutatoare, poate fi invatata usor si practicata oriunde, simplu, repede, fara efecte secundare. De aceea, in China si in Japonia, ea ocupa un loc important in asistenta medicala acordata populatiei, renuntandu-se la intoxicarea, adeseori inutila, cu medicamente.Diferenta consta insa in modul de actiune a fiecareia. Daca reflexoterapia am stabilit ca se adreseaza punctelor reflexe, din zonele reflexe aflate la extremitatile corpului, presopunctura se face pe puncte repartizate pe intregul corp, bazandu-se pe aceleasi principii si in acelasi mod ca acupunctura. cu diferenta ca in presopunctura punctele se apasa iar in acupunctura, la nivelul lor se introduc niste ace, foarte subtiri, din metal (otel de obicei), care nu produc sangerari sau leziuni cutanate. Atat presopunctura cat si acupunctura reprezinta tehnici milenare a medicinii chinezesti, ce se bazeaza pe niste principii greu de patruns pentru noi occidentalii, care gandim pragmatic si incercam sa gasim explicatii logice.


Principiile presopuncturii


Se pleaca de la ideea ca pe langa corpul fizic, palpabil suntem alcatuiti si din corp energetic si ca o disfunctie in plan energetic da patologie in plan fizic. Presopunctura consta in apasarea cu varful sau cu extremitatea degetelor pe aceleasi puncte folosite si in acupunctura. in ambele cazuri, e vorba de locuri precise, aflate pe meridianele energetice ale corpului omenesc, chinezii si japonezii fiind convinsi - conform medicinii lor traditionale - ca organismul e strabatut de niste retele de energie aflate in permanenta conexiune cu energia cosmica. Aceasta le alimenteaza continuu, ca un adevarat carburant.

Cand unul din aceste canale de 'irigatie' care ne tes intr-o plasa de retele de circulatie, numite meridiane, se blocheaza, apare boala. Pentru ca ea sa fie inlaturata, apelam la apasarea cu degetele asupra unor puncte precise, deblocarea producandu-se imediat. Simptomele neplacute sunt eliminate, restabilindu-se echilibrul fizic si psihic. Exista 12 meridiane energetice care trec prin corp si care apartin fiecare unui organ. Sase din aceste meridiane sunt IN si sase IANG (IN simbolizeaza feminitatea si IANG masculinitatea). De a-lungul lor si nu numai sunt dispuse puncte energetice. Un organ are multe puncte corespunzatoare (stomacul de exemplu are 38), care nu sunt neaparat localizate pe meridianul aceluiasi organ si asupra carora lucrand putem modifica si starea de functionare a unei alte parti din organism, ce se afla cu organul respectiv in interdependenta energetica. Se crede ca deficienta en un organ implica o patologie a organelor aflate in interdependenta cu acesta, de exemplu energie scazuta la nivelul rinichilor poate da afectiuni in plan genital.

Punctele se activeaza:

in sensul acelor de ceasornic pentru tonifiere;

in sens invers acelor de ceasornic pentru dispersie.

In directia meridianului.

Pe langa meridianele si punctele energetice presopunctura si acupunctura se bazeaza si pe cele cinci elemente: apa, foc, pamant, lemn si metal. Fiecare dintre noi avem caracteristici, mai mult sau mai putin, predominate de unul sau mai multe din aceste elemente, sau putem avea deficite de unul sau mai multe din aceste elemente, aceasta ducand la diverse patologii.


Alegerea punctelor


Exista o multitudine de puncte de presopunctura, care pot declansa reactii extrem de diverse. Cand Sunt dureri, se recomanda sa tineti seama de directia meridianului, intrucat, adesea, si durerile se propaga in acest sens.

Intensitatea si durata apasarii Presiunea aplicata in masaj difera in functie de pozitia punctelor de presopunctura. Punctele aflate la nivelul muschilor pot fi masate viguros, in timp ce punctele de pe suprafata fetei sau din zonele osoase trebuie tratate cu prudenta. Pe langa aceasta, este de retinut faptul ca persoanele robuste, rezistente, suporta un tratament mai energic decat pacientii slabiti si sensibili.

Daca ne ocupam de un punct apropiat de regiunea bolnava, nu-l vom trata decat 30 pana la 60 de secunde, pe cand punctele de la extremitati, adica de pe brate si picioare, pot fi masate 1-2 minute.Suferinte in care presopunctura da rezultate rapide


Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum sunt durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile.

si insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. In aceste cazuri, presopunctura se poate folosi concomitent cu acupunctura.

Localizarea catorva puncte importante in presopunctura

Di 4-Hegu (Povarsnisul) - veti gasi acest punct, alipind degetul mare de mana. Se formeaza o mica protuberanta musculoasa, iar punctul cautat se afla chiar la baza ei.

Du 26-Renzhong (Jgheabul) - acest punct este plasat pe linia dintre nas si buza de sus, la o treime de nas si doua treimi de buza.

He 7-Shenmen (Poarta zeilor) -punctul se afla pe cuta formata cand indoiti incheietura mainii, la marginea din afara a tendonului extern.

Le 3-Taichong (Atacul suprem) - acest punct este situat in unghiul format de oasele primului si al celui de-al doilea deget al labei piciorului.

Ma 36-Zusanli (Pacea divina) - punctul se gaseste pe latura din afara a tibiei, la aproximativ trei degete sub adancitura articulatiei genunchiului.Ma 44 Neiting (Curtea interioara) - punctul se afla intre al doilea si al treilea deget de la picior, mai sus cu o jumatate de deget de spatiul interdigital.

MP 6-Sanyinjiao (Locul de intalnire a celor trei yin) - veti descoperi acest punct pe latura dinspre interior a tibiei, cam la patru degete mai sus de marginea superioara a gleznei.

Pe 6-Neiguan (Digul interior) - gasiti acest punct, palpand cele doua tendoane principale si departandu-va de incheietura mainii cu doua degete si jumatate in sus.

- Ren 4-Guanyuan (Oceanul energiei) - cautati punctul pe linia mediana a abdomenului, la patru degete sub ombilic.

Ren 12 Zhongwan (Centrul stomacului) - acest punct poate fi gasit pe linia mediana a abdomenului, la aproximativ o palma deasupra ombilicului.
- Ren 17-Shanzhong (Coada de porumbel) - punctul se afla pe linia mediana a toracelui, la mijlocul sternului, intre mameloane.
- SJ 5-Waiguan (Trecatoarea exterioara) - acest punct este plasat intre oasele radius si cubitus, pe partea superioara a antebratului, la doua degete si jumatate distanta de incheietura mainii.


Eficacitatea punctelor, si tehnici de masare


Di 4-Hegu - calmarea generala a durerilor, dureri de ochi si de dinti, raceli. Se maseaza intre degetul mare si aratator, dinspre degete spre brat, 60-120 sec.

Du 26-Renzhong - accidente, lesinuri, tulburari de circulatie, dureri de dinti. Masajul se face cu varful degetului aratator sau a degetului mare, central, circa 30 sec.He 7-Shenmen - insomnie, agitatie, nervozitate, tulburari psihosomatice, stari anxioase. Masajul se face cu varful aratatorului, dinspre brat spre mana, circa 60 sec.

Le 3-Taichong - dureri generale, dureri de picioare, colici biliare, crampe abdominale, dureri de cap. Masajul se face cu varful aratatorului, dinspre laba piciorului spre glezna, circa 60 sec.

Ma 36-Zusanli - greturi, diaree, constipatie, in general afectiuni ale tractului digestiv, dureri de picioare. Masajul se face cu aratatorul, dinspre genunchi spre laba piciorului, 60-90 sec.

Ma 44-Neiting - dureri de cap, de dinti, raceli. Este principalul punct cu actiune de calmare a durerilor de la nivelul piciorului. Masajul se face cu varful aratatorului sau a degetului mare, dinspre glezna spre laba piciorului, 30-60 sec.

MP 6-Sanyinjiao - dereglari ale ciclului menstrual, urinari nocturne involuntare, insomnie. Masajul se face cu aratatorul, dinspre laba piciorului spre genunchi, 60-90 sec.

Pe 6-Neiguan - greturi, varsaturi, sughit, rau de mare. Se maseaza cu aratatorul, dinspre brat spre mana, circa 60 sec.

Ren 4-Guanyuan - dereglari ale ciclului menstrual, diaree, suferinte ale prostatei. Masajul se face cu aratatorul, in directia ombilicului,

Ren 12-Zhongwan - afectiuni gastrice, greturi, lipsa poftei de mancare,rau de calatorie. Se face masaj cu aratatorul, in directia sternului, circa 30 sec.

Ren 17-Shanzhong - afectiuni pulmonare, nevoie de relaxare. Se face masaj pe stern cu aratatorul, circa 60 sec.

SJ 5-Waiguan - dureri de cap, raceli. Masajul se face cu aratatorul, dinspre mana spre corp, circa 60 sec.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }